Οργή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προκάλεσε διαφημιστικό βίντεο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο παρουσιάζει την «δική του πραγματικότητα» σχετικά με την κατάσταση και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω της πανδημίας.
Η αθλιότητα της κυβέρνησης, η οποία έχει άπλετο χρόνο και ενδιαφέρον για να κατασκευάζει επικοινωνιακά τρικάκια αλλά όχι για την ενίσχυση του ΕΣΥ, διαπράττεται την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στους θανάτους από covid-19 όλους τους τελευταίους μήνες. Και καθώς ο αντίκτυπος της μεγάλης έκρηξης κρουσμάτων με την εισβολή της μετάλλαξης Όμικρον θα έπρεπε να έχει περάσει, η χώρα μας μετράει σχεδόν καθημερινά τριψήφιο αριθμό απωλειών.
«Η πραγματικότητα σε αριθμούς» είναι ο τίτλος του επίμαχου βίντεο, το οποίο καταλήγει με τη φράση «τα ψέματα τελείωσαν» ( εδω το βίντεο του υπουργείου Υγείας: https://www.youtube.com/watch?v=jYqNJicDDFc&t=1s)
«Ασέβεια στους νεκρούς, διαστρέβλωση της τραγικής πραγματικότητας»
Για «ασέβεια προς τους νεκρούς» και «διαστρέβλωση της τραγικής πραγματικότητας» που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος την ώρα που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 100 περίπου άνθρωποι από κορωνοϊό, «το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να είναι πιο ταπεινό για την κατάσταση των ΜΕΘ και να μην βγάζει διαφημιστικά σποτ που ωραιοποιούν την κατάσταση, όταν μάλιστα χάνονται αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ασθενείς που βρήκαν ΜΕΘ μετά από πολλές ημέρες νοσηλείας σε κοινό θάλαμο, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους που “βαπτίσθηκαν” ΜΕΘ και αρκετοί λόγω της υποστελέχωσης των ΜΕΘ».
«Στο σποτ του υπουργείου δεν διαπιστώνει κανείς ούτε ίχνος αυτοκριτικής, διόρθωσης της κατάστασης. Οι ΜΕΘ δεν είναι πολυτέλεια. Σώζουν ζωές» υπογραμμίζει ο ίδιος σχολιάζοντας ότι «το προσωπικό “γονάτισε”. Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι το χειμώνα συν τη κούραση. Συνταξιοδοτήσεις, αναστολές εργασίας, νοσήσεις προσωπικού. Και μιλάνε για ενίσχυση».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό που αγγίζει το 75% εκτός κανονικών ΜΕΘ αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα, και συμπληρώνει «τα νοσοκομειακά μικρόβια θερίζουν διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ένα σύστημα που με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να διαθέτει 3.000 κλίνες ΜΕΘ, διαθέτει με βάσει το πληροφοριακό σύστημα 1.100. Στη πραγματικότητα όμως πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες 750».
«Για παράδειγμα στις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν το υπουργείο Υγείας προσθέτει 12 κλίνες στη “Παμακάριστο” που είναι ΜΑΦ χωρίς να υπηρετεί ούτε ένας εντατικολόγος», καταγγέλλει ο Μ. Γιανάκος, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι παίζουν με τους αριθμούς.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, με βάσει το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας σήμερα υπάρχουν 12 κενές κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία», 6 στον «Ευαγγελισμό», 13 στο ΚΑΤ, 2 στο «Αγία Όλγα», 2 στο «Ιπποκράτειο». «Γιατί λοιπόν αφού έχουμε κενά κρεβάτια υπάρχουν διασωληνωμένοι και νέοι σε ηλικία ασθενείς με κορωνοϊό πάνω από 5 ημέρες σε απλούς θαλάμους», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος προσθέτοντας ότι «βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους πάνω από πέντε ημέρες και πολλοί χάνουν τη ζωή τους».
Παράλληλα, σημειώνει ότι στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα βρίσκονται 10 διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους, οι περισσότεροι άνω των πέντε ημερών. «Πολλοί εξ αυτών νέοι άνθρωποι. Το νοσοκομείο ως γνωστόν δεν διαθέτει ΜΕΘ κορωνοϊου. Στο “Γεννηματάς” είναι 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Εδώ, όπως λέει, τους τρώει η επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Είναι πάνω από 80 ετών και το σύστημα δεν τους θεωρεί επιλέξιμους για ΜΕΘ στη πλειοψηφία τους. Επίσης και το «Γεννηματάς» δεν διαθέτει ΜΕΘ κορωνοϊού, σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος προσθέτοντας ότι «επίσης, υπάρχουν 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο “Σισμανόγλειο”, 2 στο “Θριάσιο”».
Σημειώστε, επίσης, ότι σύμφωνα με το βίντεο του υπουργείου η Ελλάδα το 2021 είχε 13.5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100,000 κατοίκους, περισσότερες δηλαδή από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (12.9/100,000 κατοίκους) και εμφανίζει σχετικό πίνακα. Μόνο που στον πίνακα ο αριθμός των ΜΕΘ στις υπόλοιπες χώρες είναι εκείνος που υπήρχε προ πανδημίας. Δηλαδή η κυβέρνηση “στοιχειοθετεί” την δήθεν επάρκεια τους συγκρίνοντας κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα το 2021 με τον μέσο όρο της ΕΕ και τα στοιχεία των άλλων χωρων προ-COVID19!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου