Χαρακτηριστικό
παράδειγμα του κομβικού ρόλου που σπεύδουν να αναλάβουν οι ελληνικές
Ενοπλες Δυνάμεις στην υλοποίηση κρίσιμων, επικίνδυνων για το λαό,
ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα (ειδικά για τον
καλύτερο συντονισμό του σε μια σειρά από ζητήματα εν μέσω οξυμένων
ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών
πηγών και διαύλων), αποτελεί η δράση του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, το οποίο αυτό το διάστημα, πέρα από τις όποιες άλλες δραστηριότητές του, έχει μπει στα γεμάτα για το 2ο ετήσιο Συνέδριό του σχετικά με τη «Θαλάσσια Κυβερνο-ασφάλεια και Κυβερνο-άμυνα» («Maritime Cyber Security and Cyber Defense»). Πρόκειται για δραστηριότητα που υπηρετεί τους στόχους αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης μέσα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο.
Ετσι
κι αλλιώς, το Κέντρο παράγει σημαντικό «έργο» για τα συμφέροντα της
λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και
εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες
επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της
«αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων
απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων
Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο
ΝΑΤΟικό Κέντρο που έλαβε την υψηλότερη σχετική μορφή πιστοποίησης της
λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά
στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το
διαμάντι του ΝΑΤΟ» και «το μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί
κανείς».Οι υπηρεσίες του αυτές παρέχονται, μάλιστα, και εκτός συνόρων, καθώς πρόσφατα, μέσα Ιούλη, στη μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ και «εταίρων χωρών» «Sea Breeze», στη Μαύρη Θάλασσα (μετείχαν εναέριες, χερσαίες, ναυτικές και αμφίβιες δυνάμεις, από 16 κράτη, συγκεκριμένα από Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), ομάδα εκπαιδευτών του ΚΕΝΑΠ μετέβη στη ζώνη της άσκησης, ακριβώς για να παράσχει επιτόπου εκπαίδευση σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας».
Στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας
Π.χ., τον Ιούνη, το ΚΕΝΑΠ προχώρησε στο 8ο ετήσιο συνέδριό του με θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφάλειας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και να αντιμετωπιστούν οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα». Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου ήταν να βοηθήσει και να εμβαθύνει στη συζήτηση γι' αυτά τα θέματα και να προωθήσει «λύσεις», επικεντρώνοντας σε 4 πολύ χαρακτηριστικές θεματικές, με βάση και όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τους ανταγωνισμούς πάνω στους δρόμους και τις πηγές της Ενέργειας:
«Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο». «Ευκαιρίες για συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος». «Η στρατηγική νότια κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή και συνεργασία των εταίρων». «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας και η εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπως αναφέρονται στο δημόσιο ανακοινωθέν».
Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΚΕΝΑΠ, δείχνοντας και την «απήχηση» του συνεδρίου, συμμετείχαν 110 σύνεδροι, συμμετέχοντες, ομιλητές και επίσημοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και 19 από άλλα κράτη - μέλη, κράτη - «εταίρους» της ευρύτερης περιοχής, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και της «ευρύτερης διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας» καθώς και «εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας» (βλ. του εφοπλιστικού κεφαλαίου) και «δεξαμενών στρατηγικής σκέψης».
Σημείο επαφής ΝΑΤΟ - ΕΕ
Αλλωστε, και στα σχετικά προπαρασκευαστικά του συνεδρίου έγγραφα που διακινεί το ΚΕΝΑΠ, τονίζει ότι το συνέδριο έχει στόχο «να συνδράμει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να εντοπίσουν και να προωθήσουν τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ στη θαλάσσια ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία, διαχείριση και πρόβλεψη πιθανών περιστατικών, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και όλων των σχετικών προκλήσεων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες, προηγμένη τεχνολογία και εργαλεία».
Ακόμη, ότι «κύριοι στόχοι του χώρου της Διάσκεψης είναι: Να εξεταστούν καινοτόμα μέσα για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ». «Να εξετάσει νέες συνεργασίες μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για την πολιτική Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την έρευνα για την Αμυνα στον κυβερνοχώρο». «Εξέταση της δυνατότητας νέων συνεργειών μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και της βιομηχανίας στον κυβερνοχώρο για πιο ανταγωνιστικά και αξιόπιστα κυβερνο-προϊόντα». «Να διερευνηθεί το δυναμικό των κοινών πρακτικών δράσεων κατάρτισης χρησιμοποιώντας κοινούς πόρους και εμπειρογνωμοσύνη για τον εξοπλισμό των υπευθύνων ασφαλείας με τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση και πρόβλεψη των επερχόμενων προκλήσεων ασφάλειας». «Να μελετήσει πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της ναυτιλίας μετά την αναγνώριση του κυβερνοχώρου ως επιχειρησιακού τομέα».
Η επιμονή στη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και σε αυτό το πεδίο δεν είναι τυχαία. Ηδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, το 2016, ο κυβερνοχώρος χαρακτηρίστηκε ένα από τα πεδία που οι 2 ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους. Συν τη συνεργασία και διασύνδεση των δυνάμεών τους στη Μεσόγειο, όπου με πρόσχημα, από τη μια, την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και, από την άλλη, την διαχείριση του Προσφυγικού, το μεν ΝΑΤΟ αναπτύσσει μόνιμα δυνάμεις του στην Ανατολική Μεσόγειο (επιχείρηση «Sea Guardian»), η δε ΕΕ στην Κεντρική (επιχείρηση «EURONAV SOPHIA»).
Αλλά και στο πιο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις 17 Ιούλη, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, στη συζήτηση για τη λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ» (το σχέδιό της για προώθηση θέσεων - με το όποιο πρόσχημα - των μονοπωλιακών της ομίλων σε άλλες ζώνες του πλανήτη, σε αντιπαράθεση με άλλα κεφάλαια) οι μετέχοντες όρισαν, μεταξύ άλλων, ως «προτεραιότητες» της στρατηγικής για το 2017 - 2018: Την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, τις «στρατηγικές επικοινωνίες», την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Στο κάδρο και οι «γεωπολιτικές επιπτώσεις»
Ακόμα: «Διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και ανάλυση πληροφοριών στον κυβερνοχώρο. Καινοτόμες λύσεις για τη δυναμική αξιολόγηση και πρόβλεψη του κυβερνοχώρου. Τεχνολογίες Κυβερνο-άμυνας και Κυβερνο-ασφάλειας. Ναυτική πρακτική εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και πιστοποίηση». Και τέλος: «Γεωπολιτικές επιπτώσεις λόγω του κυβερνοχώρου».
Θ. Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου