Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ούτε μονόστηλο

 

Οσο κι αν ψάξαμε στη χτεσινή «Αυγή», δεν βρήκαμε ούτε 50 λέξεις για την ψήφιση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του εγκληματικού νομοσχεδίου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλη, ολοκληρώθηκε προχτές με τη συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσουν τα Ναυπηγεία στην αμερικανική ΟΝΕΧ. Ετσι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του, τα αμερικανικά συμφέροντα βάζουν στο χέρι μια ακόμα στρατηγικής σημασίας υποδομή, ενώ το ΝΑΤΟ αποκτά άλλη μια επισκευαστική βάση για τα πολεμοκάπηλα σχέδιά του. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι, οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους βρίσκονται στον αέρα, ενώ όσοι συνεχίσουν να δουλεύουν, θα έχουν την τύχη των συναδέλφων τους στο Νεώριο της Σύρου, όπου επίσης η σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καθάρισε το πεδίο από εργασιακά δικαιώματα για τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος (τι σύμπτωση!!!) είναι κι εδώ η ΟΝΕΧ. Ολα αυτά λοιπόν εξηγούν τη «φτώχεια» στις σελίδες της «Αυγής» ύστερα από τον «πλούτο» της εποικοδομητικής συζήτησης, των φιλοφρονήσεων και της συναίνεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΟΝΕΧ για την εκποίηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Υπνος...

Σαν την «ωραία κοιμωμένη» που σιγά σιγά ξυπνάει παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ενέργειας. Μάλλον θα τα είδε στον ύπνο της η ΕΕ τα μέτρα και τις Οδηγίες για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και για το «πράσινο New Deal», αλλά και τους επτά γύρους κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου... Ολα αυτά δηλαδή που εκτοξεύουν τις τιμές και την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς. Στις «παραμέσα» σελίδες, βέβαια, όλο και τους ξεφεύγει καμιά κουβέντα για τους λόγους των «καθυστερήσεων» της ΕΕ. Οπως π.χ. η σχετικά μικρότερη επίδραση που είχαν έως τώρα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οι αυξομειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου για χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία κ.ά., που βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή και σε άλλες πηγές, όπως τα πυρηνικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. 'Η όπως η ισχύς μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, που τους έδιναν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», αλλά τώρα εξαντλείται.


... βαθύς

Αλλά μήπως έχει να περιμένει κάτι ο λαός από το υποτιθέμενο «ξύπνημα» της ΕΕ, που βλέπουν τα αστικά επιτελεία; Ολα τα σενάρια που «πέφτουν στο τραπέζι» μιλάνε από μόνα τους. Για παράδειγμα, για το «ιβηρικό μοντέλο» που αποθεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το ερώτημα που βάζουν οι γνωρίζοντες είναι «ποιος θα πληρώσει τη διαφορά». Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει βέβαια ότι θα την πληρώσουν από άλλη τσέπη οι λαοί. Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τα έξτρα χαράτσια στην Ενέργεια το επιβεβαιώνει. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο μείωσης της βιομηχανικής κατανάλωσης αερίου έναντι αποζημίωσης, την οποία και πάλι θα βγάλουν από την τσέπη των λαών. Σε όποια εκδοχή, οι προτάσεις τους αφήνουν άθικτες τις «ρίζες» της ενεργειακής φτώχειας. Εξ ου και τα... νανουρίσματα, από τα αστικά επιτελεία για τις αιτίες και για τη διέξοδο, που βρίσκεται μόνο στην πάλη για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, με κατάργηση των ειδικών φόρων, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και των υπόλοιπων μέτρων της «απελευθέρωσης», για διαγραφή χρεών και καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά σπίτια. Σε σύγκρουση με τη στρατηγική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας.


Τεχνογνωσία

Βήμα κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, όπως και της ελληνικής εμπλοκής, αποτελούν οι πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Αμυνας της ΕΕ για «συστηματική εκπαίδευση» ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Ηδη, σε μια σειρά περιπτώσεις έχει αποκαλυφθεί η δράση μάχιμων δυνάμεων από άλλες χώρες στο έδαφος της Ουκρανίας, με τον μανδύα των «συμβούλων» ή των μισθοφορικών εταιρειών, ενώ χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκπαιδεύουν στο έδαφός τους Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση όπλων που δίνουν ως βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Επομένως, η «τεχνογνωσία» υπάρχει και αναβαθμίζεται. Οπως υπήρχε και πριν τον πόλεμο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθετε ο τότε διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πέρυσι τον Σεπτέμβρη, μισό χρόνο πριν τη ρωσική εισβολή, στο περιοδικό του ΝΑΤΟ «Landpower»: Μέσα σε διάστημα 6 χρόνων, από το 2015 έως το 2021, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Λιθουανίας και της Πολωνίας εκπαίδευσαν 9 ταξιαρχίες, 13 τάγματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και μια εταιρεία. Παράλληλα περισσότεροι από 15.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν από τις καναδικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της αποστολής «UNIFIER» και άλλοι 22.500 από Βρετανούς και Δανούς, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Orbital». Πάνω σε αυτά τα «βήματα», που οδήγησαν στον σημερινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βάζουν τώρα τα θεμέλια για παραπέρα κλιμάκωσή του. Είναι κι αυτό μια επιβεβαίωση ότι ο φαύλος κύκλος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που «σφίγγει» όλο και περισσότερο τους λαούς, μπορεί να σπάσει μόνο με την πάλη τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου