Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Χέρι χέρι «μπίζνες» και εμπλοκή στα νέα πολεμοχαρή σχέδια


Το γεγονός ότι τα σχέδια και οι «λυκοφιλίες» του κεφαλαίου πηγαίνουν χέρι χέρι με την εμπλοκή στα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς και κρατών - δολοφόνων όπως του Ισραήλ, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, επιβεβαίωσε η τέταρτη κατά σειρά τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία.
 Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τα νέα προσχήματα που πλαισιώνουν τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, αυτήν τη φορά εναντίον του Ιράν, δήλωνε ότι «το καθεστώς της Τεχεράνης κάθε μέρα κάνει έκκληση για τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ και έχει μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα εναντίον μας και ένα τρομοκρατικό δίκτυο που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Τώρα επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσει για την καταστροφή μας. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε την ιρανική επιθετικότητα. (...) Ολοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα και αυτό είναι η κοινή μας άμυνα».


Αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας παρείχε κάλυψη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του» για το Ιράν, ενώ τσουβαλιάζοντας θύτες και θύματα σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, σημείωσε την ανάγκη «για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους». Εχρισε δε τους Αμερικανούς - που με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» - επιδιαιτητές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ, που έχουν αδιαμφισβήτητα έναν κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θα συμβάλουν με ουσιαστικές πρωτοβουλίες (...) 
καταθέτοντας, ελπίζω το συντομότερο δυνατό, και ένα συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης, ένα ειρηνευτικό σχέδιο».

Κατά τα λοιπά, ευχήθηκε «να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία», την ώρα που η κυβέρνηση δίνει πολύπλευρη στήριξη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε την ανάγκη για «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Π. Αναστασιάδης, που μίλησε για «προσπάθειες που υποσκάπτουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ», σημειώνοντας ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και χαιρετίζοντας την «υπό διαμόρφωση αμερικάνικη προσπάθεια στην κατεύθυνση επανέναρξης του διαλόγου» με τους Παλαιστίνιους, που «θα διασφαλίζει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» και τη «δημιουργία παλαιστινιακού κράτους». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μίλησε για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για νέο διάλογο απ' το σημείο που τερματίστηκε ο προηγούμενος, με στόχο να μετεξελιχθεί η Κύπρος σε ένα «φυσιολογικό κράτος».

«Λάδι στη φωτιά» τα επιχειρηματικά σχέδια
 
Στο κομμάτι αυτών καθαυτών των επιχειρηματικών σχεδιασμών των αστικών τάξεων, η Τριμερής εστίασε στην κατασκευή του αγωγού «EastMed», για τον οποίο συμφωνήθηκε η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μέσα στο χρόνο, και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών κρατών με τον «EuroAsia Interconnector», που ταυτόχρονα θα εμπεριέχει και οπτικές ίνες.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες», χαρακτήρισε «εμβληματικό project» τον «EastMed», ενώ σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί αυτοί των επιχειρηματικών ομίλων «συμβάλλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας, η οποία αποτελεί βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Είναι ένα έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας».

Ο Μπ. Νετανιάχου μίλησε για «οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας» και χαρακτήρισε τον «EastMed» ένα «πολύ σημαντικό εγχείρημα για μας και για την Ευρώπη», που θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Για την ηλεκτρική διασύνδεση και τις οπτικές ίνες δήλωσε ότι πρόκειται για έργο που «θα μας δώσει τεράστιο πλεονέκτημα στην πληροφορία, την καινοτομία...». 
Χαρακτήρισε, τέλος, «παραγωγικές και ενθαρρυντικές» αυτές τις συναντήσεις, που όπως είπε αφορούν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από την Ενέργεια και την ασφάλεια έως την άμυνα και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Εξάλλου, στη συνάντηση υπεγράφη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών «Σχέδιο Περιφερειακής Συνεργασίας» σε ζητήματα αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή. Στόχος της συμφωνίας είναι ο συντονισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πλοία και από υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθορίζοντας ανάμεσα σε άλλα το εύρος δράσης κάθε κράτους.

Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει ενίσχυση της συνεργασίας και στους τομείς διαχείρισης υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας λυμάτων, ενώ συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων, επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων για άρδευση, τομείς τους οποίους βλέπουν ως «χρυσωρυχείο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου