Αυτήν τη «σταθερότητα» θα «διεκδικούν» από την ΕΕ οι ευρωβουλευτές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα...
Αποκάλυψε δηλαδή με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι η περιβόητη επιστολή Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα καλεί σε επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε όλα τα επίπεδα: Από την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εκτοξεύει τις τιμές έως τις πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την «επεκτατική πολιτική» που μπούκωσε με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό έως τη φοροληστεία και τη φυσιολογικότατη «λειτουργία της αγοράς» με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που τσακίζει μισθούς και εισοδήματα.
Ολα αυτά άλλωστε περιλαμβάνονται και στην περιβόητη «έκθεση Ντράγκι» για την ανταγωνιστικότητα που επικαλείται ο εκπρόσωπος. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Ντράγκι προ εβδομάδων, «χρειαζόμαστε μια ΕΕ κατάλληλη για τον κόσμο του σήμερα και του αύριο. Συνεπώς, αυτό που προτείνω στην έκθεση που μου ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν είναι ριζική αλλαγή, διότι αυτό χρειάζεται.
Τελικά, θα πρέπει να επιτύχουμε τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να στηριζόμαστε σε ανεξάρτητα ενεργειακά συστήματα απαλλαγμένα από εκπομπές άνθρακα, σε ένα ολοκληρωμένο και επαρκές αμυντικό σύστημα για την ΕΕ, στην εγχώρια παραγωγή στους πιο καινοτόμους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς (...) Χρειάζονται άμεσες δράσεις στους τομείς με τη μεγαλύτερη έκθεση στις πράσινες, ψηφιακές προκλήσεις και στις προκλήσεις ασφάλειας».
Στο πλαίσιο αυτό ο Ντράγκι ζητάει παρεμβάσεις σε τρεις άξονες:
- Την ακόμα μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» της κοινής αγοράς, σε τομείς όπως οι κοινές στρατιωτικές προμήθειες, οι τηλεπικοινωνίες (όπου βρίσκει ...πολλούς τους «34 ομίλους δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη... που συχνά λειτουργούν σε εθνική κλίμακα, έναντι τριών στις ΗΠΑ και τεσσάρων στην Κίνα»), η «ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων» κ.ο.κ., προετοιμάζοντας έτσι για έναν ακόμα γύρο εμπορευματοποίησης και «απελευθέρωσης» που θα πληρώσουν πολύ βαριά οι λαοί. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να μιλήσει ως και στο «σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί», ζητώντας και παραπέρα... ολοκλήρωση της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» αφού «μια ολοκληρωμένη αγορά Ενέργειας θα μείωνε το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις μας και θα μας καθιστούσε πιο ανθεκτικούς απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις - στόχος που επιδιώκει η Κομισιόν στο πλαίσιο του REPowerEU»! Αυτά όταν ο λαός πληρώνει δεκαπλάσια το ρεύμα μέσα σε λίγα χρόνια ελέω «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού», Χρηματιστηρίου Ενέργειας και «πράσινης» ανάπτυξης.
- Τη στήριξη των παραπάνω στόχων του κεφαλαίου που βαφτίζονται προκλητικά «δημόσια αγαθά» με νέα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους και δάνεια που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των λαών της ΕΕ με φοροληστεία και νέα αντιλαϊκά μέτρα, μέσα από κάποιο νέο υπερμνημόνιο, όπως αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Ντράγκι, «μόλις προσδιορίσουμε αυτά τα δημόσια αγαθά, πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τα μέσα για τη χρηματοδότησή τους. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο - και έχω μιλήσει στο παρελθόν για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα την κοινή δανειοληπτική ικανότητα της ΕΕ, ιδίως σε τομείς όπως η άμυνα...». Ενώ την ίδια ώρα κάλεσε σε προώθηση της «Ενωσης Κεφαλαιαγορών», με Ταμεία και αποταμιεύσεις να γίνονται «καύσιμη ύλη» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αφού «η ΕΕ έχει πολύ υψηλές ιδιωτικές αποταμιεύσεις, οι οποίες όμως διοχετεύονται κυρίως σε τραπεζικές καταθέσεις και δεν καταλήγουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη όσο θα μπορούσαν σε μια μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά».
- Την παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίκεντρο «την εξασφάλιση της προμήθειας βασικών πόρων και εισροών», τον έλεγχο πόρων, Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και αγορών.
Την επιτάχυνση λοιπόν όλων αυτών - όπως και των αντίστοιχων σημείων της έκθεσης Λέτα - ζητάει η κυβέρνηση με την περιβόητη επιστολή της στην Κομισιόν με την «προβιά» της τάχα... προστασίας των καταναλωτών από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» των πολυεθνικών. Τους πυλώνες αυτής της πολιτικής με την οποία θα είναι αντιμέτωπος ο λαός την επόμενη μέρα, στηρίζουν και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Αριστερά - Ελληνική Λύση, όπως αποκαλύπτει άλλωστε και η στήριξή τους σε όλες τις παραπάνω ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.
Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά για το τι σηματοδοτούν τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και η επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητας είναι και όσα σημείωσε προχτές ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θ. Πελαγίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων ο Πελαγίδης σημείωσε ότι «με τους καινούργιους κανονισμούς (...) αυτό το επιπλέον δεν μπορεί κανείς να το πάρει και να το κάνει πολιτική, αλλά πρέπει να το πάει στη μείωση του χρέους ή στο αποθεματικό, μάλλον στη μείωση του χρέους περισσότερο.
Αυτός είναι κανονισμός σε κάθε κράτος. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι εγώ τον περασμένο Ιούνιο το είχα συζητήσει αυτό στα ψηλά κλιμάκια. Εκεί δεν δέχονται οι Ευρωπαίοι το ποσό που θα περισσέψει, σύμφωνα και με τα δικά τους κριτήρια, να πάει κάπου αλλού, θα πάει εκεί που πρέπει και δεν είναι μόνο για μας, είναι για όλους».
Επιβεβαίωσε δηλαδή πως από τα τεράστια ποσά από τη φοροληστεία του λαού και τα ματωμένα πλεονάσματα - τα οποία θυμίζουμε απογειώθηκαν το πρώτο τετράμηνο ήδη στα 3,2 δισ. ευρώ - δεν πρόκειται να πάει ούτε δεκάρα τσακιστή για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αντίθετα τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν αυστηρά για να πληρώνονται τα νέα δάνεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου