Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Αρένα

 

 

Τη μεγαλύτερη εικόνα του παζαριού που φουντώνει στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προμηνύοντας επώδυνους συμβιβασμούς και στα Ελληνοτουρκικά, δίνει ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία.

Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, είπε πως η Τουρκία έχει δίκιο για το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. μίλια, «επειδή κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της εδάφη», και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε νομικά ισχυρή θέση και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένα πλεονέκτημα για τους ισχυρισμούς της ότι βρίσκεται υπό απειλή».

Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης γνωρίζει καλά τα της Συρίας και τα συμφέροντα που συγκρούονται εκεί αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία ετοιμάζεται να μπουκάρει ξανά με στρατό για να εκκαθαρίσει τα βόρεια της χώρας από τους Κούρδους. Οι ΗΠΑ, όμως, για δικούς τους λόγους, δεν βλέπουν με καλό μάτι τα τουρκικά σχέδια αυτήν τη στιγμή. Η εξίσωση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Τουρκίας αποκτά περισσότερες παραμέτρους, μια από τις οποίες είναι και το ανακάτεμα της τράπουλας στα Ελληνοτουρκικά, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα «μέτωπα» του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, της αγοράς των αμερικανικών F-16 και βέβαια οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

Μέσα λοιπόν σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική αρένα και με δεδομένη την προσήλωση της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων στον στόχο της «ατλαντικής συνοχής», τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εκτίθενται στο ευρωατλαντικό παζάρι και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» της Τετάρτης 22/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου