Αντίστοιχα, τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ ως επιβράβευση της ευρωατλαντικής εμπλοκής, δείχνουν παρόμοιες τάσεις. Την ώρα που το ευρωατλαντικό μπλοκ κλιμακώνει τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα ποσοστά όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη στάση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κινούνται στο σύνολο της ΕΕ μεταξύ 47% και 51%. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία παπαγαλίζουν όλη τη μέρα το ευρωατλαντικό παραμύθι, ο καθένας με τον δικό του ...δράκο, ικανοποιημένο με τη στάση των ΗΠΑ δηλώνει μόνο το 23%, με το ΝΑΤΟ το 24% και με την ΕΕ το 29%. Υπέρ της αποστολής όπλων τάσσεται το 40%, ενώ μόνο το 39% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ενημέρωση από τις αρχές της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Απέναντι στην επιχείρηση επιβολής ευρωατλαντικής μονοφωνίας, ενισχύονται τα στοιχεία της αμφισβήτησης, στο έδαφος και της δυσαρέσκειας από τις συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια. Και μαζί δυναμώνει η ανάγκη να μπολιαστεί η αμφισβήτηση αυτή με τη συμμετοχή στον αγώνα, με την πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς.
Στη φιέστα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός μίλησε για «επενδυτική κοσμογονία». Οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όμως, γνωρίζουν καλά από τέτοια έργα και την «κοσμογονία» που φέρνουν. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό εργατικών «ατυχημάτων» σε όλη τη χώρα, καθώς η Περιφέρεια της ΑΜΘ παραμένει εδώ και πολλά χρόνια πρώτη αναλογικά με τον πληθυσμό της στη σχετική κατάταξη της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, από τα «ατυχήματα» αυτά ένα στα δέκα (10,9%) αφορά σοβαρούς τραυματισμούς, που προκαλούν απουσία από τη δουλειά για τέσσερις μέρες έως δύο βδομάδες. Από την άλλη, η εργασία με ημερομηνία λήξης στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα δεν μπορεί να ανακουφίσει τον λαό της περιοχής από τη μεγάλη ανεργία. Αποκαλύπτεται έτσι η μεγάλη αντίφαση: Από τη μια, «αναπτυξιακός οργασμός» με επίκεντρο τα μεγάλα έργα για την Ενέργεια (είχε προηγηθεί ο TAP). Και από την άλλη, από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας της Ευρώπης στην Περιφέρεια ΑΜΘ (18,5%, Eurostat, Απρίλης 2022), πίσω από τη Δυτική Μακεδονία, όπου επίσης ξετυλίγονται μεγάλα projects στο έδαφος της απολιγνιτοποίησης και η ανεργία έφτασε το 19,8%! Ειδικά στους νέους, έως 29 ετών, οι δύο αυτές Περιφέρειες της Ελλάδας καταγράφουν ανεργία 45,1% και 42,3% αντίστοιχα και βρίσκονται στη 2η και 3η θέση πανευρωπαϊκά. Αποτελούν δηλαδή ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει για τον λαό το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια και η μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» Ενέργειας και ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
«Εδώ είναι απλά τα πράγματα: Υπάρχει η Ρωσία και υπάρχει και η Ουκρανία που δέχτηκε μια εισβολή. 'Η θα πεις αυτό το πράγμα ή μην πεις τίποτα (...) Ενας αχταρμάς και άρες μάρες κουκουνάρες, να μην πάρουμε θέση». Ετσι σχολίασε γνωστός καλλιτέχνης τη στάση συναδέλφων του που αρνούνται να γίνουν παπαγαλάκια της ευρωατλαντικής προπαγάνδας για τον πόλεμο, όπως με ευχαρίστηση πράττει ο ίδιος. Μιας και πιστεύει όμως ότι ο πόλεμος είναι ανάμεσα σε δύο χώρες, εμείς θα τον ...βομβαρδίσουμε με κάνα δυο στοιχεία που τον αφήνουν ...κυριολεκτικά ακάλυπτο: Μέχρι τις 28 Απρίλη οι ΗΠΑ είχαν παραδώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση, άλλα 1,7 δισ. «για να διασφαλιστεί η συνέχεια των δημοκρατικών διαδικασιών» και 650 εκατ. σε στρατιωτική βοήθεια, που διαμοιράστηκε και σε άλλες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Την ίδια μέρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άλλα 20,4 δισ. θα διοχετευθούν στον ουκρανικό στρατό και στις αμερικανικές «προσπάθειες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Παράλληλα, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ανακοινώνουν την αποστολή και βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ενώ Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ακράδαντα ότι ο πόλεμος γίνεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με σοβαρό ενδεχόμενο να γενικευτεί. Γι' αυτό η απάντηση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν είναι το ...«δόξα την Ουκρανία» που λένε με ευκολία όσοι κρατάνε ψηλά τη σημαία του ευρωατλαντισμού, δίνοντας άλλοθι και στην επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή, αλλά η πάλη για να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή της χώρας μας, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από ΝΑΤΟικές αποστολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου