Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Γη και θάλασσα στα «πόδια» των ομίλων


Και μπαράζ τροπολογιών - «δώρων» σε βιομήχανους, «επενδυτές» και «πράσινα» αρπακτικά

 

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο παραχωρεί «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, παρέχοντας και νέες διευκολύνσεις στους «επενδυτές» σε βάρος του περιβάλλοντος, των δασών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της υγείας και της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τη μικρή ιδιοκτησία, αφού η κυβέρνηση, προκειμένου να άρει κάθε εμπόδιο στη διευκόλυνση και την επέκταση των «επενδύσεων», δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την απαξίωση της γης των μικροϊδιοκτητών, ώστε να πουληθεί και μάλιστα «μπιρ παρά» στους «επενδυτές».

Ενώ με προκλητικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση πρόσφερε επιπλέον «κίνητρα» για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης σε «Ελντοράντο» γα τους ομίλους των ΑΠΕ και λοιπούς «επενδυτές», μείωσε κι άλλο την τιμή του ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και φόρτωσε μερικούς ακόμα «πράσινους φόρους» στην πλάτη των λαϊκών νοικοκυριών.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για να καταδείξει στον λαό το νέο έγκλημα που συντελείται και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.


INTIME NEWS

Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νομοσχέδιο αυτό συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της γης και τη χωροταξία «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των ομίλων, ώστε να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να «φυτρώνουν», ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, ανεμογεννήτριες, επιχειρηματικά πάρκα, τεράστιες τουριστικές μονάδες.

Να σημειωθεί πως ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται και από τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει ακόμα και σε φορείς που η πλειοψηφία είναι φιλοκυβερνητική όπως για παράδειγμα η ΚΕΔΕ που ζήτησε την απόσυρσή του. Οι μόνοι που χειροκρότησαν την κυβέρνηση ήταν ο ΣΕΒ, ο οποίος με υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «αναμένεται να ενθαρρύνουν και να βελτιώσουν τη διενέργεια επενδύσεων» και πως «πολλές από αυτές υλοποιούν διαχρονικά αιτήματα των επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ» και βέβαια ο ΣΕΤΕ.

Αρθρο άρθρο κομμένο και ραμμένο για το κεφάλαιο

Με βασική κατεύθυνση την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδιασμών, με το νομοσχέδιο προωθούνται μεταξύ άλλων:

-- Η παράδοση της γης μικροϊδιοκτητών εκτός σχεδίου δόμησης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των διατάξεων που προβλέπουν ότι οι μικροϊδιοκτήτες - στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι, άνεργοι, μισθωτοί, αγρότες - θα πρέπει μέσα σε δύο χρόνια και εν μέσω κρίσης να έχουν βγάλει άδεια και να έχουν ξεκινήσει να χτίζουν, διαφορετικά χάνουν αυτό το δικαίωμα.

-- Η μεταφορά συντελεστών δόμησης σε κτίρια που κατασκευάζονται με προδιαγραφές υψηλής απόδοσης, μέτρο που θα λειτουργήσει υπέρ του κατασκευαστικού κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε αλλοίωση του χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών αλλά και σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

-- Η νομιμοποίηση, «από το παράθυρο», καταπατήσεων και παράνομων αλλαγών χρήσεων γης και χαρακτήρα κυρίως κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση οικισμών πριν από το 1923.

-- Η ευνοϊκή αντιμετώπιση των «οργανωμένων υποδοχέων» του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου για εκτός σχεδίου δόμηση.

-- Το πέταγμα εκτός σημαντικών οργάνων, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, της Δασικής Υπηρεσίας (που είναι υπεύθυνη για το 65% των δασών) και της Ενωσης Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, ενώ περίοπτο ρόλο θα έχουν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων και άλλοι φορείς εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι και η τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ χτες (βλέπε σχετικό θέμα), με βάση την οποία για τις «στρατηγικές επενδύσεις» δημιουργείται φορέας που υπάγεται απευθείας στον υπουργό και δεν δίνει λογαριασμό πουθενά.

-- Η πρόβλεψη συγκεκριμένων χρόνων για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ή, διαφορετικά, η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, που ευνοεί ιδιοκτήτες να εκβιάζουν για καλύτερους όρους απαλλοτριώσεων.

-- Η πρόβλεψη ότι το πρόστιμο σε βάρος όσων υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης. Μέτρο που θα λειτουργήσει καθαρά σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που δεν θα καταφέρνουν να δηλώσουν την πρώτη κατοικία λόγω αδυναμίας.

-- Η επιτάχυνση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού υπέρ του τουριστικού κεφαλαίου και μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων.

«Ελντοράντο» και δώρα με ουρά για βιομήχανους και ΑΠΕ

Μπαράζ ρυθμίσεων για ακόμα φτηνότερο ρεύμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τη διευκόλυνση των «επενδυτών» να ξεσαλώσουν στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, την οικονομική στήριξη του λογαριασμού επιδότησης των παραγωγών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, αλλά και νέο «πράσινο» χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ενεργειακή φτώχεια, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο χωροταξικό - πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, προβλέπονται επιβολή έκτακτης χρέωσης για το 2021, 2 ευρώ/μεγαβατώρα, στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και έκτακτη ειδική εισφορά σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ που έχουν τεθεί σε λειτουργία έως και την 31η Δεκέμβρη 2015, σε ποσοστό 6% επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 1η Γενάρη και 31η Δεκέμβρη 2020.

Οπως εύκολα γίνεται κατανοητό, οι παραπάνω χρεώσεις θα περάσουν στην τελική κατανάλωση και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιβάλλει από 1η Γενάρη του νέου έτους «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 0,03 ευρώ/λίτρο, κόστος που θα επιβαρύνει επίσης το λαϊκό εισόδημα, αφού θα αυξηθεί το κόστος μετακινήσεων και μεταφοράς εμπορευμάτων, ενώ θα κάνει παραπέρα απαγορευτικό το κόστος παραγωγής για τους μικρούς αγρότες, αλλά και τα κόστη για τους αυτοκινητιστές επιβατικών ή εμπορευματικών μεταφορών. Ανοιχτά μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ομολογεί ότι τα έσοδα από το γδάρσιμο των λαϊκών στρωμάτων θα κατευθύνονται για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή» σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, η τροπολογία προβλέπει όρους και προϋποθέσεις για την αλλαγή χρήσης και αξιοποίησης των τεράστιων εκτάσεων που διαθέτει η ΔΕΗ στις περιοχές αυτές. Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και ο δήμος Μεγαλόπολης χαρακτηρίζονται «Ζώνες Απολιγνιτοποίησης», όπου θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τη διευκόλυνση επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, εφαρμόζεται κλιμακωτή τιμολόγηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις επιχειρήσεις Υψηλής και Μέσης Τάσης σύμφωνα με την ετήσια κατανάλωσή τους, μέτρο που όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «οδηγεί στη μείωση του ΕΦΚ σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης», ικανοποιώντας άλλο ένα διαχρονικό «πόθο» των βιομηχάνων.

Επιπλέον, με διαφορετική τροπολογία συστήνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ), η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό και αναλαμβάνει την έκδοση προέγκρισης, ή αναθεώρησης οικοδομικής άδειας, παρακάμπτοντας τις μέχρι σήμερα αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης για περιπτώσεις οικοδομικών εργασιών που γίνονται στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων ή επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της ΕΕ αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ ή που αφορούν σε κτίρια άνω των 3.000 τ.μ. Επίσης η ΚΥΔΟΜ θα αναλαμβάνει σε περίπτωση που η διαδικασία προέγκρισης, έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικής άδειας δεν έχει εκδοθεί από την αρμόδια ΥΔΟΜ μετά την πάροδο τριών μηνών.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου