Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Αντιλαϊκή κλιμάκωση χωρίς ημερομηνία λήξης


Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα νέα μέτρα για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά
Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα νέα μέτρα για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά
Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά στην Αθήνα ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με τα 88 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης». Σε αυτά συγκαταλέγονται οι νέες αντεργατικές ανατροπές, η παραπέρα συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τις λαϊκές οικογένειες, το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, σε συνδυασμό βέβαια και με τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη «βελτίωση» του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
 Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται οι Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις σχετικές με το νέο συντριπτικό χτύπημα στο ΕΚΑΣ που ξεκινά από το 2019, η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξισορροπηθούν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων (με κατεύθυνση την εξομοίωση με τις εμπορικές τιμές), ενώ βέβαια «τρέχει» και ο «επανυπολογισμός συντάξεων», ενόψει της περαιτέρω κατακρεούργησης από την επόμενη χρονιά.


Η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» περιλαμβάνει και την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών «πακέτων» της προηγούμενης περιόδου, μαζί βέβαια και τα προνομοθετημένα μέτρα της διετίας 2019 - 2020. Το υπό διαμόρφωση ΜΠΔΣ που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει ακόμη την «αξιολόγηση» των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης διετίας (2016 - 2017), τις νεότερες εκτιμήσεις για το 2018, καθώς βέβαια και για την 4ετία 2019 - 2022.

Η εικόνα της «επόμενης μέρας» καταγράφεται και στα πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με αυτά, η «δημοσιονομική προσαρμογή» - φοροληστεία στο λαό, συμπίεση κονδυλίων για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών - από το τέλος του 2014 μέχρι και το 2017, δηλαδή της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει ήδη προσθέσει 7,92 δισ. ευρώ, που βέβαια θα συνεχίσουν να αποδίδουν σε ετήσια βάση στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, χώρια τα νέα μέτρα, όπως για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, την Πρόνοια κ.ά.

Θηλιές πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία
 
Την ίδια ώρα, στα «σκαριά» βρίσκεται η νέα δέσμη με τα μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας, καθώς η κυβέρνηση έρχεται να δρομολογήσει και νέες παρεμβάσεις αναφορικά με τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη.

Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της «αξιολόγησης», που θα συζητηθεί με τα κλιμάκια του κουαρτέτου την επόμενη βδομάδα.

Ως επόμενο βήμα προβάλλει η «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία του συγκεκριμένου πλειστηριασμού.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την αίτηση δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία θα περιλαμβάνονται:

-- Η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απόρρητου, όχι μόνο σε όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, με βάση τις προϋπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις. Στόχος η αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας προστασίας.

-- Η αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Σήμερα προβλέπεται η αποβολή από τη ρύθμιση μετά από δικαστική απόφαση.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

Αποκαλυπτική για το νευραλγικό ρόλο που δίνεται στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, όπως και στα αντίστοιχα μέτρα, είναι η «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την 3η «αξιολόγηση». Οπως αναφέρεται, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

Ενέργεια και υποδομές στο «μενού»
 
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την «αυξημένη επενδυτική παρουσία της Ιταλίας στην Ελλάδα» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε χτες με τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, Εφίζιο Λουίτζι Μάρας. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν «οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα», ιδίως στις μεταφορές και την Ενέργεια, η συνεργασία των δύο κρατών σε στρατηγικούς τομείς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συζητήθηκε και η «πορεία ανάπτυξης» των Δυτικών Βαλκανίων.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου