Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Κλιμακώνουν τη συκοφάντηση των αγώνων και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης


Νέες καταγγελίες από σωματεία και συνδικαλιστές μετά την απεργία στις 26/11

 

Από τη χτεσινή παρέμβαση της ΕΝΕΔΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη χτεσινή παρέμβαση της ΕΝΕΔΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά
Μια σειρά από νέες καταγγελίες από σωματεία και συνδικαλιστές για κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με τις πλάτες τις κυβέρνησης, σχετικά με την απεργία στις 26 Νοέμβρη και αμέσως μετά από αυτήν, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι συνδικαλιστικές διώξεις και η κλιμάκωση της επίθεσης στους αγώνες των εργαζομένων έχουν στόχο τη φίμωση των συνδικάτων με πρόσχημα την πανδημία, και όχι βέβαια την προστασία από αυτήν, όπως προκλητικά ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα επιτελεία της.
Στην Πολιτική Αεροπορία

Πιο συγκεκριμένα, με αυθαίρετες διαδικασίες και άρον άρον, το δικαστήριο έκρινε παράνομη τη συμμετοχή των εργαζομένων της Πολιτικής Αεροπορίας στην απεργία, μετά από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος τους το Δημόσιο.

Οπως καταγγέλλει μάλιστα η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Δικηγόρων, με βάση την ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων προβλέπεται η αναστολή εκδίκασης υποθέσεων με μάρτυρες, εκτός αν και οι δύο πλευρές δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν την εξέτασή τους. Επομένως, η συγκεκριμένη αγωγή της εργοδοσίας δεν θα μπορούσε να εκδικαστεί.

Ομως ο δικαστής του Πρωτοδικείου Αθήνας, με την υπ' αριθμ. 1767/2020 απόφασή του, προχώρησε σε μια αυθαίρετη και προκλητικά ευνοϊκή για την εργοδοσία ερμηνεία της παραπάνω ΚΥΑ, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης υπεραμύνεται του δικαιώματος «...του εργοδότη και εν προκειμένω του ελληνικού Δημοσίου να αμυνθεί επί των προκηρυχθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων...» και διαπιστώνει πως με τη μη εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων «...καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας...».

Το σκεπτικό αυτό δικαιολογείται προκλητικά με επικίνδυνους νομικούς ακροβατισμούς του τύπου «...οι παραπάνω αγωγές που φέρουν οιονεί χαρακτήρα προσωρινής δικαστικής προστασίας και η διαδικασία που τη διέπει προσιδιάζει σε αυτή των ασφαλιστικών μέτρων δεν επιδέχεται αναστολής...», ενώ την ίδια στιγμή υποτίθεται ότι απαγορεύεται η εκδίκαση των απεργιακών αγωγών με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων!

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, τη σκυτάλη από το δικαστήριο παρέλαβε η κυβέρνηση, που με νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων στις 28/11 έσπευσε να κατοχυρώσει και νομοθετικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας και να εξαιρέσει τις αγωγές αυτές της εργοδοσίας από την αναστολή της συζήτησής τους!

«Αποκαλύπτεται, για μια ακόμη φορά, η ταξικότητα του δικαίου και της Δικαιοσύνης σε όλο της το μεγαλείο!», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση». «Είναι βέβαια γνωστό ότι οι απεργίες των εργαζομένων στη συντριπτική πλειοψηφία τους κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, που αποδέχονται τις σχετικές αγωγές της εργοδοσίας και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Ωστόσο, ακόμη και εάν παρ' όλα αυτά υπάρξει κάποιο προσωρινό "κενό" στη σχετική νομοθεσία και πρακτική για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, βρίσκονται πρόθυμοι δικαστές με προκλητικές ερμηνείες - "λάστιχο" για να το καλύψουν. Στη συνέχεια, η ίδια η κυβέρνηση σπεύδει να αποκαταστήσει πλήρως τα συμφέροντα της εργοδοσίας», επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει, «οι εργατικές αγωγές (για διεκδίκηση δεδουλευμένων κ.λπ.) χρονίζουν», ενώ με τις σχετικές ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων (τόσο της 6/11/2020 όσο και τη νέα, της 28/11/2020) «οι εργατικές αγωγές - όπως και οι υπόλοιπες που αφορούν λαϊκές υποθέσεις - δεν προβλέπεται να συζητούνται κατά το χρόνο του lockdown, επειδή περιλαμβάνουν την εξέταση μαρτύρων!».

Στις προβλήτες του Πειραιά

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), λίγες ώρες μετά την πετυχημένη απεργία της 26ης Νοέμβρη, το ΔΣ του σωματείου και άλλα μέλη που ήταν παρόντα στην απεργιακή περιφρούρηση τέθηκαν εκτός παραγωγής από την εργοδοσία, με την πρόφαση της προστασίας των υπόλοιπων εργαζομένων λόγω συγχρωτισμού!

Η απόφαση της εργοδοσίας είναι προσχηματική, αφού όλοι όσοι έδωσαν την απεργιακή μάχη τηρούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας, πολύ καλύτερα από ό,τι τα τηρεί η εργοδοσία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Η εργοδοσία πάντως είχε δείξει τις προθέσεις της από την προηγούμενη της απεργίας, ζητώντας τη συνδρομή της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής για την παρεμπόδισή της, προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

Χτες, το σωματείο πραγματοποίησε εξόρμηση στην είσοδο των προβλητών 2 και 3 στον Πειραιά, στην αλλαγή της βάρδιας για να καταγγείλει τη στοχοποίηση των απεργών από την εργοδοσία COSCO - PCT - D-PORT. Στο πλευρό του σωματείου ήταν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου και άλλα σωματεία της πόλης.

Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Επισήμαναν ότι η απεργία έγινε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, όπως και για να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα μέσα μεταφοράς και αλλού, ενώ εξέφρασαν την αντίθεση των εργαζομένων στο νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

Στην εξόρμηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιάννης Δεληγιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Γιώργος Γώγος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Πειραιά και πρόεδρος της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΕΚ Πειραιά, της ΕΝΕΔΕΠ και του Συνδικάτου Μετάλλου επέδωσαν επιστολή στα γραφεία του ΟΛΠ και ζήτησαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της COSCO - αναμένεται να γίνει αύριο. Στην επιστολή ζητούν «να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα εργασίας οι εργαζόμενοι και τα μέλη του ΔΣ που πήραν μέρος στην απεργία και εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα εκτός προγράμματος εργασίας με προσχηματικές προφάσεις».

Εκφοβισμός στα ΜΜΕ

Την απόπειρα εκφοβισμού από την εργοδοσία δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών της ΕΤΙΤΑ για τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26 Νοέμβρη και στην κινητοποίηση των συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ με ομόφωνη απόφασή του ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία και όρισε 2μελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο και ένα μέλος του ΔΣ για να συμμετέχουν στη συμβολική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και στη μοτοπορεία.

Πολύ γρήγορα, στελέχη της εργοδοσίας ενημέρωσαν τους δύο συναδέλφους - μέλη του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ - ότι τίθενται σε πενθήμερο ρεπό - καραντίνα, με την υποχρέωση να επιστρέψουν στην εργασία με αρνητικό τεστ Covid. Φαίνεται ότι η ενέργεια αυτή είναι απόπειρα εκφοβισμού συναδέλφων που απήργησαν, πιο ειδικά των δύο εκλεγμένων στο ΔΣ του σωματείου τους».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κάνει καθαρό ότι «δε θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η υποταγή! Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στη νέα αντεργατική λαίλαπα και δε θα κάνουν τη χάρη στα αφεντικά να παραιτηθούν απ' αυτό, από τον αγώνα ενάντιά τους, ως μοναδικό μέσο αντίστασης και διεκδίκησης. Οπλο τους είναι η οργάνωση της πάλης τους, η ενότητα και η αλληλεγγύη!».

Απέτρεψαν απόλυση

Τέλος, με άμεση παρέμβαση στην επιχείρηση «Ergo Green» το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Συνδικάτο Μετάλλου έβαλαν φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας να απολύσει εργαζόμενο που πήρε μέρος στην απεργία της περασμένης Πέμπτης. Ξεκαθαρίζουν δε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται «στο πλευρό του συναδέλφου σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια τρομοκράτησης κάνει η εργοδοσία στο μέλλον ενάντιά του, αλλά και σε όποιον άλλο συνάδελφο αποφασίσει στο μέλλον να απεργήσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου