Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Μην κινείσθε...


Η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου απαιτεί εργασιακές συνθήκες «λάστιχο» για τους εργαζόμενους
Η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου απαιτεί εργασιακές συνθήκες «λάστιχο» για τους εργαζόμενους
«Ερωτηθέντες για το πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εκδοθεί το δεκαετές, είπαν πως εάν "τρέξει" ομαλά και σε καλό κλίμα η τρίτη αξιολόγηση, η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια και μάλιστα ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο, παρατήρησαν, η διάρκεια μιας αξιολόγησης και οι διακυμάνσεις του κλίματος αποτελούν αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να ενισχύσουν ή να έχουν επιπτώσεις στο "αισιόδοξο" αυτό σενάριο». Ποιο είναι το «αισιόδοξο» σενάριο, κατά τις εκτιμήσεις χρηματιστών που μεταφέρει η χτεσινή «Αυγή»; Η τρίτη «αξιολόγηση», που μεταξύ άλλων προβλέπει ξήλωμα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά, νομοθέτηση ανώτατου ορίου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018, «επανυπολογισμό» των συντάξεων και «σάρωμα» αυτοαπασχολούμενων για νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, να «τρέξει»... ομαλά και «σε καλό κλίμα», χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ώστε να «σταθεροποιηθεί» ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη των αγορών στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Αν μη τι άλλο, οι «αναλύσεις» αυτές είναι ενδεικτικές και της σιγής νεκροταφείου που απαιτεί η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης αλλά και των θυσιών που θα απαιτούνται συνεχώς από το λαό, στο όνομα πότε της «εξόδου της χώρας στις αγορές» και πότε της σταθεροποίησης σε αυτές. Οι στόχοι των εργαζόμενων είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου και την «κοινωνική ειρήνη» για την επίτευξή τους.

«Μυγιάστηκαν» οι φασίστες... 
Βιάστηκε η Χρυσή Αυγή μέσω σάιτ που ελέγχει να απαντήσει για το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού μετανάστη εργάτη στο Μενίδι από φασιστοειδή. Σε σχόλιό της η ναζιστοσυμμορία βλέπει συνωμοσίες σε βάρος της από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι το Κόμμα «ανακαλύπτει» ειδήσεις επιθέσεων σε μετανάστες για να κατηγορεί «μονίμως τη Χρυσή Αυγή». Από τη βιασύνη τους, όμως, μάλλον... προδόθηκαν. Κι αυτό γιατί ούτε στην είδηση που δίνει ο «Ριζοσπάστης» ούτε στην ανακοίνωση της Οργάνωσης Μενιδίου του ΚΚΕ γίνεται κάποια αναφορά στη Χρυσή Αυγή! Η αναφορά του Κόμματος είναι σαφής και κάνει λόγο για νέο χτύπημα από φασιστικά στοιχεία, στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση από το εργατικό κίνημα. Πολύ απλά, λοιπόν, οι χρυσαυγίτες και παραδέχονται ότι είναι τα φασιστοειδή της υπόθεσης και έχουν τη μύγα και «μυγιάζονται»...

Απαιτούν «σιγή νεκροταφείου»
«Το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα (...) Για να μη δημιουργηθούν συνθήκες αρνητικής φήμης για ολόκληρη τη χώρα, ιδίως κατά τη διάρκεια της κορυφής της τουριστικής περιόδου, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση η οποία θα αναιρέσει την απόφαση για την επικείμενη απεργία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά».
Αυτά λέει σε επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος των μεγαλοξενοδόχων, Ρέτσος, απαιτώντας ουσιαστικά να μη γίνει η απεργία που έχει προκηρυχτεί στους αρχαιολογικούς χώρους για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, είναι η δεύτερη τέτοια παρέμβαση, αφού και στις αρχές του μήνα πάλι με παρέμβασή του ζητούσε από τους αρχαιολόγους να «σκεφτούν τη μεγάλη εικόνα» του τουρισμού που πλήττεται από τέτοιες κινητοποιήσεις, της κερδοφορίας βασικά των ξενοδόχων που βλέπουν ως ιδιοκτησία και «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» το - απλησίαστο για το λαό - «πολιτιστικό απόθεμα» της χώρας. Τα ίδια άλλωστε και με μεγαλύτερη ένταση επαναλάμβαναν οι καπιταλιστές με κάθε ευκαιρία και στις πρόσφατες απεργίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εμποροϋπάλληλων, πιο πριν των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ κ.ο.κ.

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι οι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου απαιτούν, πέρα από ξεζούμισμα, και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Να γιατί μαζί με την οργάνωση του αγώνα, οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκρουστούν και με τους στόχους αυτούς, με πυξίδα τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Μηνύματα μέσω ... «S-400»
Την ίδια μέρα που υπουργοί της Τουρκίας συμμετείχαν στις Βρυξέλλες στο Διάλογο Υψηλού Πολιτικού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας, στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωνε πως έχει «κλείσει» η συμφωνία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος «S-400», που τελικά η Τουρκία θα προμηθευτεί από τη Ρωσία. Η επιλογή αυτή έγινε μετά από απόρριψη άλλων προσφορών, από επιχειρήσεις «εταίρων», όπως γαλλικές, αμερικανικές κ.ά.

Τα μηνύματα είναι πολλά και προς διάφορες κατευθύνσεις. Η τουρκική ηγεσία επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά ότι αν η χώρα δεν μπει στην ΕΕ υπάρχουν και «εναλλακτικές», όπως η σύσφιξη σχέσεων με την Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (σ.σ. συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα). Πέρα όμως από την Ευρώπη, αποδέκτες μηνυμάτων υπάρχουν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο η αγορά αυτή κάνει τις ΗΠΑ να ανησυχούν;», απαντώντας σε προχτεσινό σχόλιο του Αμερικανού επιτελάρχη, ο οποίος χαρακτήριζε «ανησυχητική» την αγορά των ρωσικών «S-400»... Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναρωτιόνταν με λογοπαίγνια «και τι θα γίνει με τις ανησυχίες της Τουρκίας;», εκφράζοντας νέα δυσαρέσκεια για το συνεχιζόμενο εξοπλισμό Κούρδων από τους Αμερικανούς.

Δύσκολοι καιροί για τις λυκοφιλίες, γεμάτες πιθανές ανατροπές και διαρκείς κόντρες...


Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου