15-04-2019
Κάηκαν άνθρωποι. Βγήκαν πορίσματα – είπαν – και διδάγματα. Και;
Πρακτικά τι έγινε; Αγοράστηκε ένα έστω καινούριο πυροσβεστικό αεροπλάνο;
Μήπως προσλήφθηκαν κάποιοι από τους οι 4300 μόνιμοι πυροσβέστες που
λείπουν από την υπηρεσία τους; Μήπως αντικαταστάθηκαν αυτοί οι
πυροσβέστες που αποσπάστηκαν στα αεροδρόμια της Fraport; Κι είναι δυνατό
να αναθέσουμε πάλι σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν τόσα χρόνια, να…
φυλάξουν το δάσος;
Δεν είναι ασυνήθιστο, πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος,
το ΚΚΕ να κάνει προτάσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, ημερίδες κλπ για την
πρόληψη. Πέρσι, λίγες μόλις μέρες, πριν τη φωτιά στο Μάτι, είχε
προειδοποιήσει συγκεκριμένα την κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν “Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε σχετική απειλή”. Μετά από μερικές μέρες … απλώς δεν μπόρεσαν.
Κάηκαν άνθρωποι. Βγήκαν πορίσματα – είπαν – και διδάγματα. Και; Πρακτικά τι έγινε; Αγοράστηκε ένα έστω καινούριο πυροσβεστικό αεροπλάνο; Μήπως προσλήφθηκαν κάποιοι από τους οι 4300 μόνιμοι πυροσβέστες που λείπουν από την υπηρεσία τους; Μήπως αντικαταστάθηκαν αυτοί οι πυροσβέστες που αποσπάστηκαν στα αεροδρόμια της Fraport;
Κι είναι δυνατό να αναθέσουμε πάλι σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν τόσα χρόνια, να… φυλάξουν το δάσος; Δυστυχώς όμως φίλε αναγνώστη, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα:
Νομίζετε ότι όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί (κάθε είδους)
καρεκλοκένταυροι «ναιναίδες», θα κάνουν τώρα αυτό που δεν έκαναν όλες
τις προηγούμενες δεκαετίες, εφαρμόζοντας την πολιτική του περιορισμού
του κοινωνικού κράτους; Νομίζετε ότι οι φιλελεύθεροι κάθε είδους, που
τώρα παριστάνουν τον ανεξάρτητο, θα βάλουν το δάσος και τη φύση πάνω από
το κέρδος και τις «επενδύσεις» των ιδιωτών ; Ούτε στα λόγια δεν τολμούν
να το πουν. Νομίζετε ότι όλοι αυτοί οι ευρωλιγούρηδες που δε λένε στην
ΕΕ ούτε “κιχ”, θα τολμήσουν να υψώσουν αντίρρηση ή αίτημα στο αφεντικό
τους;
Αυτοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βγάζουν λόγους για την «κλιματική αλλαγή» και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Λες κι αυτό αποτελεί δικαιολογία στο να μην έχουμε πυροσβεστικά αεροπλάνα και σύγχρονα οχήματα. Ή να λένε ότι «φταίνε τα πεύκα» λες κι όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, δεν ήξεραν ότι… έχει πεύκα.
Υ.Γ. Γράφτηκε για εφημερίδα της Λέσβου.
http://www.katiousa.gr
Κάηκαν άνθρωποι. Βγήκαν πορίσματα – είπαν – και διδάγματα. Και; Πρακτικά τι έγινε; Αγοράστηκε ένα έστω καινούριο πυροσβεστικό αεροπλάνο; Μήπως προσλήφθηκαν κάποιοι από τους οι 4300 μόνιμοι πυροσβέστες που λείπουν από την υπηρεσία τους; Μήπως αντικαταστάθηκαν αυτοί οι πυροσβέστες που αποσπάστηκαν στα αεροδρόμια της Fraport;
Κι είναι δυνατό να αναθέσουμε πάλι σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν τόσα χρόνια, να… φυλάξουν το δάσος; Δυστυχώς όμως φίλε αναγνώστη, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα:
- 1. ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ… Πρόσφατα παρουσιάστηκε, η έρευνα «Flood Cost-Benefit Analysis CBA» της ΕΕ, όπου οι “εταίροι” έγραφαν: «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα (σ.σ. σεισμό, πυρκαγιά, άλλη φυσική καταστροφή) εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία, από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία»… «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους – οφέλους». Μ’ αυτή τη λογική λοιπόν κινείται η ΕΕ κι όλοι οι λακέδες της, όπως π.χ. …
- 2. ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ… «Το κόστος για τις αποζημιώσεις είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αυτές τις περιοχές». Έτσι είπε λίγες μέρες μετά τις πλημύρες στη Μάνδρα με τους δεκάδες νεκρούς, ο Τσίπρας.
- 3. ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ… ολοένα και μειώνονται διαχρονικά. Περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, είναι η ετήσια μείωση των σχετικών δαπανών, από το 2009 μέχρι σήμερα. Και πρόκειται για περικοπές στην πυροσβεστική, στα μέσα πυρόσβεσης, στη Δασική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ.
- 4. ΟΙ ΕΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ και άλλα μέσα πυρόσβεσης, όσο περνούν τα χρόνια μεγαλώνουν. Οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και μηχανική υποστήριξη κρατούν τα ήδη γέρικα αεροπλάνα κι αυτοκίνητα ακίνητα. Κι όσα λειτουργούν εξαντλούν τα όρια της αντοχής, τα δικά τους και των χειριστών τους. Κι ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει περεταίρω μείωση δαπανών ακόμα και για λάστιχα ή ανταλλακτικά κατά 981.000 ευρώ, αλλά και σε τηλεπικοινωνιακά μέσα κατά 1.200.000 ευρώ. Έτσι, στο τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας, στην κατάφυτη με δάσος Λέσβο, δεν σταθμεύει μόνιμα ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύς κρίσιμος χρόνος ώσπου να φτάσουν από μακριά σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- 5. Η Ε.Ε. ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ»… όχι με δικά της έξοδα (προσωπικό, αεροπλάνα και άλλα μέσα), αλλά με δέσμευση ενός μέρους του στόλου αεροσκαφών και μέσων πυρόσβεσης των κρατών μελών. Την απόφαση για το πού και πότε θα διατεθούν αυτά τα δεσμευμένα μέσα θα την παίρνει κάθε φορά η ΕΕ. Στο Μάτι ούτε που τόλμησαν να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να σηκωθούν τα Ελληνικά ελικόπτερα από τη βάση τους, που ήταν δίπλα στη φωτιά. «Δεν θα μας έδινε άδεια το ΝΑΤΟ»… είπαν. Τώρα τα δικά μας αεροπλάνα, δε θα έρχονται πιά από την Ελευσίνα, αλλά ποιος ξέρει από ποιες Βρυξέλες. Και θα έρχονται μόνο … αν θεωρηθεί σκόπιμο από αυτούς.
- 6. ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ… που οφείλονται στο πάγωμα μόνιμων διορισμών, στις συνταξιοδοτήσεις και στις αποσπάσεις στα αεροδρόμια της FRAPORT και ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους, αυξάνονται διαρκώς. Στη Λέσβο έχει αποσπαστεί σχεδόν το 50% της δύναμης της πυροσβεστικής στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα στην υπηρεσία 35 με 40 κενά μόνιμων πυροσβεστών. Για 4300 κενά συνολικά μιλούν οι συνδικαλιστές πυροσβέστες. Κι αυτά τα κενά, προσπαθούν να τα καλύψουν με συμβασιούχους «μερικών μηνών» που δεν προλαβαίνουν ούτε να εκπαιδευτούν. Αλλά οι προϋπολογισμοί δείχνουν κάθε χρόνο συμπίεση στις αμοιβές των εποχικών πυροσβεστών, στις δαπάνες για υπερωρίες, για νυχτερινή υπηρεσία, για προμήθεια ειδών συντήρησης, ιματισμού, υπόδησης κλπ. Με τόσα κενά οι πυροσβέστες αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, χωρίς ρεπό, με ωράριο «λάστιχο» από τις συνεχόμενες επιφυλακές. Έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι για την απόδοσή τους και κυρίως για την ασφάλεια και των ίδιων των πυροσβεστών. Κι από πάνω υπάρχουν σενάρια διπλασιασμού του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, ενώ δεν υλοποιείται η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως διεκδικούν.
- 7. ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΨΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ… Ούτε τους αγροτικούς δασικούς δρόμους δεν έχουν στο μυαλό τους να συντηρούν. Πόσο μάλλον να φτιάξουν νέους. Να μη πούμε για υδατοδεξαμενές μέσα στα δάση, που στη φωτιά π.χ. του Μεγαλοχωρίου της Λέσβου ήταν άδειες. Να μη πούμε για τις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες, που στη Λέσβο π.χ. υπάρχει μόνο μία κι αυτή έχει σχεδόν χαθεί γιατί τα πεύκα ξαναφύτρωσαν. Να μη πούμε για κρουνούς, πυροφυλάκια κλπ. Να μη πούμε για ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ελέγχου, συντονισμού, επικοινωνιών, drones, κλπ (τώρα ακόμα συζητάνε την έγκριση στην περιφέρεια).
- 8. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ… Όλα αυτά, οφείλονται κι αποδεικνύουν την προσπάθεια ΕΕ και κυβερνήσεων, να μετατρέψουν την πυροπροστασία από υποχρέωση του κεντρικού κράτους, σε υποχρέωση των φορέων της Τοπικής Διοίκησης, που θα την πληρώνουν οι δημότες. Έτσι, ιδρύονται «Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες» σε δήμους, που πρέπει να παρέχουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους απαραίτητους χώρους, τις απαραίτητες υποδομές, πυροσβεστικά οχήματα και όλο το κόστος λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, την ώρα που είναι συνεχής και δραματική η περικοπή των πιστώσεων των δήμων από τον τακτικό προϋπολογισμό. Στόχος τους είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να φορτωθούν κι αυτή τη δαπάνη.
- 9. Και βέβαια τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ που συζητήθηκαν πρόσφατα πολύ αναλυτικά (δυστυχώς) που προέκυψαν από το διαχωρισμό πρόληψης κι αντιμετώπισης και το μοίρασμα των ευθυνών σε δασική υπηρεσία και πυροσβεστική κλπ.
ΛΟΙΠΟΝ;
ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ;
Αυτοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βγάζουν λόγους για την «κλιματική αλλαγή» και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Λες κι αυτό αποτελεί δικαιολογία στο να μην έχουμε πυροσβεστικά αεροπλάνα και σύγχρονα οχήματα. Ή να λένε ότι «φταίνε τα πεύκα» λες κι όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, δεν ήξεραν ότι… έχει πεύκα.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
- 1. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας. Επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την εκπλήρωση του προληπτικού έργου τους (υποδομές κλπ).
- 2. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά δήμο και περιφέρεια – επιχειρησιακά κέντρα.
- 3. Ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου της Πυροσβεστικής. Εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού ατομικής ασφάλειας των πυροσβεστών.
- 4. Διάνοιξη νέων δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διασπορά πολλαπλάσιων υδατοδεξαμενών σε όλα τα δάση του νησιού, με εξασφάλιση της συνεχούς τροφοδοσίας τους, έλεγχος και συντήρηση κρουνών, σχεδιασμός για νέους σε επίκαιρα σημεία, καθώς και νέα πυροφυλάκια με επαρκή επάνδρωση.
- 5. Αποψιλώσεις δρόμων και περιοχών επικίνδυνων για φωτιά. Καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων. Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στα δάση. Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με μέσα περιφρούρησης και εμπλοκή του στρατού για περιπολίες σε 24ωρη βάση, ειδικά τις επικίνδυνες μέρες.
- 6. Στη Λέσβο πρέπει να σταθμεύει μόνιμα το καλοκαίρι ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό αεροπλάνο. Θα μπορούσε (όπως έχει προταθεί παλιότερα από το Δήμο Πολυχνίτου) να χρησιμοποιείται ο διάδρομος του Πολυχνίτου, που μπορεί εύκολα να γίνει κατάλληλος (επισκευές – υπογειοποίηση οδού Μυτιλήνης Πολυχνίτου σ’ αυτό το σημείο) κι είναι σε σημείο δίπλα στο δάσος και κοντά σε πρόσβαση σε θάλασσες (κόλπος Καλλονής – Βατερά) ανεξαρτήτως καιρού. Ο χρόνος αντίδρασης σε μια ενδεχόμενη φωτιά θα είναι τότε ελάχιστος.
- 7. Επαρκής χρηματοδότηση των πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων. Ενίσχυση της λαϊκής πρωτοβουλίας και εθελοντικής προσφοράς με τρόπο που δεν θα αποτελεί το άλλοθι για τους κυβερνώντες κεντρικούς και τοπικούς στην εγκληματική απραξία και αδιαφορία. Ο εθελοντισμός πρέπει να επικουρεί έναν κεντρικό σχεδιασμό πυροπροστασίας και πυρόσβεσης , χωρίς να αναπληρώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές, λάθη και κενά της πολιτικής εξουσίας και προϋποθέτει εξοπλισμό κι εκπαίδευση. Και δεν πρέπει να παραιτείται από το συνολικό κίνημα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.
- 8. Κάλυψη των κενών σε προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και τα Πολιτικής Προστασίας με μόνιμο προσωπικό. Κάλυψη των 4.300 θέσεων στην πυροσβεστική υπηρεσία με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εποχιακών υπαλλήλων δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων στα κρίσιμα σημεία του νησιού. Ενίσχυση του αγώνα των πυροσβεστών σ’ αυτή την κατεύθυνση. Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα του πυροσβέστη Βαρύ-Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό. Να αμείβονται οι πυροσβέστες την υπερωριακή εργασία τους καθώς και την εργασία τους τις Κυριακές και τις αργίες.
- 9. Κατάργηση των αντιδασικών νόμων. Να επιστραφούν στο δημόσιο οι καταπατημένες εκτάσεις.
Υ.Γ. Γράφτηκε για εφημερίδα της Λέσβου.
http://www.katiousa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου