Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

“Ευεργεσίες” και Public “φιλανθρωπίες”…


    Διαβάζουμε πως ο όμιλος Olympia, προχώρησε σε δωρεά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση του COVID-19. Η δωρεά θα υλοποιηθεί μέσα από τις εταιρείες-μέλη του ομίλου, ήτοι: Public-MediaMarkt και SUNLIGHT. Πόσο σπουδαίο, λοιπόν, για την πατρίδα που έχει τους… ευεργέτες της. Και πόσο ακόμα σπουδαιότερο για τους ίδιους τους… ευεργέτες να έχουν τους κλακαδόρους τους. Από αυτούς τους τελευταίους – τους κλακαδόρους – ανάμεσα σε εκείνα που δεν θα ακούσετε, είναι και αυτά:  

    1) Με την ενοποίηση της Public με τη MediaMarkt, οι δύο εταιρείες μαζί αναμενόταν να ξεπεράσουν σε τζίρο τα 450 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της Sunlight ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος και των δύο εταιρειών μαζί, δηλαδή, αγγίζει σε έναν μόνο χρόνο τα 630 εκατ. ευρώ.

 
Ερώτηση: Τι ποσοστό των 630 εκατ. ευρώ αποτελούν τα 2 εκατ. ευρώ της… ευεργεσίας; Το 0,32%.


 
    2) Το 2018 υπήρξε χρονιά ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα για τη Public. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2018 κυμάνθηκαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση από τα επίπεδα του 2017 (3,4 εκατ. ευρώ) και καταγράφοντας άνοδο +164% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, στη Sunlight, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 19,7 εκατ. ευρώ για την ίδια χρονιά.

 
Ερώτηση: Αν από το ποσό της περσινής (μόνο) κερδοφορίας ύψους 28,8 εκατ. ευρώ αφαιρέσεις τα 2 εκατ. ευρώ της “ευεργεσίας”, τα 26,8 εκατομμύρια που απομένουν φτάνουν – λέτε – για να την κουτσοβγάλουν οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου;  

 
    3) O Όμιλος Olympia περιλαμβάνει στο ενεργητικό του το 24,7% του μεγαλύτερου παρόχου κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, της εταιρεία Play, που το 2018 είχε 1,6 δις ευρώ κύκλο εργασιών και παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο όμιλος Olympia είχε το 2019 από την πώληση μετοχών της Play έσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ.

 
Ερώτηση: Ιδια με την αμέσως προηγούμενη (όπου στα προηγούμενα 26,8 εκ. κέρδη εδώ θα προσθέσετε και κάτι πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον – είπαμε: για να την… κουτσοβγάλουν). 


Η δωρεά στη Θράκη

    Ένα μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού της δωρεάς πρόκειται να κατευθυνθεί στη Θράκη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Κομοτηνής, των Δήμων Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών και του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Γι’ αυτό το λόγο, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, απέστειλε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα προσωπική ευχαριστήρια επιστολή στον ιδιοκτήτη του ομίλου Olympia Group, κ.Πάνο Γερμανό.
 
    Ας δούμε μερικά μόνο από όσα γράφει η επιστολή του κυρίου Στυλιανίδη (https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/eycharisto-stylianidi-ston-idioktiti-tis-olympia-group/):
«Ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο μας η χορηγία σας είναι πολύτιμη, διότι είναι το παλιότερο Νοσοκομείο στην Ελλάδα (έτος ίδρυση 1936) με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα […] Επενδύοντας τα προηγούμενα χρόνια στη Θράκη στηρίξατε ουσιαστικά την ανάπτυξη της περιοχής μας δημιουργώντας πολλές και σταθερές θέσεις εργασίας έτσι και τώρα δείχνετε το δρόμο της προσφοράς σε όλους».
 
    Σημείωση πρώτη: Ο πρώην υπουργός της ΝΔ αναγνωρίζει πως το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα. Τι έκανε, όμως, το κόμμα του όταν κυβερνούσε; Δεν πρωτοστάτησε στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης;

 
    Σημείωση δεύτερη: Σας παραπέμπουμε σε παλιότερο κείμενο (https://www.imerodromos.gr/black-friday-gia-toys-ergazomenoys-sto-public/) που είχαμε γράψει πριν μερικούς μήνες για τις απολύσεις που πραγματοποιούνταν στον όμιλο Olympia για να συνειδητοποιήσετε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι «σταθερές θέσεις εργασίας» στις οποίες αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ. Εταιρείες σαν κι αυτή διαφημίζουν ένα «ευαίσθητο κοινωνικό προφίλ» και την ίδια στιγμή απολύουν εργαζόμενους ή μειώνουν τις μισθούς τους.

 
    Σημείωση τρίτη: Τέτοιου είδους δωρεές, που ουδόλως σχετίζονται με το “κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό” αφού οι εκάστοτε ‘φιλάνθρωποι” τρέχουν να τις δημοσιοποιήσουν, δεν θα γινόντουσαν αν ο εκάστοτε επιχειρηματίας δεν προσδοκούσε να βγάλει μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, μέσα από την προβολή, τις εκάστοτε φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, αλλά και την ευκολότερη διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται.

 
    Σημείωση τέταρτη: Από πού προέρχονται τα χρήματα της δωρεάς του ομίλου Olympia; Η περίπτωση να είναι κομμάτι της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια, “παίζει”;


    Σημείωση πέμπτη: Σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Public, Χρήστου Καλογεράκη, προς τους πελάτες της εταιρείας στις 17 Απριλίου του 2020 τονίζεται πως «με τη διακοπή της λειτουργίας των 49 καταστημάτων, η προτίμησή σας στην Εταιρεία μας φάνηκε για ακόμα μια φορά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι online παραγγελίες στο public.gr κατά 7,8 φορές». Αύξηση online παραγγελιών κατά 7,8 φορές, λοιπόν, αλλά η εταιρεία χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που της δίνεται να αναστείλει συμβάσεις, μετακυλίοντας μέρος του μισθολογικού της κόστους στο κράτος, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως στις μεγάλες κρίσεις κάποιοι χάνουν και κάποιοι άλλοι κερδίζουν. Αλήθεια πόση είναι η ευεργεσία του κράτους αυτή τη φορά – δηλαδή του φορολογούμενου λαού – προς μια υπερκερδοφόρα εταιρεία που στο όνομα της πανδημίας απαλλάσσεται του μισθολογικού της κόστους; 

    Υστερόγραφο: «Τι θα κάνουν τα λεφτά; 300 κιλά θα γίνουν;» που θα ‘λεγε κι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά είναι γνωστό πως οι κυβερνώντες τέτοιες απορίες όταν πρόκειται για τα «κιλά» των μεγαλοεπιχειρηματιών και των “ευεργετών”, δεν έχουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου