Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας - Απεργιακός ξεσηκωμός παντού και όλοι στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών

 

 
 

Η απόφαση το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, ώστε με νέα ορμή να προετοιμαστεί απεργιακός ξεσηκωμός τον Οκτώβρη, εκφράστηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 σωματείων από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και με μαζική συμμετοχή των απεργών της «Μαλαματίνα».

Μέσα από τη σύσκεψη δόθηκε μαχητικό μήνυμα αντεπίθεσης, γιατί η ζωή των εργατών δεν χωράει σε voucher και pass. Στάλθηκε μήνυμα οργάνωσης και αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμο φτηνό για τον λαό. Ενώ εκφράστηκε ακόμα μια φορά, η στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως της «Μαλαματίνας», των οικοδόμων που μετά από μεγάλη μάχη υπέγραψαν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δίνουν την πάλη για την εφαρμογή της, από τα Λιπάσματα Καβάλας, που μετά και την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει, απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντεργατικά εκτρώματα αρκεί τα Σωματεία τους να οργανώνονται ακόμη πιο αποτελεσματικά. Από τα πετρέλαια Καβάλας, που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Από το Βαρβαρέσσο, στη Νάουσα που οι εργάτες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ που δεν δέχτηκαν να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη.

Από τη σύσκεψη ανακοινώθηκαν οι εξής πρωτοβουλίες μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ: Την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη φοιτητική στέγη. Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ, έξω από το εργοστάσιο της «Μαλαματίνα». Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη θα γίνει κινητοποίηση στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ.

Στην εισήγησή του ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, κάλεσε όλα τα Σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, να πυκνώσουν παντού τις εστίες αντίστασης και να κλιμακώσουν τον αγώνα με απεργιακή απάντηση μέσα στον Οκτώβρη.  (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 
 

Ο Θ. Χρηστίδης τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απορρίψουν αποπροσανατολιστικά διλήμματα και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μια κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει λύση στα προβλήματα. «Δοκιμάσαμε κάθε είδους: αυτοδύναμες κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, δήθεν αριστερές, εθνικής ενότητας, με δύο και τρία κόμματα, τεχνοκρατών. Τα αποτελέσματα γνωστά. (...) Όσες φορές ο λαός πόνταρε στο μικρότερο κακό, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Απογοήτευση, μοιρολατρία, αναμονή. Καμιά ελπίδα από χρεοκοπημένες δυνάμεις στο εργατικό κίνημα όπως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ» σημείωσε.

«Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι διεκδικήσεις μας και οι ανάγκες μας στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι το νέο και το ελπιδοφόρο», υπογράμμισε. Επεσήμανε ότι «οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πείρα που αποδεικνύει ότι όταν δεν το βάζουν κάτω, όταν οργανώνονται, όταν γίνονται μια γροθιά, όταν διεκδικούν από την εργοδοσία, τότε γεννιέται και η ελπίδα, παίρνουν ανάσες, κερδίζουν χρόνο, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν αρνητικές εξελίξεις και να ανοίξουν δρόμο για να ζήσουν όπως πρέπει τον 21ο αιώνα». 

Ο Θ. Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» προσθέτοντας ότι «μπροστά στα προβλήματα που έχουμε και θεριεύουν, στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να παρουσιάσουν ότι τίποτε δεν αλλάζει, στο κλίμα αναμονής που καλλιεργούν, εμείς λέμε: Υπάρχει λύση. Οργάνωση - αγώνας - αντεπίθεση. Το ΠΑΜΕ οργανώνει νέους πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες για αυτό και είναι καρφί στο μάτι εργοδοσίας και κυβερνήσεων».

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στον πολυήμερο παλικαρίσιο αγώνα των απεργών στη «Μαλαματίνα» καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες για το όργιο καταστολής.

Γ. Πέρρος: Η εργατική τάξη να σηκώσει ψηλά το κεφάλι και να δώσει απάντηση

 
 

Στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κάλεσε σε πανεργατικό ξεσηκωμό. Όπως είπε, «οι αγώνες που προηγήθηκαν, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε, η διεθνιστική αλληλεγγύη, η προσπάθεια να ξεπεράσουμε εμπόδια που συνεχίζουν να βάζουν κυβέρνηση, εργοδότες και οι άνθρωποι τους στο κίνημα, αυτός είναι ο πλούτος και η δύναμη του ταξικού εργατικού κινήματος. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον αυτή τη δύναμη, αυτή την ελπίδα να μην την κρατήσουμε εδώ, αλλά από αύριο το πρωί να τη μεταφέρουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, να μπολιαστούν οι εργαζόμενοι με αυτή την αντίληψη που έχει το ταξικό εργατικό κίνημα, να σηκώσει ψηλά το κεφάλι η εργατική τάξη και να δώσει απάντηση. Η εργατική τάξη είναι αυτή που μπορεί να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας και να αλλάξει η μοίρα της. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να το κάνουν αυτό».

«Έχουμε καθήκον, να περάσει το μήνυμα: Απεργιακός αναβρασμός, απεργιακός ξεσηκωμός παντού» υπογράμμισε και πρόσθεσε «από αύριο κιόλας να οργανώσουμε τη συλλογική μας δουλειά. Να συνεδριάσουν τα σωματεία, να αξιοποιηθεί κάθε συλλογική διαδικασία. Να έρθουμε κοντά στους εργαζόμενους να δεθούμε πάλι μαζί τους».

Στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, μεταδόθηκε ηχητικά, παρέμβαση του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του Σωματείου «Μαλαματίνα», ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας απέναντι στους απεργούς, την Τετάρτη. 

Ακόμη στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων συγκέντρωσε και παρέδωσε χρήματα για τη στήριξη του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα».

 
 

Στη σύσκεψη στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων που αιματοκυλάνε τους λαούς, με την παρουσία του Αλι Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συνδικάτου Naklyat-Is Τουρκίας, στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη που οργάνωσε σε όλο τον κόσμο η ΠΣΟ. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Οι δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, περισσότεροι από 300, υποδέχθηκαν τον Τούρκο συνδικαλιστή με συνθήματα όπως «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Ζήτω η φιλία των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Με το τέλος της παρέμβασής του Τούρκου συνδικαλιστή, ο Κυριάκος Τσιαούσης, εκ μέρους των Συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, του έδωσε ως δώρο ένα σακίδιο με υλικά των ταξικών συνδικάτων.

 
 

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους εξής:

Νίκος Τζανέτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Αλι Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Nakliyat-İş Τουρκίας, Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων KAVALA OIL, Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος ΣΕΤΗΠ ν. Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Μερκενίδης, οργανωτικός γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του ΟΑΣΘ, Γρηγόρης Λιοτάκης, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων λιπάσματα Καβάλας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδας, Αντώνης Καναβαρης, μέλος του ΔΣ ΣΕΤΕΠΕ και γραμματέας Σωματείου efood Θεσσαλονίκης, Μάκης Μιχαλόπουλος, μέλος ΔΣ εργαζομένων στο κατασκευαστικό τομέα του ΜΕΤΡΟ, Μιχάλης Παπαδόπουλος,  πρόεδρος Ομοσπονδίας Οδηγών φορτηγών, Άγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Φραγκίσκος Ρηγόπουλος, μέλος ΔΣ του Σωματείου μισθωτών τεχνικών Κ. Μακεδονίας, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, η Χριστίνα Σταμούλη, από τον Σύλλογο φοιτητών Χημικού ΑΠΘ.

 














902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου