Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Αν η βρωμιά είχε όνομα…



Τέσσερις μέρες μας χωρίζουν από τις εθνικές κάλπες και αναρωτιόμουν σήμερα πως θα λεγόταν η βρωμιά αν είχε όνομα.

Τέσσερις μέρες μας χωρίζουν από τις εθνικές κάλπες και αναρωτιόμουν σήμερα πώς θα λεγόταν η βρωμιά αν είχε όνομα. Κατέληξα σε μερικά επίκαιρα πιθανά ονόματα, ένα ελάχιστο δείγμα μόνο από το τεράστιο πεδίο ορισμού ονομάτων, το οποίο πραγματικά απειρίζεται. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια από όλα τα πιθανά και τόσο ταιριαστά ονόματα να διαλέξω για αυτό το άρθρο. Η λίστα μου ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσα να βαφτίζω τη βρωμιά αδιάκοπα με διαφορετικά ονόματα και να επεξηγώ τις αιτίες επιλογής του κάθε ονόματος. Κάτι τέτοιο όμως θα έπαιρνε μέρες ή και μήνες και πολλές χιλιάδες γραμμές κειμένου.
Και κάπως έτσι ξεκινάει η πρώτη σκέψη ονοματοδοσίας, η οποία ήταν Γιάνης Βαρουφάκης. Ένας όψιμος επαναστάτης, ο οποίος όμως θεωρεί την Ευρώπη σπίτι του και κρίνει πως η ευρωένωση του κεφαλαίου χρήζει μόνο μερικών διορθώσεων για να λειτουργήσει σωστά. Ένας αριστερός με τόσο δεξιά τσέπη που πραγματικά σε κάνει να απορείς πώς γίνεται κάποιος που δηλώνει αριστερός να αγαπάει τόσο πολύ την ύλη, τον πλούτο και την πολυτέλεια σε σημείο να την επιδεικνύει με διάφορους κατά καιρούς τρόπους, από πολυτελή σπίτια και οχήματα, μέχρι διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς και κότερα με παρέες που διαθέτουν πολυψήφιες καταθέσεις.
Ένας Μαρξιστής (κατά δήλωσή του) που όμως δε συνειδητοποιεί την πρώτη, απλούστερη και αυτονόητη βάση της θεωρίας του Μαρξ που κάνει λόγο για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η οποία λαμβάνει χώρα στον καπιταλισμό, τον οποίο όμως ο κύριος Βαρουφάκης δεν αντιπαθεί και δεν του εναντιώνεται, αντιθέτως ως γνήσιος «Κομμουνιστής» επιθυμεί να τον διατηρήσει, όμως και αυτόν σε βελτιωμένη έκδοση, όπως λέει ο λαός περίπου έγκυος… Τόσο φιλαλήθης, ειλικρινής και διάφανος, που επιχειρεί στρατευμένα και συντονισμένα την πιο βρώμικη, φτηνή και συνάμα προβοκατόρικη και ψηφοθηρική επίθεση κατά του ΚΚΕ, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν γιατί πιστεύει και αυτός στις ίδιες ιδέες, γιατί αυτός και τα στελέχη του κυκλοφορούν με έναν Ριζοσπάστη στην κωλότσεπη, τον ίδιο εκείνο Ριζοσπάστη ο οποίος κατά τα άλλα λέει ψέματα όταν τον κατηγορεί πως ψήφισε το τρίτο μνημόνιο της αριστεράς και της προόδου. Τους λέει να ψηφίσουν Μέρα-25 διότι αυτό επιβάλλει η εποχή που έχει αλλάξει ενώ το ΚΚΕ έχει μείνει πίσω, ενώ παράλληλα δηλώνει πως και εκείνος αν δεν υπήρχε το Μέρα-25 θα ψήφιζε το κατά τα άλλα μαξιμαλιστικό ΚΚΕ, μαξιμαλισμό για τον οποίο θρηνεί άλλωστε το ΚΚΕ. Και επειδή η Βαρουφακιάδα είναι ένα έπος με τεράστιο μήκος, το οποίο είναι τόσο βαρετό και ανιαρό, ειλικρινά απαξιώ να ασχοληθώ περισσότερο μαζί του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως αν τελικά η βρωμιά είχε όνομα, θα μπορούσε να λέγεται Γιάνης Βαρουφάκης.

Θα μπορούσε κάλλιστα όμως να λέγεται και Στέφανος Χίος. Εδώ τα επίπεδα αηδίας, βρωμιάς και σιχαμάρας ξεπερνούν κάθε όριο. Το προαναφερθέν ναζιστοειδές ον και το ελεεινό “Μακελειό” του έσπευσαν να ενημερώσουν το φασιστικό αναγνωστικό κοινό τους πως μια λαθρομετανάστρια, αποκλειστική νοσηλεύτρια, που παρασιτούσε εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, παρανόμως εργαζόμενη και αμειβόμενη με μαύρα χρήματα (το τεράστιο ποσό των 30 ευρώ), έσπευσε να πηδήξει από το παράθυρο για να γλιτώσει τον έλεγχο που θα την οδηγούσε στην απέλαση. Σαφώς μετά την κατακραυγή και το μακελειό που προκλήθηκε για την ανάρτηση του Μακελειού, το θρασύδειλο έντυπο, του θρασύδειλου αποβλητογράφου διεγράφη οριστικά, διότι το κοινό τους δε θα δεχόταν καν ανάκληση και επαναδιατύπωση της είδησης. Είναι σαφές πως η βρωμιά θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται Στέφανος Χίος ή και Μακελειό. Ωστόσο το περίεργο δεν είναι όταν μια κίτρινη φυλλάδα με μαύρες αποχρώσεις απελευθερώνει στις σελίδες της οχετό. Το περίεργο και πραγματικά ανησυχητικό, είναι όταν η φιλελεύθερη ποπ-κουλτούρα που οραματίζεται έναν δήθεν σύγχρονο κόσμο κάνει χιούμορ με τραγικά περιστατικά τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν σοβαρά ολόκληρη την ανθρωπότητα και που καθόλου φαιδρά δεν είναι, κάθε άλλο! Ο λόγος φυσικά για την Athens Voice, το αισχρό αυτό έντυπο που μοιράζεται δωρεάν στους αναγνώστες, με σκοπό να προπαγανδίσει κεκαλυμμένα τις θέσεις του εκδότη του. Και οι θέσεις του είναι σαφώς υπέρ του καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού και όλων όσων ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ αν θες). Η νεολαιίστικη και τάχα χιουμοριστική σκοπιά της επικαιρότητας κρύβει καλά κάτω από τη μάσκα της τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που δε διστάζει να σπάει πλάκα ακόμη και με την απελπισία και τη δυστυχία μιας Αρμένιας μετανάστριας, που ποτέ δεν αυτοκτόνησε, αλλά στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από ένα κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, τους θιασώτες του, αλλά και όσους τον ανέχονται, καθώς η ανοχή είναι συνενοχή και η συνενοχή είναι ενοχή. Και κάπως έτσι καταλήγω στο ασφαλές συμπέρασμα πως αν η βρωμιά είχε όνομα θα μπορούσε να λέγεται Athens Voice ή Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ.

Τέλος αν η βρωμιά είχε όνομα θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Μια λέξη που η αλλαγή της γραφής της δεν ήταν το μόνο κακό που της συνέβη. Το μεγαλύτερο κακό ήταν η αλλαγή του νοήματός της καθώς αρχικά βάφτισε ένα πολιτικό κόμμα που πέρασε σύρριζα από τη σοσιαλδημοκρατία και κατέληξε στον Κεϋνσιανό φιλελευθερισμό. Γέμισε αυταπάτες και οπορτουνισμό, ξεπούλησε κάθε ιδανικό, αξία και κυρίως το όνομα της Αριστεράς, το οποίο θυσίασε στο βωμό της εξουσίας, παρέα με την περιβόητη ελπίδα που πουλήθηκε φτηνά στο λαό και εν τέλει δεν ήρθε ποτέ, αντ’ αυτού έδωσε τη θέση της σε νέο μνημόνιο, σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, περικοπές λαϊκών εισοδημάτων και κοινωνικών παροχών. Έβαλε κάτω από τις διευρυμένες πτέρυγες της ακροδεξιούς, χουντικούς, λαϊκιστές, δεξιούς και κεντρώους, φιλελεύθερους και πρασινοσοσιαλιστές. Τις τελευταίες μέρες όμως ξεπέρασε κάθε όριο αισχύνης και ξετσιπωσιάς, εξαπολύοντας βρώμικες και προβοκατόρικες επιθέσεις – πού αλλού – στον πραγματικό εχθρό του συστήματος, το ΚΚΕ. Αρχικά κάλεσε τους ψηφοφόρους του να συμπορευτούν μαζί της για να μη βγει η δεξιά και το κατηγόρησε για δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια πέρασε στο βρώμικο αντικομουνισμό και έβαλε στη φαρέτρα της από τον Άρη Βελουχιώτη και το Λένιν μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τoν Ελευθέριο Βενιζέλο. Και το παιχνίδι παίζεται ακόμα και θα συνεχίσει να παίζεται μέχρι της 7 του Ιούλη, με ακόμη πιο δύσοσμο αντικομουνισμό, με ακόμη πιο ύπουλες πρακτικές, με ακόμη πιο βρώμικα μέσα, με μόνο στόχο την εξουσία. Η καρέκλα είναι ο σκοπός και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… Εν κατακλείδι άλλη μια ταιριαστή ονομασία για τη βρωμιά θα ήταν ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μόνο κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί δεν είναι ποια άλλα πιθανά ονόματα αρμόζουν στη βρωμιά. Το μόνο ερώτημα είναι αν εσύ θες να είσαι κομμάτι αυτής της βρωμιάς. Αν δε θες, κάνε το βήμα, ψήφισε ΚΚΕ! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα!

http://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου