Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

«SELECTA HELLAS» Με την «πατέντα του εργόσημου» απολύθηκαν 15 εργαζόμενες


Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

Με την «πατέντα του εργόσημου» απολύθηκαν 15 εργαζόμενες την Παρασκευή 9 Μάρτη από την εργοδοσία της ανθοκομικής επιχείρησης «Selecta Hellas», στην Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ παράλληλα δεν δικαιούνται ούτε ταμείο ανεργίας αφού εμφανίζονται ως εποχικές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ένα έργο που η εργοδοσία της "Selecta" έχει σκοπό να το ανεβάζει κάθε χρόνο, αφού πήγε καλά εισπρακτικά, και έχει τίτλο “Η πατέντα του εργοσήμου”.

Το τι σημαίνει δουλειά με εργόσημο το νοιώθουμε στο πετσί μας.

1. Σημαίνει δουλειά χωρίς σταθερούς όρους εργασίας, αφού το πόσες μέρες και ώρες θα δουλεύουμε εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες τις εταιρείας και όχι από τις ανάγκες μας ή τις αντοχές μας.

2. Όταν μας χρειάζονται θα δουλεύουμε 6 ημέρες την εβδομάδα, 10 ώρες την ημέρα, και ούτε λόγος για προσαυξήσεις της υπερωρίας. Όταν δεν μας χρειάζονται, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλώς να μας ανακοινώσουν ότι αυτή είναι η τελευταία μας μέρα και πως όταν μας ξαναχρειαστούν θα μας πάρουν τηλέφωνο, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με 15 συναδέλφισσες. Ακόμα και αυτοί που συνεχίζουν να δουλεύουν προσπαθούν να ζήσουν με 2 μεροκάματα την εβδομάδα. Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί την επόμενη κιόλας στιγμή να χάσει την δουλειά του.


Μέσα σε όλη αυτή την λαίλαπα που βιώνουμε και μετά την απόλυση των συναδέλφων μας την προηγούμενη εβδομάδα, ο εργοδότης θέλει μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το εργόσημο. Όσο και αν προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το εργόσημο ως τον εργασιακό παράδεισο η εμπειρία μας, λέει άλλα.

Όσο η εργοδοσία προσπαθεί να μας πείσει για τα οφέλη του εργόσημου:
- Eμείς θα συνεχίζουμε να μην δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας (σημαντικό εφόσον μας παρουσιάζουν ως εποχιακούς).

- Εμείς θα συνεχίζουμε να μην έχουμε δικαίωμα σε αναρρωτική, σε επιδόματα, σε άδειες με αποδοχές.

- Εμείς θα συνεχίζουμε να μην δικαιούμαστε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.

- Εμείς δεν φαίνεται πουθενά ότι είμαστε εργαζόμενοι στη "Selecta". Δεν έχουμε σταθερό μισθό.

- Εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε κάθε χρόνο το ποσό (κατά μέσο όρο 800 ευρώ) για να μπορούμε να έχουμε ασφάλεια στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή μας παρακρατούν 3 ευρώ από το μεροκάματό μας. Ουσιαστικά ο εργοδότης πληρώνει ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές και την διαφορά την πληρώνουμε από την τσέπη μας. Όταν λοιπόν κατά μέσο όρο η μισθοδοσία για έναν χρόνο στη σελέκτα είναι γύρω στα 400 ευρώ/μήνα, συνεπάγεται ότι τους 2 μήνες εργαζόμαστε μόνο για να πληρώσουμε τον ΟΓΑ.

- Εμείς γνωρίζουμε ότι με το εργόσημο, η εργοδοσία έχει φτιάξει μια δεξαμενή εργαζομένων που όποτε μας χρειάζονται μας καλούν με χαμηλό μεροκάματο, όποτε δεν μας χρειάζονται μας πετάνε στην ανεργία είτε προσωρινά (3-4 μήνες) είτε για πάντα.

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους μας. Δεν αρκεί να γκρινιάζουμε και να συζητάμε μεταξύ μας! Πρέπει να δράσουμε!

Για τους εργαζόμενους αυτό το έργο είναι μαύρη κωμωδία. Να μην τους αφήσουμε να το ξανανεβάσουν εις βάρος μας. Οι ανάγκες μας δεν είναι εποχικές.
 Το νοίκι και οι λογαριασμοί έρχονται όλο το χρόνο και δεν καταλαβαίνουν από εποχικότητα.

Κάθε εργαζόμενος παλιός και νέος θα πρέπει να δουλεύει με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί και ο ρόλος του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων Νέστου που φτιάξανε η εργοδοσία και οι προϊστάμενοι μαζί με ξεπουλημένες δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Τον Δεκέμβριο με εκβιαστικό τρόπο μας μάντρωσαν κυριολεκτικά να ψηφίσουμε σ’ αυτό το Σωματείο και η διοίκηση που εκλέχθηκε είναι κατά κύριο λόγω στελέχη της "Selecta". Ταυτόχρονα δεν βγάλανε κιχ για τις απολύσεις, δεν λένε κουβέντα για Συμβάσεις.

Στηρίζουν την εργασιακή σχέση του εργόσημου κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία. Φτιάξανε και επιχειρησιακό Σωματείο προσπαθώντας να χτυπήσουν το επιχειρησιακό Σωματείο που ήδη υπάρχει και έχει στηθεί από τους εργαζόμενους που διεκδικούν.

Σωματεία που διοικούνται από τους εργοδότες και τους εκπρόσωπους τους δεν είναι Σωματεία που νοιάζονται για τα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε τέτοια Σωματεία.

Έχουμε την δύναμη στα χέρια μας.

Μόνο η οργανωμένη πάλη μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η εργοδοσία μας τρέμει όταν οργανωνόμαστε και διεκδικούμε μαζικά.

Συνάδελφοι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ενωθούμε και να παλέψουμε μέσα από το Σωματείο μας. Να σπάσουμε τον φόβο και την απογοήτευση. Μόνο εάν συσπειρωθούμε στο Σωματείο που φτιάξαμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (και όχι αυτό που έφτιαξαν αφεντικά και προϊστάμενοι ) μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.

Διεκδικούμε τώρα:
  •  Yπογραφή Συλλογικής - Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους μόνιμους και εποχιακούς, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.
  •  8ωρο/ 5νθήμερο/40ωρο.
  •  Βασικός μισθός στα 751 ευρώ/μήνα και από εκεί και πέρα να προστίθενται ότι επιπλέον επιδόματα δικαιούμαστε (πτυχία, τριετίες κλπ.).
  •  Ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά και ασφάλιση στο ΙΚΑ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου