Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Νούμερα

 

Το ένα πίσω από το άλλο πέφτουν στο τραπέζι τα νούμερα, τώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται την ερχόμενη βδομάδα να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» στη Βουλή για την «κοινωνική πολιτική» (τα ψίχουλα δηλαδή για τη διαχείριση της φτώχειας που μεγαλώνει η πολιτική τους), πάντα «εντός των αντοχών» της οικονομίας, της ΕΕ και του κεφαλαίου, όπως δεν κουράζονται να λένε. Σίγουρα, πάντως, μερικά από τα νούμερα που θα λείψουν απ' αυτήν τη συζήτηση, είναι τα 7,5 δισ. που έδωσε η κυβέρνηση το 2022 για στρατιωτικές δαπάνες ενταγμένες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, από 6,7 πέρυσι και από 4,8 πρόπερσι, κερδίζοντας ξανά το «χρυσό μετάλλιο» του ΝΑΤΟ. Μέσα σε μια τριετία, δηλαδή, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες έχουν αυξηθεί πάνω από 60%, παίρνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τα πάνω από 4 δισ. που έδινε «ακατέβατα» κάθε χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο σκοπό. Συνολικά τα 7 τελευταία χρόνια, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός έχει δώσει 36 δισ. ευρώ, ματώνοντας για τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Κι αυτά, χωρίς να μετράμε τις «αναγκαίες θυσίες» που ζητάνε να κάνει ο λαός στα πλαίσια των κυρώσεων και «αντικυρώσεων» που συνοδεύουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τσακίζοντας κυριολεκτικά το εισόδημά του, βυθίζοντάς τον πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, που φουντώνει η «στρατηγική» της «πράσινης ανάπτυξης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας. Αυτοί είναι λοιπόν που καμώνονται ότι... θα δώσουν ανάσες ανακούφισης στον λαό, την ώρα που «ταΐζουν» με την πολιτική τους όλες τις αιτίες που τροφοδοτούν τη φτώχεια του, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πεθαίνοντας ελεγχόμενα...

«Ο Τάκης, νεοφερμένο μέλος (...) παίρνει τη θέση του ενώ ο νοσηλευτής τραβά το παραβάν και τον βοηθά τοποθετώντας μπροστά του το ατομικό σετ ασφαλούς χρήσης. Λάστιχο για την περίδεση, σύριγγα ινσουλίνης, ένα φίλτρο που απομονώνει τα στερεά της δόσης, βραστηράκι, κιτρικό οξύ και νερό για τη διάλυση της ουσίας, τσιρότο και μαντηλάκι για την αντισηψία. Είκοσι λεπτά μετά, το παραβάν ανοίγει και ο νοσηλευτής επιστρέφει με το σκάνερ φλεβών, ένα μηχάνημα αξίας 3.000 ευρώ που φωτίζει με υπέρυθρες τη ροή της φλέβας για να διευκολύνει κάπως την κατάσταση». Αυτό το ανατριχιαστικό ρεπορτάζ από τη λειτουργία του πρώτου χώρου εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών δημοσίευσαν χτες τα «Νέα». Αυτό το ανοσιούργημα είναι η «προοδευτική» και «σύγχρονη» πολιτική του αστικού κράτους, της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, σε σχέση με τα ναρκωτικά, η περιβόητη «μείωση της βλάβης» και «διαχείριση» του προβλήματος, που καταλήγει στη συντήρηση και διαιώνισή του.


... και οργανωμένα

Αντί για «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, αντί για το δικαίωμα των χρηστών να ξανακερδίσουν τη ζωή τους, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι που βρέθηκαν στην ίδια θέση, το κράτος παρέχει χώρους για να μην «δυσφημούν» το «τουριστικό προϊόν» της πόλης, να πεθαίνουν ελεγχόμενα, «οργανωμένα» και λίγο - λίγο. Τους εφοδιάζει με μηχανήματα που καταγράφουν το «δηλητήριο στη φλέβα», με χώρους άτυπης νομιμοποίησης της χρήσης και του κερδοφόρου εμπορίου ναρκωτικών. Αντί για υποδομές, προσωπικό, κονδύλια για την πρόληψη, για την επιστημονική στήριξη και βοήθεια, αντί για χώρους και υποδομές για «ζωή ολόκληρη» με αξίες και ιδανικά, τους δίνει χώρους «επιστημονικά οργανωμένους» για την αναπαραγωγή της σαπίλας ενός κοινωνικού συστήματος σε αποσύνθεση, που το μόνο που έχει να «δώσει» είναι εκμετάλλευση, πολέμους και αδιέξοδα. Για να επιβεβαιώνουν όλοι αυτοί πως «η πραγματική διέξοδος δεν βρίσκεται στη φυγή, αλλά στην ανατροπή» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, στον οργανωμένο αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά.


Ανθρακες

Εδώ και μέρες η κυβέρνηση καλλιεργεί την αίσθηση ότι θα καταργήσει την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, ως ένα μέτρο ανακούφισης από την ακρίβεια στο ρεύμα. Μόνο που κι αυτός ο ...θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας. Συγκεκριμένα, η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως μόνη υποχρέωση των προμηθευτών είναι να ενημερώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις τιμές στις οποίες θα τους χρεώνουν δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους, ενώ στους λογαριασμούς δεν θα διαχωρίζεται η ρήτρα. Ετσι, λόγω της δυσκολίας ασφαλών προβλέψεων «οι πάροχοι θα επιχειρήσουν να προστατευτούν ανεβάζοντας τη βασική χρέωση, την οποία θα αναγράφουν κάθε μήνα στην ιστοσελίδα τους. Κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση των ονομαστικών χρεώσεων στα τιμολόγια και όχι συγκράτηση», όπως προβλέπουν από τώρα τα ρεπορτάζ στον οικονομικό Τύπο. Ανάλογη «τύχη» έχουν βέβαια και τα άλλα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Τα περιβόητα «υπερκέρδη» των εταιρειών Ενέργειας, που υποτίθεται ότι θα φορολογούνταν με 90% και θα επέστρεφαν με κάποιο τρόπο στους καταναλωτές, αποδείχθηκαν «φούσκα». Οσο για τις επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος, πέρα από το ότι δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά, επιβεβαιώνεται ότι έχουν για κριτήριο την προστασία των ομίλων της λιανικής αγοράς Ενέργειας, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα «κανόνια» των ανείσπρακτων λογαριασμών. Ολα αυτά βέβαια έχουν την εξήγησή τους: Προστασία του λαϊκού εισοδήματος και ρεύμα φτηνό για τον λαό δεν συναντιούνται πουθενά με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των «αντοχών της οικονομίας», που λιβανίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου