Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Να σταματήσει η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση στην Κομισιόν για το συνεχιζόμενο έγκλημα

 


 

Τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης από την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Λαγκαδά καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως θυμίζει στο σχετικό κείμενο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, πρόσφατα εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης. Ο διαγωνισμός γίνεται με τη μορφή ΣΔΙΤ και αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ' έτος. Αφορά 10 δήμους των ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας. Η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και το 35% του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ΜΕΑ χωροθετήθηκε σε προστατευόμενη περιοχή, στη Γ' Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης, η οποία είναι πολλαπλά επιβαρυμένη, γεγονός που θα χειροτερεύσει περαιτέρω την τραγική κατάσταση της λίμνης Κορώνειας, το οικοσύστημα της οποίας έχει καταρρεύσει. Η νέα ΜΕΑ θα διαχειρίζεται τα υγρά απόβλητα με τον ίδιο τρόπο με τον ΧΥΤΑ κι ενώ είναι επιπλέον γνωστή η προβληματική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων του Λαγκαδά στην ευρύτερη περιοχή.

Το βασικό προϊόν της επεξεργασίας των αποβλήτων που θα συγκεντρώνονται στη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα (αστικά απορρίμματα και βιοαπόβλητα), τα «εναλλακτικά» καύσιμα SRF/RDF, θα κατευθύνεται στην παραγωγή Ενέργειας μέσω της καρκινογόνας καύσης τους. Η επικίνδυνη για την υγεία καύση σε κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανιών θα γίνεται ακόμη και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από κατοικημένες περιοχές, όπως στο εργοστάσιο του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, που έχει ήδη αδειοδοτηθεί για την καύση SRF/RDF. Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ - 2020), σχεδιάζονται 4 μονάδες καύσης αποβλήτων για όλη τη χώρα, και τα υπολείμματα της ΜΕΑ, πάνω από το 30% του εισερχόμενου φορτίου, προβλέπεται να οδηγούνται στην τεράστια μονάδα καύσης της Βόρειας Ελλάδας ετήσιας δυναμικότητας από 400.000 έως 550.000 τόνους.

Σε αυτό, άλλωστε, το πλαίσιο, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει σχέδια για τη γενίκευση της καύσης απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα για την παραγωγή Ενέργειας, στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησής της. Ολα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της «κλιματικής αλλαγής» και της απολιγνιτοποίησης της χώρας, με βάση τη στρατηγική της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας».

Οι δήμοι που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους για επεξεργασία στη ΜΕΑ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δυσβάσταχτα τέλη, που μετακυλίονται στις πλάτες του λαού, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα θησαυρίζουν και με τη στήριξη του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ρυπαίνοντας ανενόχλητοι.

Οπως επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, «η προοπτική της κατασκευής της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα έχει προκαλέσει τις δίκαιες αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων όχι μόνο της περιοχής του Λαγκαδά αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ο αρμόδιος φορέας, ΦΟΔΣΑ, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ελληνική κυβέρνηση κώφευσαν στις βάσιμες ανησυχίες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που κατέθεσαν πλήθος φορέων, επιστημόνων και εργαζομένων, που αποκάλυπταν τις σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις του αντιλαϊκού αυτού εγχειρήματος. Αναδείκνυαν, επίσης, και τις άλλες αρνητικές συνέπειες από την εμπορευματοποίηση, την επιχείρηση γενικευμένης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων, προβάλλοντας την ανάγκη ορθολογικής και με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων».

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο επείγον αίτημα των κατοίκων, των φορέων και συλλόγων της περιοχής να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες εγκατάστασης της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η προώθηση των παραπάνω σχεδιασμών της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΕΕ που είναι επικίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή του λαού αλλά και παράλληλα επιβαρύνουν το λεηλατημένο εισόδημά τους και το περιβάλλον.

-- Στο γεγονός ότι η "πράσινη στρατηγική", οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο πλαίσιο της λεγόμενης "κυκλικής οικονομίας" και της απολιγνιτοποίησης αποδεικνύεται ότι πλήττουν πολύ σοβαρά την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, το ίδιο το περιβάλλον, που θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου