Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Πλειοδοσία


«Τραβάει ζόρια το Γιαβούζ» ενημέρωναν χτες MME που έχουν πάρει εργολαβία την επιχείρηση εφησυχασμού του λαού για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Οι ειδήσεις για τα «πολλά προβλήματα» και για τα ...«λακτίσματα του άξονα» του τουρκικού γεωτρύπανου έδιναν κι έπαιρναν, σε συνέχεια αντίστοιχων τοποθετήσεων της κυβέρνησης, όπως του ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, ότι η Τουρκία κάνει «αστεία πράγματα», ότι «το Γιαβούζ βγάζει λίγη λάσπη» και ότι ο Ερντογάν τα κάνει αυτά για να επιβιώνει στο εσωτερικό του μέτωπο. Παρόμοια έλεγε άλλωστε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την απομονωμένη Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που απολαμβάνει «στήριξη» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δηλαδή από τους «συμμάχους», που από τη μία δεν κάνουν «νομικές κρίσεις» για το Αιγαίο, όπως δηλώνει το ΝΑΤΟ, και από την άλλη δίνουν κάλυψη στην τουρκική επέμβαση στη Συρία, αναγνωρίζοντας ζητήματα ασφαλείας στην Τουρκία, όπως κάνει η ΕΕ... Αυτή η πλειοδοσία εφησυχασμού πρέπει να χρεοκοπήσει στη λαϊκή συνείδηση, καθώς αποκρύπτει την ουσία των εξελίξεων και τους θανάσιμους ανταγωνισμούς στους οποίους εμπλέκεται η χώρα, σε μια προσπάθεια να γίνουν οι εργαζόμενοι συνένοχοι στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Η οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης πρέπει να δώσει αποφασιστική απάντηση στα κηρύγματα εφησυχασμού και υποταγής στους σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι.

Πετρέλαιο... 
 
Από τις πρώτες ώρες εφαρμογής της εύθραυστης εκεχειρίας στη Βόρεια Συρία, ο Ερντογάν, σε δήλωση που μετέδωσε το αραβικό «SkyNews», υποστήριξε πως «εάν η ζώνη ασφαλείας συμπεριλάβει τη Ράκα και την Ντέιρ αλ-Ζορ, δύο εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν», δείχνοντας ξανά πως οι βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης δεν περιορίζονται στις περιοχές της Συρίας που κατοικούν οι Κούρδοι, αλλά φτάνουν βαθιά στην ενδοχώρα, όπου βρίσκονται σημαντικοί κόμβοι μεταφοράς υδρογονανθράκων και φυσικά τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Το ίδιο ισχύει και με την Ανατ. Μεσόγειο, όπου δεν υπάρχει η απειλή των Κούρδων, αλλά ο Ερντογάν διακηρύττει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στη Συρία, προσβλέποντας στη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και στη γεωπολιτική ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στο σημαντικό αυτό θαλάσσιο πέρασμα. Αλλά και οι ΗΠΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πλούσια με πετρέλαιο Ντέιρ αλ-Ζορ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναπαράγει χτες δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχουμε διασφαλίσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις». Ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν στρατεύματα στις πετρελαιοπηγές της περιοχής.

... και αίμα
 
Οι κινήσεις όλων των παικτών στη σκακιέρα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Συρία προδίδουν το «μεγάλο παζάρι» για τη διανομή σφαιρών επιρροής και την κυριαρχία πάνω σε πηγές και δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας. Οπως έδειξε όμως το παράδειγμα του εννιαετούς πολέμου στη Συρία, χαμένος είναι μόνο ο λαός της, που έχει υποστεί τα πάνδεινα, και οι άλλοι λαοί, μεταξύ τους και ο ελληνικός, που κάθονται πάνω σε μια νάρκη έτοιμη να εκραγεί, όσο οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή. Στο χέρι τους είναι να μην περιμένουν να ακουστεί το «μπαμ», οργανώνοντας αποφασιστικά την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους ανταγωνισμούς και την εμπλοκή των λαών στα δολοφονικά γρανάζια τους.

Συμπληγάδες
 
Σε διαγκωνισμό για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Η μεν ΝΔ δεν κουράζεται να διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται ως τελειωμένη υπόθεση τη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας μάλιστα την πλήρη εφαρμογή της, και ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στήριξε με κάθε τρόπο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την γείτονα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ...«ευρωατλαντικότερος των ευρωατλαντικών», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν πίεσε όσο θα 'πρεπε στη Σύνοδο Κορυφής και ότι με την πολιτική της «η Ελλάδα ξαναγυρνάει σε ρόλο κομπάρσου στην περιοχή των Βαλκανίων». Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της Β. Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν τα αναχώματα στη ρωσική επιρροή συνολικά στα Βαλκάνια. Γι' αυτό τώρα η Β. Μακεδονία ζητάει το λόγο από την ΕΕ, θέτει ζήτημα για την «erga omnes» ισχύ της Συμφωνίας, η κυβέρνηση Ζάεφ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δυσανασχετούν με τη στάση της ΕΕ. Το γεγονός όμως ότι η Συμφωνία υπεγράφη δεν αναιρεί τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ για τα ζητήματα της διεύρυνσης, για το ποιος θα έχει το προβάδισμα στη διείσδυση στα Βαλκάνια, την πίεση που ασκεί η παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας κ.λπ. Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι το «πόκερ» στην περιοχή είναι σκληρό και ότι η προσπάθεια των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσουν την ελληνική αστική τάξη «ηγέτιδα δύναμη» στη Βαλκανική εγκλωβίζει το λαό στις συμπληγάδες ισχυρών ανταγωνισμών, εκθέτοντάς τον σε μεγάλους κινδύνους.





Ριζοσπάστης   Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου