Το άγαλμα προβλέπεται μάλιστα να, ανεγερθεί σε βάθρο περίπου τριών μέτρων, για “προστασία από βανδαλισμούς”.
Σάλο έχει προκαλέσει στην επαρχιακή πόλη Γκράνθαμ η απόφαση του τοπικού συμβουλίου να χρηματοδοτήσει με 100.000 λίρες Αγγλίας τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του διασημότερου τέκνου της, που δεν ήταν άλλη από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η μνήμη της οποίας εξακολουθεί εύλογα να διχάζει τη Βρετανία.
Αν και το άγαλμα του γλύπτη Ντάγκλας Τζένινγκς, αξίας 300.00 λιρών, είναι έτοιμο από το 2018, βρισκόταν έκτοτε σε αναζήτηση “στέγης”, αφού τα αρχικά σχέδια για εγκατάστασή του στο Λονδίνο απορρίφθηκαν υπό το φόβο των αναμενόμενων αντιδράσεων, καθώς ήταν βέβαιο ότι το γλυπτό θα γινόταν “αντικείμενο λατρείας” από διαδηλωτές και άλλους “θαυμαστές” της πολιτικής της νεοφιλελεύθερης πολιτικού, που πολέμησε με μίσος την εργατική τάξης της χώρας της.
Τελικά την περασμένη Τρίτη το τοπικό συμβούλιο του Γκράνθαμ αποφάσισε τη μεταφορά του αγάλματος στη γενέτειρα της Θάτσερ, προκαλώντας φυσικά σάλο, τόσο μεταξύ των δημοτών, όσο και γενικότερα. Το άγαλμα προβλέπεται μάλιστα να, ανεγερθεί σε βάθρο περίπου τριών μέτρων, για “προστασία από βανδαλισμούς”. Κι όπως επισήμαναν σχολιαστές στα ΜΚΔ, “αν πρέπει να βάλεις ένα άγαλμα σε βάθρο 3 μέτρων επειδή κυριολεκτικά οι πάντες το μισούν, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς να μην αγοράσεις το άγαλμα”. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν την απόφαση, προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την τεράστια σπατάλη χρημάτων εν μέσω πανδημίας, λέγοντας πως οι πόροι “θα υπερκαλυφθούν από δωρεές”, ενώ υπόσχονται πως το άγαλμα θα γίνει “τουριστικός πόλος έλξης”, όπως συμβαίνει με το μουσείο της Θάτσερ που βρίσκεται στην πόλη.
Οι Άγγλοι δε φαίνεται να πείθονται ιδιαίτερα από τέτοια επιχειρήματα, όπως δείχνει και το γεγονός πως ένας διαγωνισμός ρίψης αυγών κατά του αγάλματος, όποτε αυτό εγκαινιαστεί, έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 15000 ατόμων στο facebook, εκ των οποίων 2300 ήδη δηλώνουν πως θα πήγαιναν όποτε γίνει.
Οι συμβολικές πράξεις διαμαρτυρίας κατά γλυπτών συνδεδεμένων με σκοτεινές πλευρές του βρετανικού παρελθόντος, έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, μετά τις διαδηλώσεις για το κίνημα Black Lives Matter, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα το άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κούλσον στο Μπρίστολ πριν μερικούς μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου