Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Αντισυστημικός


«Παραμένω αντισυστημικός... η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι το για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι. Ποιον θέλεις να προστατεύσεις. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς...». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από απάντηση του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην κλειστή συνεδρίαση του ιδρύματος «Αμπροσέτι», στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας. Αλήθεια, υπάρχει κανείς που να μπορεί να φανταστεί τον πρώην πρωθυπουργό να συζητά στη Λέσχη που βρέθηκε με συναδέλφους του, όπως ο Ρομάνο Πρόντι - πρωτεργάτης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία - για το πώς θα ...ανατρέψουν το σύστημα; Τι να κουβέντιασε άραγε με την Χίλαρι Κλίντον; Πώς να αναμετρηθούν με το παγκόσμιο «κατεστημένο»; `Η μήπως με τον Ολλανδό ακροδεξιό Βίλντερς καταπιάστηκαν με τους αγώνες υπέρ των «αδύναμων» και κατατρεγμένων; Η συνέντευξη θα μπορούσε να έχει τίτλο «ο ...μικρός που μάθαινε γρήγορα», όπως άλλωστε διαπίστωνε και η Αγκ. Μέρκελ για τα πρώτα κυβερνητικά βήματα του Αλ. Τσίπρα. Οσο για τις αντιδράσεις στη λίμνη Κόμο από το ριζοσπαστικό ξεσπάθωμα του πρώην πρωθυπουργού, οι φήμες για ...κυπρίνους που έσκασαν στα γέλια ακόμα ελέγχονται.

Πόρτα - πόρτα
 
Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλύνει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη συμμετοχή της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, παρά την καθημερινή σχεδόν παρουσία του Αμερικανού πρέσβη σε κάθε λογής «κοινωνικές εκδηλώσεις» και την προβολή του από τα ΜΜΕ, παρά τον σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης να αναβαθμίσει παραπέρα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και να τονώσει την εικόνα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ως θεματοφυλάκων τάχα της ασφάλειας στην περιοχή και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, «το κάρο δεν τραβάει», όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας για την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, μόλις ένας στους 10 Ελληνες (12%) δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ΗΠΑ, ενώ ένα 58%, το μεγαλύτερο ποσοστό στις 14 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα, δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται ούτε τις ΗΠΑ ούτε την ΕΕ! Αυτά βλέπουν οι Αμερικανοί και οι «φίλοι» τους στην Ελλάδα και γι' αυτό στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνουν ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα», βάζοντας ως στόχο, με μια εκστρατεία προπαγάνδας, «οι Ελληνες να κατανοήσουν τους στόχους της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα». Φανταζόμαστε ότι μετά και τη νέα αυτή έρευνα, ο υπερδραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ θα πάρει και έκτακτα μέτρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πάει και ...πόρτα - πόρτα, για να πείσει τα λαϊκά νοικοκυριά για το θεάρεστο έργο «ευαγών» ιδρυμάτων, όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κ.ά.

Λίστες
 
Η φασαρία που έγινε πριν από μερικά χρόνια με την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Πέρα από την αξιοποίησή της για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, η συζήτηση γύρω από τη συγκάλυψη της φοροαποφυγής, με νόμιμους και λιγότερο «νόμιμους» τρόπους, επέδρασε καταλυτικά και στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Σήμερα, η «σοδειά» από τη διερεύνηση αυτής της λίστας, αλλά και της «λίστας Μπόργιανς», ανέρχεται σε μόλις 107,3 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για εισπράξεις από το κράτος ύψους 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου στο 1/20! Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις δεκάδες και εκατοντάδες φορολογικές δικλίδες που «νομιμοποιούν» τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό της διαδρομής του χρήματος, στο όνομα της ελευθερίας και της διευκόλυνσης στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όσο και όλοι οι προηγούμενοι απέρριψαν επανειλημμένα τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των offshore και των μετοχικών εταιρειών, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να διερευνηθούν υποθέσεις όπως αυτές. Οπως και να 'χει, οι λίστες εξάντλησαν πλέον τη χρησιμότητά τους για το πολιτικό σύστημα, ενισχύοντας συν τοις άλλοις και το αναγκαίο άλλοθι για τη νόμιμη κλοπή του πλούτου των εργαζομένων, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης, που θωρακίζουν με τους νόμους τους όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα.

Συνέταιρος
 
Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, έχοντας ψηφίσει νέα προνόμια και απαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, στη φορολογία του και σε άλλους τομείς, αντεργατικές ρυθμίσεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και για τις απολύσεις, κλεφτά μέσα στο καλοκαίρι, έχοντας προαναγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και, κυρίως, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει άμεσα επιπλέον αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων και στο δικαίωμα στην απεργία, η συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι «δεν μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα». Οπως ακριβώς η ίδια πλειοψηφία έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της την περίοδο της κρίσης στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως δεν έβγαλε τσιμουδιά για την απεργοκτόνα νομοθετική διάταξη που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τον Γενάρη του 2018, αρνούμενη ακόμα και να κηρύξει απεργία, έτσι και τώρα αποδεικνύεται πως είναι συνέταιρος στην αντεργατική επίθεση, το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής και εφησυχασμού. Παράλληλα με τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων ζωής και δουλειάς, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να εντείνουν τον αγώνα τους για να πεταχτούν έξω από τις γραμμές των συνδικάτων τα παράσιτα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτό θα αποτελέσει καθοριστική συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος, στην πάλη για τη χειραφέτησή του από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.





Ριζοσπάστης   Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου