Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

89 χρόνια από το θάνατο της Κλάρας Τσέτκιν – Τι έγραφε ο Ριζοσπάστης της εποχής

 


Να ποιον κολοσσό έχασαν οι προλετάριοι όλου του κόσμου και μαζί μ αυτούς και οι Έλληνες εργάτες. Το έργο της Κλάρας Τσέτκιν, πιστής συναγωνίστριας του Λένιν και Στάλιν, είναι ένα έργο γιομάτο θυσίες και πίστη στη νίκη της προλεταριακής επανάστασης.

Πριν από 89 χρόνια, στις 20 Ιουνίου 1933, πεθαίνει στη Μόσχα σε ηλικία 76 χρόνων η μεγάλη επαναστατική φυσιογνωμία του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, Κλάρα Τσέτκιν (5/07/1857 – 20/06/1933). Η Τσέτκιν υπήρξε μία σπουδαία κομμουνίστρια, βαθύς γνώστης της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας που συνέβαλε καταλυτικά στην διαμόρφωση και ανάπτυξη της γερμανικής αλλά και ευρωπαϊκής επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας. Δρώντας μέσα στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και, μετά τον πλήρη ξεπεσμό του στον ρεφορμισμό και την υποταγή του στον ταξικό εχθρό, στις γραμμές του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η Κλάρα αγωνίστηκε για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και την σοσιαλιστική χειραφέτηση. Έδωσε μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό και την σοσιαλσοβινιστική, σοσιαλιμπεριαλιστική προδοτική, ως προς τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού προλεταριάτου, στάση της Β’ Διεθνούς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Πάλεψε για την ενίσχυση και ανάπτυξη του διεθνούς γυναικείου κινήματος βάζοντας τις θεωρητικές βάσεις για την σύνδεση της γυναικείας χειραφέτησης με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Η Κλάρα Τσέτκιν παρέμεινε πιστή μέχρι τη τελευταία στιγμή στα ιδεώδη του κομμουνισμού, ενώ μετά την άνοδο του φασισμού στην εξουσία ακολούθησε το δρόμο της εξορίας στην ΕΣΣΔ, όπου άφησε και την τελευταία πνοή της.

Στις 22 Ιούνη του 1933 ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει την είδηση του θανάτου της Κλάρας Τσέτκιν. Ο συντροφικός και φορτισμένος με συναισθήματα αποχαιρετισμός του ΚΚΕ στο πρόσωπο αυτής της μεγάλης επαναστάτριας αποδεικνύει και την τεράστια συνεισφορά και ρόλο της Κλάρας στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, καθώς και την τεράστια απώλεια που δέχτηκε η παγκόσμια εργατιά μέσα στις δύσκολες και σκληρές ταξικές συνθήκες του Μεσοπολέμου. 

 

Ακολουθεί ο αποχαιρετισμός των Ελλήνων κομμουνιστών στη Κλάρα Τσέτκιν όπως δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη: 

«Πέθανε η Κλάρα Τσέτκιν! Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε πως πέθανε η μεγαλύτερη επαναστάτρια του αιώνα μας. Και δεν πέρασαν παρά μόλις 15 μέρες από τότε που συμπλήρωσε τα 76 χρόνια της. Μονάχα κείνοι που θα ασχοληθούν με την ιστορία της γερμανικής και παγκόσμιας επανάστασης του προλεταριάτου θα μπορέσουν νάχουν ακέραια την εικόνα αυτής της κολοσσιαίας φυσιογνωμίας. Όλη η ιστορία των αγώνων του Γερμανικού προλεταριάτου στα τελευταία 50 χρόνια είναι αναμφίβολα συνυφασμένη με τη ζωή, με το έργο, με τους αγώνες της Κλάρας Τσέτκιν. Γιατί ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους αρχηγούς. Μα κι η Κομμουνιστική Διεθνής, οι προλετάριοι όλου του κόσμου χάνουν στο πρόσωπο της Τσέτκιν ένα από τους πιο αντιπροσωπευτικούς καθοδηγητές του αγώνα τους. 

Από τα νιάτα της ακόμα ανακατεύτηκε στο σοσιαλδημοκρατικού κίνημα της Γερμανίας, συναγωνίστρια του Μπέμπελ και άλλων επαναστατών της εποχής. Σ’ όλες τις εσωτερικές διαμάχες της σοσιαλδημοκρατίας στάθηκε αδίσταχτα εχθρός, αμείλικτος κάθε οπορτουνιστικής παρέκκλισης από τον ορθόδοξο μαρξισμό. Ήταν πάντα στ’ αριστερά.

Κι’ όταν άλλοι με τον τίτλο του «ορθόδοξου» (Κάουτσκι) προδίνανε το Μαρξ και πέφτανε στην αγκαλιά του ρεβιζιονισμού (Μπερνστάιν), η Κλάρα τους εγκατέλειπε συνεχίζοντας πιστά και σταθερά το δρόμο του επαναστατικού σοσιαλισμού. Μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της διάσωσης του μαρξισμού, που τόσο επαίσχυντα και άτιμα καταπρόδωσαν οι επίσημοι αρχηγοί της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όταν ψήφιζαν τη διεξαγωγή του πολέμου από τον Κάιζερ. 

 

Κλάρα Τσέτκιν – Ρόζα Λούξεμπουργκ

 

Στο διάστημα του πολέμου η Τσέτκιν ήταν με την αντιπολεμική γραμμή του Λένιν. Ύστερα από την επανάσταση του Οκτώβρη στη Ρωσία τάχθηκε ολόψυχα με το μέρος των μπολσεβίκων και συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. 

Μέχρι τέλους ήταν μέλος του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Μέχρι την τελευταία πνοή της ζωής της στάθηκε φανατικός εχθρός των δεξιών, τροτσκιστικών και άλλων ρευμάτων. 

Μέσα στη Γερμανία ήταν από τις πιο αγαπημένες φυσιογνωμίες του κομμουνισμού. Πολλές φορές οι Γερμανοί προλετάριοι τη βγάλανε βουλευτίνα του Ράιχσταγκ, ήταν μέλος του μέχρι τελευταία που διώχτηκαν από τους εμπρηστές υπουργούς οι κομμουνιστές βουλευτές και πέρυσι τον Αύγουστο είχε κηρύξει και την έναρξη του Ράιχσταγκ, σαν γεροντότερη βουλευτίνα, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Η Κλάρα Τσέτκιν παρ’ όλα της τα 76 χρόνια στεκόταν αλύγιστη στο επαναστατικό πόστο της. Ιδιοσυγκρασία μαχητική από τις σπάνιες, μυαλό βαθυστόχαστο και ερευνητικό, γνώστρια της παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης, η Κλάρα Τσέτκιν ριχνόταν με μια ορμητικότητα και θέληση σιδερένια εκεί που της το επέβαλε το επαναστατικό καθήκον. 

Κανένας δεν θα ξεχάσει πως, παρ’ όλο τον κλονισμό της υγείας της, περνούσε παράνομα τα σύνορα από χώρα σε χώρα για να καθοδηγήσει τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων. 

Ρήτορας φλογερός από τους λίγους συνάρπαζε τα πλήθη και η λαμπρή μορφή της θα μείνει βαθιά σφηνωμένη στη θύμηση των εργατών που την άκουσαν στις συγκεντρώσεις τους, είτε στην Γερμανία, είτε στη Ρωσία, όπου πήγαινε για τα συνέδρια και τις συσκέψεις της Κ. Δ., είτε στη Γαλλία, όπου είχε ζήσει εφτά χρόνια μαζί με τον εξόριστο άντρα της το 1880 και δώθε. 

Ολωσδιόλου εξέχουσα είναι η θέση της Τσέτκιν στην Ιστορία του επαναστατικού κινήματος των γυναικών και ειδικά των εργατριών. Όλο της το πάθος, όλο της τον ενθουσιασμό τον έριξε στο να ξυπνήσει τη συνείδηση των εργατριών και να τις τραβήξει στον κοινό επαναστατικό αγώνα. Ο γιορτασμός της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας είναι η ιδέα της Τσέτκιν, που ρίχτηκε εδώ και 20 χρόνια. 

Να ποιον κολοσσό έχασαν οι προλετάριοι όλου του κόσμου και μαζί μ αυτούς και οι Έλληνες εργάτες. Το έργο της Κλάρας Τσέτκιν, πιστής συναγωνίστριας του Λένιν και Στάλιν, είναι ένα έργο γιομάτο θυσίες και πίστη στη νίκη της προλεταριακής επανάστασης. Κι αν έσβησε η ζωή της γιγάντια αυτής επαναστάτριας οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες όλου του κόσμου με μεγαλύτερο ενθουσιασμό θα ριχτούν στον αγώνα για να φέρουν σε πέρας το έργο που μας κληρονόμησε η γιαγιά και ηρωίδα της προλεταριακής επανάστασης

                                                                                                       Γ. Κατημερτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου