Ως «κίνητρο» για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του Μνημονίου θεωρούν οι βιομήχανοι την «επιτυχημένη έξοδο στις αγορές», ενώ παράλληλα αξιώνουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε «Ελντοράντο» για τα κέρδη του κεφαλαίου.
«Η επιτυχής έξοδος στις αγορές ήδη θέτει de facto τέρμα στην πρακτική των καθυστερήσεων στις αξιολογήσεις και την παροχολογία καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση επιτοκίων στην επόμενη έκδοση, με αυτοκαταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία», σημειώνει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.
«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, με τις αγορές πλέον να πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια διαδικασία κατά το "μάλλον ή ήττον" εύρωστης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που θα βοηθήσει τους δανειστές της να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο», θεωρούν οι βιομήχανοι. Ωστόσο, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι «το επιτόκιο της έκδοσης, πάντως, ήταν 5 φορές υψηλότερο του μεσοσταθμικού επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)».
Με αφορμή τη δέσμευση της συγκυβέρνησης για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2060, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι αυτή θα είναι η «κανονικότητα» από εδώ και πέρα, αφού διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις «θα πρέπει να ενσωματώσουν στα προγράμματά τους και τη λειτουργία τους το μακροχρόνιο περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Μάλιστα, δίνοντας «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», εκτιμά ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατό πολιτικό κίνητρο να τηρήσει πρώτα ευλαβικά τις προθεσμίες των αξιολογήσεων και αφού πρώτα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, τότε μόνο να ζητήσει και την επιβράβευση του εκλογικού σώματος». Σπεύδει δε να προσθέσει πως «αν μπορεί αυτό να γίνει και χωρίς παροχές προεκλογικού χαρακτήρα, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία και τόσο το καλύτερο για τη χώρα».
Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο, οι βιομήχανοι παρουσιάζουν -όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ- τάχα ως «αντίβαρο στην οριοθετημένη, πλέον, και προσδιορισμένη εκ των προτέρων ανάγκη για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων» την «ταχύρρυθμη ανάπτυξη "über alles" (υπεράνω όλων) της ελληνικής οικονομίας», κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν εθνικό στόχο, όπως άλλωστε κάνουν και τα κόμματα που προασπίζουν τα συμφέροντά τους.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «η χώρα, εάν σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να γίνει ένα επενδυτικό Ελντοράντο», αξιώνοντας περισσότερο ζεστό χρήμα και άλλα κίνητρα για την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα πληρώσει ο λαός μέσω των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων και των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων.
902gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου