Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Παρωνυχίδα

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ! Από αυτές το 35,8% είναι εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Με τον πληθωρισμό στα ύψη, ειδικά στα τρόφιμα, θα περίμενε κανείς ότι η κερδοφορία αυτών των ομίλων θα επηρεαζόταν αρνητικά από τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα, αφού οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε μέχρι τις 20 του μήνα. Κι όμως... Τα κέρδη αυτών των επιχειρήσεων αυξάνονται παρά την έκρηξη του πληθωρισμού, επιβεβαιώνοντας ότι τα «μέτρα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τάχα της ακρίβειας δρουν ...προωθητικά για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για το εισόδημα του λαού. Τα στοιχεία δίνουν ηχηρό χαστούκι και στην κοροϊδία με τα δήθεν «μεγάλα πρόστιμα» που διαφημίζει η κυβέρνηση σε περιπτώσεις κραυγαλέων ανατιμήσεων. Αποδεικνύεται ότι τα πρόστιμα αυτά - αν και εφόσον τα πληρώσουν τελικά οι επιχειρήσεις - αποτελούν παρωνυχίδα μπροστά στα τεράστια κέρδη τους! Οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της πολιτικής των pass, των «καλαθιών» για κάθε περίσταση και των δήθεν «μόνιμων εκπτώσεων» αποτυπώνονται στα νούμερα της συγκεκριμένης έρευνας, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης που προτείνει και διεκδικεί το ΚΚΕ: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην Ενέργεια και στα καύσιμα, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης.

Πού το περίεργο;

Το πινγκ πονγκ του ...παραλόγου παίζεται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ για το αν έγινε ή όχι πρόταση στον Κασσελάκη να αναλάβει θέση υπουργού στην κυβέρνηση της ΝΔ το 2019. Τίποτα περίεργο δεν υπάρχει, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι την περίοδο 2019 - 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο να γίνει «κοινής αποδοχής», προτείνοντας π.χ. την Ληνού για υπουργό Υγείας εν μέσω πανδημίας, ενώ ψήφισε τα μισά και βάλε νομοσχέδια της ΝΔ, συνεχίζοντας και σήμερα την ίδια «παράδοση». Τίποτα περίεργο δεν υπάρχει και για τη ΝΔ, που είχε χτυπήσει την πόρτα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκη, με το «συνοικέσιο» της υπουργοποίησής του να χαλάει κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό! Σε τελική ανάλυση, με τις γνωστές θέσεις περί κεφαλαίου - παράγοντα «μείωσης των ανισοτήτων» ο Κασσελάκης θα μπορούσε άνετα να έχει μια θέση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τα παρασκήνια των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο έδαφος της κοινής στρατηγικής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων. Η ελπίδα βρίσκεται με τον ίδιο στο προσκήνιο, απέναντι σε όλους αυτούς και στην πολιτική τους και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Μπόνους

Αλλη μια κάνουλα του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει το επόμενο διάστημα, για να τροφοδοτήσει με πακτωλό χρημάτων τούς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για τη δημιουργία 20 «βιομηχανικών πάρκων» σε όλη τη χώρα, με χρηματοδότηση ύψους 44.216.367,83 ευρώ. Από το πρόγραμμα δεν λείπει η αναγκαία προπαγανδιστική γαρνιτούρα ότι «θα μπει τάξη» και «θα ωφεληθεί η τοπική κοινωνία». Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Τα βιομηχανικά πάρκα αποτελούν ενιαίες χωροθετημένες περιοχές και για να προσελκύσουν επιχειρήσεις προσφέρονται ως κίνητρο διάφορες απαλλαγές και διευκολύνσεις (πολεοδομικές, φορολογικές). Πολλά από αυτά τα πάρκα αποτελούν «ειδικές οικονομικές ζώνες», με ακόμα πιο σκληρούς όρους για τους εργαζόμενους, όπως έγινε με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ούτε αλλάζει κάτι προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Αντίθετα, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι από τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, στο «επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης» Οινοφύτων, σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, προβλέπεται η κατασκευή «Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων» σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από τον οικιστικό ιστό του Σχηματαρίου. Ετσι, μαζί με το βιομηχανικό πάρκο, χιλιάδες νοικοκυριά παίρνουν ...μπόνους και μια νέα υγειονομική βόμβα στην αυλόπορτά τους.


Υπολογισμοί

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία προκάλεσε συζητήσεις και στη χώρα μας, που είναι επίσης σεισμογόνος. Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον για το σύστημα προειδοποίησης που έχει αναπτύξει η Ιαπωνία για τις περιπτώσεις σεισμού, χωρίς βέβαια να αποτελεί πανάκεια για την προστασία του λαού, αφού, όπως φάνηκε, οι μεγάλες ελλείψεις στη συντήρηση κτιρίων και υποδομών εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης είναι παράγοντας μεγάλου κινδύνου σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως εξήγησε στην ΕΡΤ ένας ειδικός στις φυσικές καταστροφές, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και, σε συνδυασμό με άλλα αναγκαία μέτρα, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης να αποδειχτεί σωτήριο για χιλιάδες ζωές. Λυδία λίθος είναι ο αριθμός μετρητών και σεισμογράφων, ώστε να εξασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο ακριβείς καταγραφές. Ομως, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, «δεν κάνουμε αρκετές μετρήσεις ούτε για τον καιρό, ούτε για τους σεισμούς, ούτε για τις πλημμύρες» επειδή «παραδοσιακά το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει την συντήρηση όλων αυτών των συστημάτων». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους παλιρροιογράφους του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που δεν συντηρούνται με χρήματα του ελληνικού κράτους, αλλά χάρη στην «φιλοπατρία των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων». Προφανώς, τα κρατικά επιτελεία έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους με τον αλγόριθμο του κόστους - οφέλους και αποφάσισαν ότι το «τρεχάτε ποδαράκια μου» και η ατομική ευθύνη την ώρα της καταστροφής, άντε και η πενιχρή αποζημίωση των πληγέντων, στοιχίζουν λιγότερο από την πρόληψη, που δεν φτάνει ούτε μέχρι τη συντήρηση στοιχειωδών εργαλείων καταγραφής!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου