Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλη για τα αποτελέσματα της απαξίωσης της πρόληψης και της πυροπροστασίας

 

INTIME NEWS

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς»! Το ΚΚΕ, από τις 15 Απρίλη, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθυνόταν στους συναρμόδιους υπουργούς, είχε σημάνει συναγερμό αναδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις στις κρίσιμες υπηρεσίες της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης, και βέβαια τα χιλιάδες κενά και την τεράστια έλλειψη προσωπικού των αρμόδιων φορέων και πρώτα απ' όλα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος (πρώτη μετά τις μεγάλες περσινές δασικές πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία) ξεκινάει σε λίγες μέρες, ενώ ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες καταστροφές από εκατοντάδες πυρκαγιές οι οποίες έχουν ξεσπάσει μέσα στον μήνα Απρίλη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες έως τώρα κυβερνήσεις πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο και διαψεύστηκαν από τις τεράστιες καταστροφές», ήταν οι πρώτες αναφορές στην Ερώτηση του Κόμματος.

Αναδείκνυε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «στοιχεία ετοιμότητας» μέτρα όπως καθαρισμοί δασικών συστάδων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η μίσθωση και η αγορά νέων εναέριων μέσων και διάφορα ακόμα, που κυρίως επιδιώκουν τη διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στο δάσος - εμπόρευμα, με πρόσχημα τους καθαρισμούς και με στόχο την εξασφάλιση φτηνής βιομάζας ως πρώτης ύλης για πέλετ, «που αποτελεί χρόνιο αίτημα επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι απαιτούν τη διαχείριση των κρατικών δασών, τη συνολική και τη δωρεάν παραχώρησή τους».

Υπογράμμιζε ακόμη ότι η κυβέρνηση «αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από 4.000 πραγματικές κενές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος», το μόνο που έχει κάνει είναι να προσλάβει 500 υπαλλήλους πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις νεοϊδρυθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών) που είναι 7ετούς θητείας, προσθέτοντας μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων στο ήδη τριχοτομημένο πυροσβεστικό προσωπικό (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί). Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για τη συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού του, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, καταλήγει σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ειδικότερα στη μίσθωση αυτών από ιδιώτες μέσω του ΝΑΤΟ.

Ακόμα επισήμαινε ότι όσο και αν η κυβέρνηση διαφημίζει πως ενισχύει τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα, «είναι συνεργασία που, όπως θα αποδειχθεί και στην πράξη, δεν εξασφαλίζει καμία ουσιαστική προϋπόθεση αποτελεσματικής αντιπυρικής προστασίας, αφού, ουσιαστικά, συνεχίζονται ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, παρά την παταγώδη αποτυχία του, και οι ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση».

Ουσιαστικά η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σημειωνόταν χαρακτηριστικά, αποτελεί συνέχεια αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που «διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, για την οποία διατηρείται το ίδιο απαράδεκτο 0,04% του προϋπολογισμού».

Το ΚΚΕ προειδοποίησε με την Ερώτηση ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς» και πως επιπρόσθετα «αποκαλύπτεται η υποκρισία των κυβερνήσεων περί "πράσινης μετάβασης", ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση, αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών. Παράλληλα αναδεικνύεται και η πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, αφού μετατρέπουν τα δάση σε εύφλεκτο υλικό για εμπρησμούς. Το ξέσπασμά τους μπορεί να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και λόγω της εκτίναξης της τιμής της Ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τα δάση».

Στη βάση όλων των παραπάνω το ΚΚΕ τόνιζε ότι «είναι προφανές πως ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφής είναι μεγάλος και η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει εκ νέου επίκληση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων», θέτοντας τα καίρια ερωτήματα στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών:

1. Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, ώστε οι εργαζόμενοι και τα φυσικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με νέες τραγωδίες, όπως αυτές των περσινών καταστροφών;

2. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς;

3. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό;

4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μονιμοποιηθούν όλοι οι πενταετείς και οι εποχικοί πυροσβέστες και να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχόμενων δόκιμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για να καλυφθούν πλήρως οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί στο έπακρο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος;

Δεν «ξεπλένονται» οι εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Την Ερώτηση του Κόμματος θύμισε χτες κατά την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική.

«Για άλλη μια φορά η Αττική καίγεται παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι είσαστε έτοιμοι», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, θυμίζοντας πως όταν το ΚΚΕ πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ζητούσε τη λήψη μέτρων, με Ερώτηση στη Βουλή, «η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ''είμαστε πανέτοιμοι'' και ιδού τα αποτελέσματα».

Ο Θ. Παφίλης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται, στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που δίνουν τη μάχη με αυτοθυσία, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις του Κόμματος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

«Υπάρχει ένα διαρκές έγκλημα και δεν σας "ξεπλένει" τίποτα, όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Κι ούτε είναι ο ''στρατηγός άνεμος'' ούτε οι ''καιρικές συνθήκες'' ούτε οι ''κλιματικές αλλαγές''», σημείωσε, αναδεικνύοντας μια σειρά από αιτίες γι' αυτήν την κατάσταση, όπως η πενιχρή χρηματοδότηση για τη δασοπροστασία, οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική, το θέμα των υποδομών κ.ά. «Η μαγική λέξη είναι "πρόληψη"», αλλά «δεν κάνετε τίποτα» γι' αυτό, υπογράμμισε.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου