Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ρύθμιση - κοροϊδία για τα χρέη των αγροτών




Ως ένα μέτρο που θα δώσει τάχα «ανάσα» στους «ψυχορραγούντες» μικρομεσαίους αγρότες επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε για τα αγροτικά χρέη. Ομως, και σ' αυτήν την περίπτωση - όπως και σε πολλές άλλες που αφορούν παρόμοιες εξαγγελίες - πρόκειται για ψέμα απατηλό και τρανή απάτη. Η ουσία είναι ότι η ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών - όπως και η ανάλογη που έχει γίνει για τους ΕΒΕ - δεν έχει φιλολαϊκό προσανατολισμό, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, γιατί έχει ως βάση την αντιλαϊκή, φορομπηχτική και εισφοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος της είναι η είσπραξη, για λογαριασμό του κράτους, αλλά και των τραπεζών, οφειλών από όσο το δυνατόν περισσότερους από εκείνους που δυσκολεύονται να τις πληρώσουν. Με άλλα λόγια, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εισπράξει ό,τι μπορεί. Με δεδομένο εξάλλου το γεγονός ότι η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), δίνεται η δυνατότητα στο κράτος για πιο άμεσο και ασφυκτικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών (ακίνητης, αλλά και κινητής περιουσίας), η οποία μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, που αναμένεται να γενικευτούν το επόμενο διάστημα.


* * *
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, που περιέχουν μεγάλη δόση ασάφειας (δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος), οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.), εφόσον αυτές παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. Στους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός τριμήνου, με διαγραφή του κεφαλαίου μέχρι και 60%, ενώ σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, θα τους δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτήν την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%. Η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας, καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

* * *
Για τα χρέη στην εφορία και στον ΕΦΚΑ η κυβέρνηση ζητάει από τους φτωχούς αγρότες να πληρώσουν τα χρωστούμενα, όταν αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορούν να πληρώνουν σήμερα τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση γνωρίζει αυτήν την οικονομική αδυναμία των αγροτών - άλλωστε στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει οφείλεται - αλλά προχωράει στη ρύθμιση με τη λογική «ό,τι μπορέσουμε ν' αρπάξουμε, καλό είναι». Σε ό,τι αφορά στα χρέη στην πρώην ΑΤΕ, η κυβέρνηση υιοθετεί στην ουσία την πρόταση ρύθμισης του εκκαθαριστή της τράπεζας, που στόχο έχει την απαλλαγή της από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο «κόκκινο» πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012, για τα οποία η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε. Τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σβήνει αυτό το χρέος, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά πιέζει τους αγρότες να πληρώσουν κι άλλα.

* * *
Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να «χάψουν» το νέο «παραμύθι» της κυβέρνησης, που έχει «δράκο», ο οποίος δεν είναι άλλος από την αποδοτικότερη κυβερνητική διαχείριση της ληστρικής πολιτικής των μεγάλων φόρων και εισφορών, ώστε να εξασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα. Μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης, στα οποία περιλαμβάνεται και η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών.


Π. Ρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου