Πυλώνες και πύλες της κόλασης – της Δήμητρας Μυρίλλα
Χρειάστηκαν, όμως, μια – δυο δεκαετίες και κάποιες εκατοντάδες τεχνοκρατικά γραμμένων σελίδων για να επιστρέψει ο άνθρωπος κάπου πριν την εποχή του Σπάρτακου. Αυτό που τα ευρωπαϊκά εργαλεία πολυεθνικών επιχειρήσεων – πρωθυπουργοί μαριονέτες, καλογραβατωμένοι αξιωματούχοι με ύφος και νύχια γύπα, αδίστακτοι λομπίστες – ονομάζουν Ευρώπη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων είναι ένας δρόμος που οδηγεί κατ’ ευθείαν στην κόλαση. Ενας δρόμος, ο οποίος για όποιον το διαβεί (δηλαδή όλοι εμείς) θα είναι ένας ατελείωτος εφιάλτης.
Αυτό το τρομακτικό κείμενο – διακήρυξη που παρουσίασαν οι «ηγέτες» των χωρών της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής της Σουηδίας, μεταξύ των οποίων φιγουράριζε και ο «αριστερός» Ελληνας πρωθυπουργός και το οποίο ονόμασαν «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» (βλ. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9593511) είναι ένας αληθινός κοινωνικός ζόφος, όπου απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή, προσβάλλεται η εργασιακή αξιοπρέπεια, κατακρημνίζεται ο επαγγελματικός βίος, διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη η κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Ένα μανιφέστο νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ωμότητας και ανατριχιαστικού κυνισμού το οποίο εγκαθιδρύει κανονικό καθεστώς όχι μόνο εργασιακής, αλλά και προσωπικής δουλείας.
Ολοι αυτοί οι ευυπόληπτοι κύριοι, λοιπόν, που ανερυθρίαστα βαφτίζουν τη βαρβαρότητα υπεράσπιση «κοινωνικών δικαιωμάτων» μπορούν με να πάνε να πουν με το ίδιος θράσος:
- Στους περισσότερο από 20 εκ. άνεργους στην Ευρώπη ότι δεν είναι … άνεργοι, αλλά κάνουν «διάλειμμα σταδιοδρομίας» (να γελάσει ή να κλάψει κανείς;).
- Στα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται με συμβάσεις λίγων μηνών, μιας ημέρας ή ακόμα και λίγων ωρών, ότι δεν είναι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι χωρίς ζωή και δικαιώματα, όπου οι μόνιμες ανάγκες για επιβίωση μετατρέπονται σε ανάγκες «ορισμένου χρόνου» αλλά ωραίοι τύποι που κατορθώνουν να «διαχειρίζονται με επιτυχία τις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας (!).
- Ότι όταν δουλεύουν χωρίς ωράρια, υπερωρίες, επιδόματα, αργίες, όταν δουλεύουν ως ενοικιαζόμενοι – θαρρείς και οι άνθρωποι είναι αντικείμενα που τα νοικιάζει κανείς για ορισμένη χρήση – είναι επειδή συνεισφέρουν στη «διαφοροποιημένη μεταχείριση για αντικειμενικούς λόγους ή προσαρμογή των όρων εργασίας» και ότι παρ’ όλα αυτά ζουν μέσα σε συνθήκες «ασφαλούς ευπροσάρμοστης εργασίας».
- Να πουν σε εκείνους που περιμένουν στημένοι πάνω από το τηλέφωνο πότε θα κρίνει ο εργοδότης ότι τους χρειάζεται στη δουλειά ότι η «εργασία οποτεδήποτε, οπουδήποτε και ο συνδυασμός εργασίας και προσωπικής ζωής» δεν τον καθιστά κανονικό δούλο (χωρίς εισαγωγικά, δούλο με την πραγματική έννοια του όρου), με κανένα δικαίωμα στις ώρες εργασίας, στις ώρες ανάπαυσης, στις ώρες που θα περάσει με την οικογένειά του, στη ίδια του τη ζωή τελικά.
- Να πάνε να πουν στη μάνα που δε βρίσκει δομές να φροντίσουν το παιδί της και δουλεύει τετράωρο με αμοιβή – χαρτζιλίκι ότι προάγουν τις «ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις» επειδή νοιάζονται για την «ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής της».
- Να πάνε να πουν στους γέροντες που θα εργάζονται μέχρι να βγει η ψυχή τους ότι τους σκέφτονται και τους συμπονούν επειδή θα τους εξασφαλίσουν «καλύτερο φωτισμό για την εκτέλεση της εργασίας τους» (εδώ ο κυνισμός τους ακουμπάει τα απώτατα όριά του).
Όμως να θυμάστε ότι ο ιστορικός χρόνος μπορεί να είναι μακρύς, αλλά χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να αλλάξει όλη η Ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου