Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Χρειάζονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Γράφει ο Βασιλόπουλος Θάνος, παιδίατρος εντατικολόγος, συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ, πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού»

Έτος 2013: Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά. Σε συνέντευξή του (υπάρχει σε video στο διαδίκτυο) κόμπαζε και βιαζόταν να κλείσει δημόσια νοσοκομεία (πράγμα που έκανε, 12 τον αριθμό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πάτρα), για να μην του πάρει τη δόξα η τρόικα, όπως έλεγε.

Έτος 2019: Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ τώρα, δημοσιογράφος τότε, σε συζήτησή του στον «ΣΚΑΪ» αναφέρεται με απέχθεια στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λέγοντας ότι από τα κακά νοσοκομεία τα μισά πρέπει να κλείσουν γιατί είναι φορείς ασθενειών (προφανώς επειδή εκεί νοσηλεύεται ο κοσμάκης, η φτωχολογιά, ενώ τα ιδιωτικά, στα οποία θεραπεύεται η τάξη την οποία υπηρετούν και τα οποία η κυβέρνηση τα κρατάει εκτός μάχης για τον Covid-19 και δεν τα επιτάσσει, είναι καταλύματα για τουρισμό) και ο έτερος να συμπληρώνει ότι πρέπει να γκρεμιστούν.

24-11-2020: Γεραπετρίτης, υπουργός της κυβέρνησης, δηλώνει στην ΕΡΤ: «Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά του πράγματος ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι 45-50%».

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του υπουργού, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν δεν είχαμε καμία κλίνη ΜΕΘ, δεν θα είχαμε και νεκρούς. Όταν η ανοησία και ο κυνισμός επιστρατεύονται για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατέληξε δε ο υπουργός ότι «οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του προβλήματος».

28-11-2020: Κικίλιας, υπουργός Υγείας, δηλώνει για την τραγική κατάσταση στη Δράμα, όπου οι λειτουργίες του νοσοκομείου έχουν καταρρεύσει, ότι «το πρόβλημα δεν είναι το νοσοκομείο, το πρόβλημα είναι η πόλη».

Δηλαδή, κατά τα λεγόμενα του υπουργού φταίνε οι κάτοικοι της πόλης. Για τους 60 νεκρούς μέχρι την 27-11, για την ανυπαρξία κλινών ΜΕΘ για το γεγονός ότι νοσούν 107 εργαζόμενοι του νοσοκομείου (25 γιατροί), για το γεγονός ότι από τις 107 οργανικές θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι 50 συν 14 επικουρικοί και ότι από τις 11 οργανικές θέσεις παθολόγων οι 7 είναι κενές.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Απλά εκφράζουν με χυδαίο τρόπο την πολιτική της κυβέρνησής τους. Το πρόβλημα είναι η πολιτική τους και η ιδεολογία από την οποία εκπορεύεται αυτή η πολιτική. Η ιδεολογία αυτού του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος που θεωρεί από τη μια όλα τα κοινωνικά αγαθά και εν προκειμένω αυτό της υγείας ως κόστος και από την άλλη θεωρεί το χώρο της Υγείας ως ένα πεδίο εκμετάλλευσης, κερδοσκοπίας και πλουτισμού.

Αυτό δεν διαπιστώνουμε ότι γίνεται όλο και πιο έντονα αυτό το διάστημα των τελευταίων 9 μηνών με την πανδημία;

Ακόμα και σήμερα, που πλέον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τις περιορισμένες δυνατότητές του (λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης) και αρχίζει να καταρρέει ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία και πάνω), όπου:

  • Όλα τα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύουν σχεδόν αμιγώς ασθενείς Covid-19.
  • Οι κλίνες ΜΕΘ να μην επαρκούν και να γίνονται μεταφορές διασωληνωμένων βαρέως πασχόντων (αυτό ιατρικά δεν επιτρέπεται γιατί η μεταφορά με φορητό αναπνευστήρα επιβαρύνει σημαντικά την ήδη βαριά κατάσταση του ασθενούς).
  • Ο αριθμός των θανόντων να είναι πάνω από 100 ημερησίως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο ποσοστό θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα, στο διάστημα από 1/7-23/11/20 βάσει των στοιχείων του ECDC (European Center for Disease, Prevention ant Control). Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση μπροστά σ΄ αυτή την κρίσιμη κατάσταση;

Αρνείται πεισματικά να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει το ΕΣΥ, να συνεργαστεί και να υιοθετήσει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) για:

  • Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού (κενές οργανικές θέσεις γιατρών πάνω από 6.000 και νοσηλευτικού προσωπικού πάνω από 20.000).
  • Την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου τομέα Υγείας, με το άνοιγμα Κέντρων Υγείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, για να μην επιβαρύνονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
  • Το άνοιγμα των δημοσίων νοσοκομείων που έκλεισε το 2013 ο Γεωργιάδης (θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών Covid-19), επιτρέποντας έτσι στα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν κανονικά και να νοσηλεύουν απρόσκοπτα όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.
  • Την ανάπτυξη κανονικών κλινών ΜΕΘ βάσει των διεθνών προδιαγραφών που έχουν θεσπισθεί για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική η λειτουργία τους, με το απαιτούμενο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας (πραγματική επίταξη και όχι αγορά υπηρεσιών) ο οποίος συνεχίζει ξεδιάντροπα να κερδοσκοπεί, μέσω: 1) Της ανεξέλεγκτης διενέργειας διαγνωστικών test (αρκετά από αυτά τα διαγνωστικά κέντρα παίρνουν μόνο το επίχρισμα και το στέλνουν στα δημόσια εργαστήρια). Στο πρώτο κύμα ο κοσμάκης το πλήρωνε 200-300 ευρώ και συνεχίζουν με 60-70 ευρώ. 2) Της συνεχούς και αδιατάρακτης λειτουργίας τους όλο αυτό το διάστημα. 3) Και τέλος μέσω της αναγκαστικής προσφυγής σε αυτόν όλο και περισσοτέρων ασθενών, που πρέπει να πληρώσουν αδρά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας τους, εφόσον είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο πλέον να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται, όμως, δεν είναι αρκετή για την κυβέρνηση αυτή η κερδοσκοπία των επιχειρηματιών Υγείας και φροντίζει να τους χρηματοδοτεί με μόνιμο και σταθερό τρόπο από την αρχή της πανδημίας:

  • 30 εκατομμύρια στην αρχή της πανδημίας για τη διενέργεια διαγνωστικών test όπως έλεγε (οι κλινικάρχες τα πουλούσαν στον κοσμάκη 200-300 ευρώ, ληστεύοντάς τον στην κυριολεξία).
  • Αύξηση του ημερήσιου νοσήλιου κλινών ΜΕΘ από 800 σε 1.600 ευρώ.
  • 30 εκατομμύρια το ελάχιστο με Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νοσηλεία ασθενών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές, μετά από τη σύμφωνη όμως γνώμη του κλινικάρχη (αρχές Οκτώβρη).
  • 30 εκατομμύρια με άλλη Υπουργική Απόφαση πριν λίγες ημέρες σε ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία υπερήλικων ασθενών.

Σύνολο 90 εκατομμύρια, χωρίς μέχρι σήμερα την παραμικρή ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και ενώ η πανδημία καλπάζει ανεξέλεγκτα στη χώρα μας και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος (οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να το κατανοήσουν πλήρως αυτό και δεν θα πρέπει να παραμυθιάζονται από την ανευθυνολογία του υπουργού Κικίλια, των ΜΜΕ και δυστυχώς και κάποιων υγειονομικών, ότι δηλαδή έρχονται τα εμβόλια, και από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα).

Οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια προέρχονται από τις εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποια θα πρωτοπλασάρει το εμβόλιο με στόχο τα κέρδη δισεκατομμυρίων. Για κανένα εμβόλιο δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση, η οποία αφού ολοκληρωθεί, θα πρέπει να την ακολουθήσει ο έλεγχος και η έγκριση, από ανεξάρτητους υγειονομικούς φορείς και τον ΠΟΥ, και μετά να μπουν στη διαδικασία παραγωγής.

Η εμπειρία από την επιστημονική πρακτική για τα άλλα εμβόλια μας λέει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια για να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Και ενώ η πανδημία συνεχίζει ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2021 μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό και αν είναι έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή που και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης έχει διαπιστώσει από τα πραγματικά γεγονότα την τεράστια ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας, από πού αντλεί το δικαίωμα η κυβέρνηση και μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία;

Και ενώ μειώνει τις δαπάνες για την υγεία και τη ζωή του λαού, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, πακτωλός εκατομμυρίων ρέει προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα προς τους εργαζόμενους και όχι όλους.

Εξοργιστικό είναι το παράδειγμα με τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής εταιρείας «Aegean» με 120 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του ελληνικού λαού (δείχνοντας με θράσος το ταξικό της στίγμα και προσανατολισμό).

Το Μάρτιο του 2020 η ίδια εταιρεία πάλι με το ίδιο πρόσχημα είχε πάρει το μεγαλύτερο μέρος από τα 115 εκατομμύρια που είχαν δοθεί στις αεροπορικές εταιρείες.

Οι μέτοχοι της «Aegean» στο διάστημα 2015-2019 μοιράστηκαν κέρδη 210,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει και θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους Έλληνες πολίτες είναι το εξής. Μία ιδιωτική εταιρεία είναι η οποία έχει τεράστια κέρδη. Γιατί δεν πληρώνουν τις όποιες συνέπειες έχει για την ιδιωτική επιχείρησή τους η πανδημία οι ίδιοι οι μέτοχοι;

Γιατί πρέπει να πληρώσει, όπως αποφασίζει η κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός με 235 εκατομμύρια ευρώ μια ιδιωτική εταιρεία;

Αν σε αυτά τα 235 εκατομμύρια προσθέσουμε και τα 90 εκατομμύρια που έχουν δοθεί στους κλινικάρχες, έχουμε ένα τεράστιο ποσό των 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά τα χρήματα των 325 εκατομμυρίων που δίνει η κυβέρνηση στους αναξιοπαθούντες επιχειρηματίες (ψωμολυσσάνε οι άνθρωποι μέσα στις βίλες τους και τα κότερά τους) είναι χρήματα του ελληνικού λαού (του ευημερούντος προφανώς για την κυβέρνηση λαού).

Με τα χρήματα αυτά των 325 εκατομμυρίων, θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί οι 3.500 κλίνες ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα μας σύμφωνα με τον ΠΟY πλήρως εξοπλισμένες και επανδρωμένες με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτή είναι λοιπόν η ταξική πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί για την υγεία και τη ζωή του λαού και δίνει αμέτρητα εκατομμύρια στους επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση όμως εκμεταλλευόμενη την πανδημία και αξιοποιώντας τα περιοριστικά - κατασταλτικά μέτρα που έχει επιβάλει για την αντιμετώπισή της, νομοθετεί μέσα από την υποβαθμισμένη λειτουργία της Βουλής μια σειρά αντιδραστικών, αντιλαϊκών νομοσχεδίων, καταργώντας και ισοπεδώνοντας τα όποια λαϊκά - εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει από τη λαίλαπα των μνημονίων, με αποκορύφωμα:

Αυτό του περιορισμού - ελέγχου - ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων - διαδηλώσεων (δηλαδή του αναφαίρετου δικαιώματος των εργαζομένων να αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους).

Και αυτό της κατάργησης του 8ωρου (δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες και το αίμα των εργαζομένων).

Από πού αντλεί η κυβέρνηση το δικαίωμα να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας ανεξέλεγκτα και ταυτόχρονα να μην επιτρέπει στους εργαζόμενους να αντιδρούν, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις τους;

Αυτή είναι η αστική τους δημοκρατία, η δικτατορία του κεφαλαίου στην πράξη.

Πιεζόμενη η κυβέρνηση από το ογκούμενο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, από το σύνολο των υγειονομικών του ΕΣΥ, αλλά και από τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προχώρησε σε επίταξη(;) 2 ιδιωτικών κλινικών, όπως η ίδια την ονόμασε, η οποία όμως κάθε άλλο παρά επίταξη είναι αφού προβλέπεται μίσθωση με παχυλό ενοίκιο. Επειδή οι περισσότερες από αυτές τις ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν χωρίς κανόνες ασφαλείας, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό (και για αυτό η ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις που τους αφήνουν ανεξέλεγκτους), το υπουργείο προέβη στην εξής προκλητική - εξοργιστική - θρασύτατη ενέργεια. Προχώρησε σε επίταξη υγειονομικού προσωπικού δημοσίων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για να στελεχώσουν την αμειβόμενη με απόφαση της κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό ιδιωτική κλινική.

Έλεος, κύριοι. Μέχρι πού μπορεί να φθάσει το θράσος και η κοροϊδία.

Όμως η κοροϊδία και η εξαπάτηση του ελληνικού λαού συνεχίζονται με δήθεν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που λαμβάνονται όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή πλέον του Στρατού, παρουσιάζοντας εικόνες με αντίσκηνα που στήνονται στο πάρκινγκ του στρατιωτικού νοσοκομείου και πως αυτά θα λειτουργήσουν ως απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, όπως μετέδιδαν τα δελτία ειδήσεων. Πόσο θράσος και κοροϊδία μπορεί να υπάρχει ακόμη; Είναι δυνατόν να μιλάνε για απλές κλίνες, αλλά κυρίως για κλίνες ΜΕΘ μέσα σε αντίσκηνα πάνω στο τσιμέντο με τη θερμοκρασία κάτω του μηδενός κατά τη νύχτα και τον ασθενή γυμνό πάνω στο κρεβάτι;

Γιατί δεν ανοίγουν στη Θεσσαλονίκη τα 3 νοσοκομεία που έκλεισε ο Γεωργιάδης το 2013, που έχουν την απαιτούμενη υποδομή και εξοπλισμό να λειτουργήσουν, στελεχώνοντας τις κλινικές μέσω επίταξης ιδιωτών γιατρών με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ;

Γιατί δεν επιτάσσουν όλες τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στη Δράμα που έχουν τεράστιο πρόβλημα, με πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση;

Ο υπουργός Κικίλιας απάντησε ότι δεν είναι Σοβιετία. Θα θυμίσω λοιπόν στον υπουργό ότι η σοσιαλιστική Κούβα στην οποία η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλο το λαό της, αλλά και στους επισκέπτες της (γι’ αυτό κάθε χρόνο χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες την επισκέπτονται για να θεραπευτούν δωρεάν), έχει αντιμετωπίσει την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο, έχει ελάχιστους θανάτους (133) και έχει βοηθήσει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας διάφορες χώρες όπως π.χ. την Ιταλία. Όλα αυτά κάτω από συνθήκες ασφυκτικού οικονομικού στραγγαλισμού από το εμπάργκο των ΗΠΑ.

  • Των ΗΠΑ, της ηγέτιδας δύναμης του καπιταλισμού, όπου κυριαρχεί η ιδεολογία των αγορών και του κέρδους.
  • Των ΗΠΑ με το ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου αν δεν έχεις να πληρώσεις πεθαίνεις.
  • Των ΗΠΑ που μετρούν κοντά στους 300.000 νεκρούς από την πανδημία.
  • Των ΗΠΑ των ομαδικών τάφων λόγω της κατάρρευσης του ιδιωτικού συστήματος Υγείας.

Στις ΗΠΑ λοιπόν κάποιες από τις πολιτείες της ζήτησαν τη βοήθεια της Κούβας των κομμουνιστών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οποία κατάντια, το αμερικανικό όνειρο να ζητά τη βοήθεια των κομμουνιστών.

Θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω κάποια σημεία από τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Σαραφιανού, γιατί αποκαλύπτουν τη φύση, τον σκοπό της λειτουργίας τους, αλλά και του ταξικού τους χαρακτήρα. Δηλώνει λοιπόν ο κ. Σαραφιανός: «Εμείς δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς με κορονοϊό, γιατί αυτή η νοσηλεία κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα ρευστότητας στις κλινικές μας. Πού να βρούμε τα χρήματα;». (Προφανώς δεν τους αρκούν τα δωράκια εκατομμυρίων της κυβέρνησης).

Συνεχίζει ο κ. Σαραφιανός: «Εμείς έχουμε την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύουμε ασθενείς του ΕΣΥ εκτός Covid-19, αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ» (πώς γίνεται αυτό, αφού αυτοί αυτοδιαφημίζονται για το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο και τον τελειότατο τεχνολογικό τους εξοπλισμό).

Συνεχίζει ο κ. Σαραφιανός: «Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να παίρνουμε ασθενείς από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ώστε να μεταφέρονται εκεί οι νοσούντες από Covid-19». (Αλίμονο, επιτρέπεται να μολυνθούν οι κλινικές τους από τον κορονοϊό, πώς θα νοσηλεύεται εκεί με ασφάλεια και χωρίς φόβο η κοινωνική τάξη της οποίας τα συμφέροντα υπηρετεί η κυβέρνηση;).

Μας είπε, λοιπόν, ο υπουργός Γεραπετρίτης ότι «οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του προβλήματος».

Η κυβέρνηση σκόπιμα έχει δημιουργήσει μια εικόνα σύγχυσης στον κόσμο, για το αν χρειάζονται οι ΜΕΘ, για το πόσες κλίνες ΜΕΘ έπρεπε να έχει η χώρα, πόσες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν σήμερα, πόσες είναι καινούριες, αν έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τι χώρους λειτουργούν οι νέες ΜΕΘ.

  • Θα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, αν δεν υπήρχαν αυτές για να νοσηλευτούν, όλοι θα είχαν πεθάνει.
  • Υπάρχουν ιατρικά επιστημονικά κριτήρια και μόνο τέτοια, βάσει των οποίων μόνο οι αρμόδιοι γιατροί αποφασίζουν για τη νοσηλεία ενός ασθενούς στη ΜΕΘ.
  • Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στις χώρες Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ γινόταν επιλογή και δεν εισάγονταν για νοσηλεία στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που πληρούσαν τα επιστημονικά κριτήρια.

Αυτοί που έμειναν εκτός ΜΕΘ πέθαναν όλοι, ενώ από τους νοσηλευθέντες στις ΜΕΘ επιβίωσε ένα ποσοστό 50%-60%.

Να, λοιπόν, γιατί είναι απολύτως αναγκαίες οι ΜΕΘ, κύριοι της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΠΟΥ, η χώρα μας έπρεπε να έχει 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Όμως στη χώρα μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η κατάσταση είναι τραγική. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν περί τις 560. Σήμερα εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αναφέρει διάφορους αριθμούς κλινών από 930-1.200. Για αυτούς τους αριθμούς που αναφέρει η κυβέρνηση δύο πράγματα είναι σίγουρα. Πρώτον ότι πραγματικές νέες κλίνες ΜΕΘ είναι αυτές που εγκαινίασε εν χορδαίς και οργάνοις στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» (50). (Αν είχε φτιάξει και άλλες σίγουρα θα τις είχε παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες). Και δεύτερον ότι έχει μετατρέψει, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 κλίνες μονάδων για άλλες παθήσεις (εγκαυμάτων, καρδιοχειρουργικές, καρδιολογικές, αίθουσες χειρουργείων, αίθουσες ανάνηψης χειρουργείων) με αποτέλεσμα να μη γίνονται χειρουργεία, να μην έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς με τις παραπάνω παθήσεις και με αυτό τον τρόπο να διοχετεύονται στις ιδιωτικές κλινικές.

Για να λειτουργήσουν οι επιπλέον 600 κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται 600 γιατροί εξειδικευμένοι στην Εντατικολογία (δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε γιατρός να δουλέψει στη ΜΕΘ και δεν αρκούν μερικές ώρες εκπαίδευσης να καταστήσουν κάποιο γιατρό ικανό να εργασθεί σαν εντατικολόγος, γιατί απλούστατα δεν γνωρίζει το αντικείμενο), όπως επίσης χρειάζονται 2.400 νοσηλεύτριες με τουλάχιστον 6 μήνες εμπειρία στην εντατική.

Μήπως αυτός ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των νέων κλινών ΜΕΘ συσχετίζεται με τον υψηλό ημερήσιο αριθμό θανάτων λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων;

Ερωτήματα προς τους γιατρούς μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ:

  • Έχει τη δική σας επιστημονική έγκριση η μετατροπή στη Βόρεια Ελλάδα των περισσότερων νοσοκομείων σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid-19, οι υπόλοιποι ασθενείς πού θα νοσηλεύονται;
  • Έχουν τη δική σας έγκριση τα εντέλλεσθε σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων με την ειδικότητα της παθολογίας, όπως ορθοπεδικούς, οφθαλμίατρους, για να εργασθούν σε κλινικές με ασθενείς Covid-19;
  • Έχει τη δική σας έγκριση η μετατροπή σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 μονάδων για άλλες παθήσεις (εγκαύματα, καρδιοχειρουργικά, κλπ.);
  • Έχει τη δική σας έγκριση το κλείσιμο των χειρουργείων;
  • Γιατί ανέχεστε να γίνονται πειθαρχικές διώξεις υγειονομικών επειδή διαμαρτύρονται, δημοσιοποιούν και ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας;
  • Γιατί δεν μεριμνήσατε όλους αυτούς τους μήνες από το Μάιο και μετά, ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με υποδομές (ΜΕΘ, Κέντρα Υγείας, πρόσληψη μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού) και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο γνωρίζαμε ότι θα είναι πιο σφοδρό, από καλύτερη θέση και με περισσότερα μέσα;
  • Αν οι εισηγήσεις σας προς την κυβέρνηση είναι διαφορετικές και αυτή τις αγνοεί, γιατί δεν ενημερώσατε τον ελληνικό λαό, αλλά εξαντλείστε στις επικλήσεις για την ατομική ευθύνη για να μην πιεστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας; Δεν ακούσαμε ούτε μια φορά έστω ένα σχόλιο συμπαράστασης και υποστήριξης του αγώνα που δίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων τους για ενίσχυση του ΕΣΥ των συναδέλφων σας γιατρών του ΕΣΥ.

Επειδή η κυβέρνηση, όπως έχει δείξει με την πολιτική της όλο αυτό το διάστημα, κυρίως με άλλα ασχολείται (νομοθέτηση σκληρών αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων και χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων) και όχι με την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους και άλλους φορείς να πάρουν την υπόθεση της ενίσχυσης του ΕΣΥ στα χέρια τους, υιοθετώντας και υποστηρίζοντας ενεργά τον αγώνα και τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, γιατί αυτά είναι αιτήματα που αφορούν άμεσα τον καθένα από εμάς, αφορούν την ίδια τη ζωή μας.

Ο φόβος, η απάθεια και ο ατομισμός στηρίζουν στην πράξη την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου