Με επιτυχία η εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων (ΦΩΤΟ)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, η εκδήλωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με θέμα «Οι επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού και το περιβάλλον και οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά, μίλησαν ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας και ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε ότι διαχρονικά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με κύριο στόχο την εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο. Και τονίστηκε η ανάγκη ο εργαζόμενος λαός να εναντιωθεί στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης - κεφαλαίου για προώθηση της καύσης και υπονόμευση της ανακύκλωσης και να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει το περιβάλλον, την υγεία και τις ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των λίγων.
Ο Θανάσης Χριστίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη βιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και ξεκαθάρισε ότι προστασία του περιβάλλοντος και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι δύο πράγματα εντελώς αντίθετα.
Εξήγησε ότι «η παραγωγή Ενέργειας μέσω της καύσης σκουπιδιών έρχεται να απαντήσει σε έναν διπλό στόχο κερδοφορίας: Την φθηνή παραγωγή Ενέργειας από τις τσιμεντοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες και τη φθηνή, αλλά ασφαλώς επικίνδυνη καταστροφή των αποβλήτων.
(...) Με την παραγωγή Ενέργειας μέσω της καύσης σκουπιδιών, στόχος είναι να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να εξασφαλίσουν φτηνές πρώτες ύλες, σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Η απελευθέρωση αυτής της αγοράς, όπως και της Ενέργειας συνολικά, άνοιξε λεωφόρους κερδοφορίας για τους ομίλους. Οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, η ανάθεση σε επιχειρηματικούς ομίλους της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ως αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, θυσιάζοντας την Υγεία του λαού και φυσικά το περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται στους σχεδιασμούς αυτούς πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών με ΣΔΙΤ με ελάχιστο ποσό ανακύκλωσης, θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον νομιμοποιείται η καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στον Βόλο και σχεδιάζεται και στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή στην ασυδοσία των βιομηχάνων οι οποίοι σπέρνουν τον καρκίνο από τις καμινάδες των εργοστασίων τους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χρησιμοποιώντας "τζάμπα" καύσιμα.
(...) Με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων η καύση RDF - SRF που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο έχει ως αποτέλεσμα παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες και φουράνια. Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές ακόμα διαταραχές!
Το RDF, παρά τις περί του αντιθέτου παραπλανητικές διαβεβαιώσεις, είναι απόβλητο, κοινώς σκουπίδι, που προέρχεται από τη μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων».
Κόντρα σε αυτή την πολιτική, ο Θανάσης Χριστίδης κάλεσε το λαό να μη χάσει άλλο χρόνο και να διεκδικήσει:
Να μην προχωρήσει η καύση των απορριμματογενών καυσίμων RDF. Να ανακληθεί η ΜΠΕ που αδειοδοτεί την καύση RDF/SRF. Να σταματήσει τώρα η καύση πετ κοκ και σκουπιδιών από τον «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας.
Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Βελτίωση πλευρών της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας το οποίο στη διάρκεια της λειτουργίας του παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε κατοίκους.
Καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.
Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο στα εργοστάσια και στις μονάδες καύσης, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
Ο Θανάσης Χριστίδης ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο του σημερινού βάρβαρου δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων. Και τόνισε: «Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να καλυφτούν διευρυμένες λαϊκές ανάγκες με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Στην ανάπτυξη που προτείνει το ΚΚΕ και παλεύει για αυτή, έχουμε σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων για την προστασία και την αξιοποίησή τους με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, τη διαμόρφωση πόλεων φιλικών στον άνθρωπο.
(...) Οι υλικές προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το σχέδιό μας υπάρχουν. Για αυτό αποφασιστικά πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη για να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας. Η πολιτική πρόταση του Κόμματός μας συνολικά, η δράση μας, το πλαίσιο πάλης που καταθέτουμε ειδικά για το θέμα που εξετάζουμε σήμερα για την καύση απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει σάλπισμα διαφώτισης, ενεργοποίησης, οργάνωσης κόσμου». (διαβάστε εδώ την ομιλία σε μορφή PDF).
Ο Βασίλης Μπαλτίκας ανέδειξε ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξήγγειλε τη συνέχιση και εμβάθυνση του αστικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωράει στην υλοποίηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Σερρών, Δυτικού Τομέα και Ανατολικού Τομέα (Θέρμη).
Κωδικοποιώντας ορισμένα ζητήματα για τις ΜΕΑ σημείωσε ότι:
«Η κατασκευή και λειτουργία τους με ΣΔΙΤ είναι απευθείας στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Πιέζουν στην κατεύθυνση αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς οι δήμοι θα πληρώνουν τέλη εισόδου/gate fee (π.χ. 70 ευρώ/τόνο για τη ΜΕΑ Σερρών). Παρά τις "διαβεβαιώσεις" της κυβέρνησης ότι το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ, στην πράξη αυτό δεν μπορεί να μη διασφαλίζει κέρδη στην επιχείρηση.
Η λειτουργία τους μόνο έμμεσα συμβάλλει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα κατευθύνονται σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, καθώς στοχεύει στην παραγωγή εμπορευμάτων που μπορεί να μείνουν αδιάθετα.
Συνδέονται αδιάρρηκτα με την παραγωγή απορριμματογενών "εναλλακτικών" καυσίμων, δηλαδή με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.
Βασικό προϊόν των ΜΕΑ θα είναι το SRF-RDF, το οποίο αξιοποιείται ως φθηνό καύσιμο κυρίως στις τσιμεντοβιομηχανίες. Η καύση του προκρίνεται ως η πιο γρήγορη και κερδοφόρα ενεργειακή αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών. Η ανάγκη απορριμμάτων - πρώτων υλών για την παραγωγή του καυσίμου έρχεται σε αντίθεση με την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, επειδή τα συστατικά του είναι το χαρτί και ορισμένα πλαστικά, τα οποία θα εκτρέπονται από την ανακύκλωση ώστε να καούν αργότερα ως SRF/RDF».
Παρουσιάζοντας πως ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής οξύνει τα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε: «Για δεκαετίες, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν πρακτικά ανύπαρκτη. Το κεφάλαιο, αποζητώντας το μέγιστο δυνατό ποσοστό κέρδους, δρούσε ανεξέλεγκτα, λεηλατώντας φυσικούς πόρους και μολύνοντας. Οι εικόνες των χωματερών είναι ακόμα πρόσφατες, ενώ τεράστια προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και στους ΧΥΤΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χωματερή της Φυλής στην Αττική.
Όσο θεωρούνταν φθηνότερη η λύση των χωματερών και δεν είχαν αναπτυχθεί τεχνολογίες ανάκτησης και παραγωγής Ενέργειας, επιλεγόταν αυτή και όχι οι νέες κατευθύνσεις. Μόνο από τη στιγμή που οι επιπτώσεις τέτοιων πρακτικών φάνηκε ότι μπορεί να αρχίσουν να δημιουργούν εμπόδια στην κερδοφόρα διέξοδο τμημάτων του κεφαλαίου που κινδύνευαν να λιμνάσουν, άρχισε η σχετική συζήτηση, αλλά και πάλι μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και από τη σκοπιά του πώς αυτός θα υποστηριχτεί. Το πραγματικό περιεχόμενο της "βιώσιμης" ή/και "αειφόρου ανάπτυξης", είναι η αναζήτηση τρόπων κερδοφορίας πάνω στα προβλήματα που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιουργεί. Υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου που βλέπουν ως ευκαιρίες για επενδύσεις και επιπλέον κερδοφορία τις αρνητικές συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής στο περιβάλλον.
Αυτή η λογική διαπερνά την περιβαλλοντική στρατηγική της ΕΕ, μέρος της οποίας είναι και η διαχείριση απορριμμάτων. Η λεγόμενη πράσινη οικονομία, που προωθείται στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποσκοπεί στο άνοιγμα νέων επενδυτικών πεδίων για τα μονοπώλια με μεγάλα και γρήγορα κέρδη και υποτάσσει την ανάπτυξη των περιβαλλοντικών επιστημών και τεχνολογιών σε αυτόν το σκοπό. Στο επίκεντρο των ευρωενωσιακών επιδιώξεων βρίσκεται η επικράτηση των ομίλων της στον ανταγωνισμό τους με ΗΠΑ - Κίνα - Ρωσία, ιδίως στο πεδίο της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου η ΕΕ έχει σχετικό πλεονέκτημα, έχοντας αναπτύξει τέτοιες τεχνολογίες.
Το "όραμα" για "μηδενικά απόβλητα" είναι ανέφικτο στο πλαίσιο του καπιταλισμού, καθώς σε αυτόν η αναρχία της παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους ως σκοπού της παραγωγής θα γεννούν συνεχώς "παρεκκλίσεις"» (διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία σε μορφή PDF).
902gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου