Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΣΥΝΟΔΟΣ «3+1» ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Παζάρια με ΝΑΤΟική ομπρέλα σε βάρος των λαών!


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
 
Τα αντιλαϊκά παζάρια φουντώνουν όλο και πιο απειλητικά
 
Ενδεικτική η νέα συνάντηση που είχαν χτες οι ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Κατρούγκαλου απασχόλησαν Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας
Τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Κατρούγκαλου απασχόλησαν Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας
Μια μόλις μέρα μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας συναντήθηκαν χτες - για τρίτη φορά το τελευταίο 10ήμερο - επιβεβαιώνοντας ότι «φουντώνει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
 
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Γιώργος Κατρούγκαλος τέθηκαν χτες επικεφαλής διευρυμένων συνομιλιών των δύο ΥΠΕΞ, στην Αττάλεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αναγνωρίζοντας μεν τις διμερείς διαφωνίες που παραμένουν σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά και την ετοιμότητα να προχωρήσει το αλισβερίσι για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα.

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας για τη «δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας» αλλά και περιγράφοντας ως βασικό στόχο την «αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας».


Σε αυτήν τη βάση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα» και ότι «είναι προφανές ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές». Μεταξύ άλλων υπογράμμισε και ότι «είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μία φιλική ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα».

Αλλά και ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ένα σημαντικό γείτονα για εμάς... είμαστε δύο χώρες που ζούμε δίπλα - δίπλα» και ζητώντας «ειλικρινή βούληση» που πρέπει «να τη συνεχίσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε κι αυτός ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα Ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ' αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία», ενώ με έμφαση πρόσθεσε πως «κάθε ενεργειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». Μεταξύ άλλων, συνέστησε «να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή».

Προμήνυμα οξύτερων παζαριών αποτελούν και οι δηλώσεις τους για το Κυπριακό, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα συζητήσουν ξανά στις 12 Απρίλη. Οπως εξήγησε ο Γ. Κατρούγκαλος, «συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε βήμα βήμα, να ακούσουμε τις ιδέες που υπάρχουν για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο μηχανισμός την επόμενη μέρα - αν υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα εσωτερικά θέματα έχουν επιλυθεί - που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον μηχανισμό εγγυήσεων». Με τη σειρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου επέμεινε ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων δεν είναι αναχρονιστικό, με το επιχείρημα ωστόσο ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πιο αναγκαίες από κάθε άλλη φορά, γιατί πρόσφατα ξεκίνησαν «μονομερείς δραστηριότητες γεώτρησης».

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστεί ξανά και η πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο «για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο», αλλά και νέες συναντήσεις των υπουργών Αμυνας, αφού όπως ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών, θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο».

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα των διμερών σχέσεων, ειδικά το θέμα «της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα», «με ειλικρινή και τίμιο τρόπο».

Με σφραγίδα ΗΠΑ
 
Τα παραπάνω βεβαιώνουν νέα κλιμάκωση του παζαριού σε Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Κυπριακό, στο πλαίσιο ευρύτερων, αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης διευθετήσεων που προωθούνται σε όλη την περιοχή (κατά το πρότυπο της συμφωνίας των Πρεσπών), όπως επιβεβαίωσε και η προχτεσινή «3+1» Σύνοδος Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου που έγινε με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τις οποίες εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.

Το Τελικό Ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι πλευρές συμφώνησαν «να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», ενώ στις δηλώσεις του ο Πομπέο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την παρουσία τους στην περιοχή μας, ακριβώς επειδή αυτή αποκτά κρίσιμο ρόλο στην αναμέτρησή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ανοικτά συνέδεσε τη Σύνοδο «3+1» με «τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα». Μίλησε για «τεράστιο όφελος» που διασφαλίζουν οι ΗΠΑ και από την ανάπτυξη νέων υποδομών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «απίστευτα έγκαιρη» και προσθέτοντας: «Αναθεωρητικές δυνάμεις όπως το Ιράν και η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να αποκτήσουν κρίσιμες βάσεις σε Ανατολή και Δύση και εμείς θεωρούμε τις ΗΠΑ (μαζί) με το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ως σπουδαίους, κρίσιμους συμμάχους για την ασφάλεια και την ευημερία».

Ριζοσπάστης  Παρασκευή 22 Μάρτη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου