Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Εχουν τρόπο


Σε μια περίπτωση, εργαζόμενοι στον Τύπο καταγγέλλουν ότι στον απόηχο της αναπροσαρμογής του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση, ο εργοδότης τούς επιβάλλει ατομικές συμβάσεις με μισθούς 586 ευρώ μεικτά, λέγοντας ότι αυτό το ποσό προβλέπει ο νόμος για εξάωρη εργασία. Τους κοροϊδεύει δηλαδή ότι τους κάνει και χάρη μειώνοντάς τους το ωράριο, με τις ανάλογες βέβαια αποδοχές, όταν είναι βέβαιο ότι θα δουλεύουν περισσότερες ώρες και ότι θα είναι μόνιμα και «stand by» για όποτε τους χρειαστεί το αφεντικό τους. Σε μια άλλη περίπτωση, εργαζόμενος σε αλυσίδα super market καταγγέλλει ότι με την ανακοίνωση της αναπροσαρμογής του κατώτερου μισθού, η εργοδοσία τούς έκανε μεν την αύξηση, αλλά τους έκοψε κάποια από τα επιδόματα που τους έδινε έως τότε, για να έρθει ξανά ο μισθός «ίσα βάρκα - ίσα νερά». Τα δυο αυτά περιστατικά, που σίγουρα δεν είναι μεμονωμένα, επιβεβαιώνουν αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή: Οτι όσο διατηρείται ανέγγιχτο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, η εργοδοσία πάντα θα βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει ακόμα και το πενηντάρικο που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «αύξηση» στον κατώτερο μισθό.

Μπακαλίστικα
 
Με μπακαλίστικες λογικές προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» των αυξήσεων που θα δουν τα λαϊκά νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ρεύματος από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυξήσεις στην τιμολόγηση δεν υπάρχουν κι αυτό οφείλεται στη δική της παρέμβαση. Από εκεί και πέρα, για όσες αυξήσεις προκύψουν από τη μείωση των εκπτώσεων που υπήρχαν έως τώρα, η κυβέρνηση «νίβει τας χείρας της», με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι αυτές δεν αφορούν την ίδια αλλά την «εμπορική πολιτική της ΔΕΗ»! Αυτά έλεγε της προάλλες ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. Τον καταναλωτή όμως δεν τον απασχολεί αν η αύξηση που θα δει στο λογαριασμό του προέρχεται από την αλλαγή προς τα πάνω της τιμής του ρεύματος ή από τη μείωση των εκπτώσεων. Αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι για μια ακόμα φορά θα χρειαστεί να χώσει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να έχει ρεύμα, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες, για πολλούς που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν, να περάσουν στη «ζώνη» των κακοπληρωτών από ανάγκη και να βρεθούν αντιμέτωποι με απειλές για διακοπή του ρεύματος. Το θέμα είναι ότι ο πενιχρός οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται κι άλλο από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Και η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση, που έγνοια της είναι να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ και όχι να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, με φτηνό και επαρκές ρεύμα για όλους.

Μονομερώς
 
Ξεσπαθώνει η χτεσινή «Αυγή» για την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να νομοθετήσει «μονομερώς» τη συμφωνία της με τις τράπεζες και να αποφύγει τους χειρότερους όρους που θέτουν οι «θεσμοί» για το νέο πλαίσιο σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία. Χωρίς ακόμα να έχει κριθεί οποιαδήποτε εξέλιξη, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «νομοθετικό πλαίσιο στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών». Και γιατί αυτό πρέπει να θεωρείται καλό για τους εργαζόμενους και το λαό; Η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει ούτως ή άλλως ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση της όποιας προστασίας υπάρχει σήμερα για την πρώτη κατοικία, προκειμένου οι τραπεζικοί όμιλοι να μειώσουν κατά 35 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το 2021, βγάζοντας την επόμενη τριετία πάνω από 130.000 ακίνητα στο σφυρί! Η κυβέρνηση, λοιπόν, αξιοποιώντας τη διαφωνία (;) της σ' αυτό το θέμα με τους «θεσμούς», καλεί το λαό να αποδεχτεί ως «καλύτερη» αυτήν την πρόταση και να τη χειροκροτήσει που θα νομοθετήσει μονομερώς την αρπαγή χιλιάδων ακόμα σπιτιών από τις λαϊκές οικογένειες! Στο τέλος, θα μας ζητήσει να αισθανόμαστε και ανακουφισμένοι που χάνουμε το σπίτι μας με πλειστηριασμούς «made in κυβέρνηση - τράπεζες» και όχι με μοντέλο «θεσμών»! Λέει και κάτι άλλο η «Αυγή». Οτι «ευρωπαϊκές πηγές συμφωνούν πως η τελική απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός μνημονίων». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση του ΚΚΕ για ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάργηση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά; Αστεία ερώτηση. Τα μνημόνια είναι εδώ επειδή εδώ παραμένουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, για τα οποία δουλεύει η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Βρωμιές
 
Με την ελαφρότητα του ...προϊστάμενου Στρατηγικής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, όπως αυτοσυστήνεται, ο Γ. Μπουρνούς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επί των διεθνών, «αποκαλύπτει» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια δήλωση του προέδρου του Κόμματος Εργατών Ουγγαρίας, με την οποία στηρίζει «τη γραμμή Ορμπαν» στο Μεταναστευτικό. Ο καημός του βέβαια είναι το ΚΚΕ, το οποίο προσπαθεί αυθαίρετα και χυδαία να ταυτίσει με τέτοιες απαράδεκτες απόψεις, γράφοντας: «Το ΚΚΕ στηρίζει αυτό το κόμμα, που υποστηρίζει και υπερθεματίζει σε ξενοφοβία τον ακροδεξιό Ορμπαν. Ας μην απορούμε λοιπόν για τη στάση του στην προσφυγική - μεταναστευτική κρίση στα νησιά μας. Ούτε για τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια που είχαν ως κεντρικά αιτήματα την "αποπροσφυγοποίηση" και την "άμεση εκκένωση"». Ο Μπουρνούς ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ξέρει καλά ότι το ΚΚΕ έχει ανοιχτό μέτωπο με αυτές τις απόψεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς του σχέσεις. Οπως επίσης ξέρει ότι το συγκεκριμένο κόμμα βρίσκεται σε καθεστώς διώξεων και μισοπαρανομίας στη χώρα του, εξαιτίας της ΕΕ. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται κιόλας με το ουγγρικό κόμμα. Τα ξέρει όλα αυτά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη γράφει τη βρωμιά του, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού. Γιατί; Μα για να κρύψει ότι το κόμμα του και η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ, είναι ο εμπνευστής των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκλεκτός του ακροδεξιού Τραμπ, κάτι για το οποίο άλλωστε κορδώνεται σαν γύφτικο σκεπάρνι.




Ριζοσπάστης  Παρασκευή 22 Μάρτη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου