Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Επαινοι για τα μνημόνια διαρκείας και το βρώμικο ρόλο στα Βαλκάνια


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ
 
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για τις βρώμικες δουλειές κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ
 
 
INTIME NEWS
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά της «κατορθώματα» και τους βρώμικους ρόλους που έχει αναλάβει, για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, έδωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
 Στις κοινές δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους χτες βράδυ, η Μέρκελ φρόντισε να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για τη Γερμανία και την ΕΕ στο σύνολό της, ως προς την υλοποίηση των σχεδιασμών τους για την περιοχή των Βαλκανίων, η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη διευθέτηση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στη γείτονα - την οποία μάλιστα αποκάλεσε «Βόρεια Μακεδονία» - να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη δε ΕΕ να ολοκληρώσει τη στρατηγική της, ενώ συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα και για τη στήριξη στη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου», για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στα Δυτικά Βαλκάνια.


Σε αυτό το πλαίσιο, επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ για την άρνησή της να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν θα εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, εγώ θέλω να προπαγανδίσω το τέλος του ονοματολογικού, θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να δίνω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, πάντως πιστεύω ότι αυτό θα είναι προς όφελος των δύο χωρών και της ΕΕ. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ξέρετε, οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική, αλλά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει σωστή στάση».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως «βήμα εμπρός» και μάλιστα την παρουσίασε ως «μοντέλο» για τη (ΝΑΤΟική) «διευθέτηση» άλλων ανοιχτών εκκρεμοτήτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «ένα μοντέλο και για πιθανές συμφωνίες, που μπορεί να υποδεικνύει λύσεις αποδεκτές στο μέλλον, ένα μοντέλο λύσεων, χωρίς επιβολή ενός μέρους στο άλλο». Υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει η συνέχεια της «ατζέντας Θεσσαλονίκη 2003», της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, ενώ σ' αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την προοπτική ένταξης στην ιμπεριαλιστική ένωση της Αλβανίας, εφόσον - όπως είπε - σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως «σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναλωθεί σε κομπασμούς για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, λέγοντας ότι η προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου ήταν σε μια εποχή που «η χώρα βρισκόταν στο χείλος χρεοκοπίας», χωρίς «καμία ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», αλλά «σήμερα είναι σε τελείως διαφορετική φάση, εξερχόμαστε απ' την κρίση (...) με προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη συναίνεση της κοινωνίας».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι παρά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», την οποία προσπάθησε να εξωραΐσει, «ξεπλένοντας» τους πρωτεργάτες της και τσουβαλιάζοντας κάθε φωνή αμφισβήτησης της ΕΕ με αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις. Παρά τις διαφορές με τη Μέρκελ, είπε, τους ενώνει το «όχι σε φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ως απάντηση στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας», το «όχι στις φωνές μισαλλοδοξίας, που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο και στις ευρωεκλογές». Αναπαρήγαγε επίσης το μύθευμα της «κοινωνικής» ΕΕ και μιας «νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη», τάχα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Μεταναστευτικό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά νησιά.

Το ίδιο έκανε στις δηλώσεις της και η Γερμανίδα καγκελάριος. Επανέλαβε ότι «κλείνει ένας κύκλος» για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, «δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου». «Μιλήσαμε για την πρόκληση των ευρωεκλογών, δεν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες αλλά μας συνδέει ότι στηριζόμαστε στην Ευρώπη (...) με τη συνεργασία θα έχουμε όλοι μας καλύτερο μέλλον απ' ό,τι με τους εθνικισμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε με δυο λέξεις το ζήτημα των γερμανικών οφειλών - το οποίο η κυβέρνησή του έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες - κάνοντας λόγο για «απαράγραπτες εκκρεμότητες».
  • Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ, η κυβέρνηση επέβαλε ξανά κλίμα αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού στο κέντρο και σε άλλα σημεία της Αθήνας, που παρέμειναν αποκλεισμένα για πολλές ώρες, όπως θα γίνει και σήμερα. Αργά χτες το απόγευμα, υπήρξε και επίθεση της αστυνομίας στην πορεία οργανώσεων ενάντια στην επίσκεψη της Μέρκελ.
 
 
Ριζοσπάστης  Παρασκευή 11 Γενάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου