Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ολες οι εκφράσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα

 

Μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γρ. Λιονή, μέλος της ΚΕ

 

Στην πολιτική εκδήλωση - συζήτηση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ μίλησε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα, ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «"Πράσινη" ανάπτυξη - μύθοι και πραγματικότητα».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λαέρτης Ρέγκας, Γραμματέας της ΚΟ Θεσπρωτίας, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχτούν οι αιτίες και όχι μόνο τα συμπτώματα, θέτοντας το ερώτημα ποιοι ωφελούνται από την «πράσινη» ανάπτυξη, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν.

Ο Γρηγόρης Λιονής ξεκινώντας την ομιλία του υποστήριξε ότι η «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» έχει να κάνει με την ανάγκη του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει τη χαμηλή κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, καταστρέφοντας από τη μία τμήμα του ήδη υπάρχοντος κεφαλαίου, π.χ. στην Ενέργεια, στις μεταφορές κ.α., ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Στη συνέχεια, φέρνοντας πολλά παραδείγματα, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των πολιτικών «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην τσέπη του λαού με την εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμη και στα τρόφιμα, αλλά απειλεί την ίδια ώρα με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή την ελληνική ύπαιθρο για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα
Στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα
Χαρακτήρισε πρόκληση το αφήγημα όλων των κυβερνήσεων ότι έτσι προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε και στις συνέπειες για τον λαό από τον στόχο της αστικής τάξης να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μετατρέποντας σειρά παραδοσιακών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, το γιαούρτι, τα εσπεριδοειδή και άλλα, σε είδη πολυτελείας για τη λαϊκή οικογένεια, αλλάζοντας ακόμη και τις διατροφικές της συνήθειες. Επιπλέον, στο ερώτημα γιατί οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη, γιατί πάνω από τους μισούς Ελληνες αδυνατούν να κάνουν διακοπές, τόνισε ότι η απάντηση βρίσκεται στην προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα που αυξάνει τις τιμές στην κατοικία, στα καταλύματα και τον επισιτισμό, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπάρχει στόχος του κεφαλαίου που να μην τον πληρώνει ο λαός.

Ετσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όποια πλευρά του σημερινού αναπτυξιακού «μοντέλου» και αν εξετάσει κανείς θα δει τον βαθιά αντιλαϊκό του χαρακτήρα, αφού το κυνήγι του κέρδους το πληρώνει πάντα ο λαός.

Επισήμανε ότι οι παραπάνω στοχεύσεις της αστικής τάξης έχουν την πλήρη συμφωνία τόσο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και των άλλων αστικών πολιτικών κομμάτων και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι γνωστό, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόμμα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση, αφού όλα τους υποστηρίζουν την επιτάχυνση της εφαρμογής της «πράσινης ανάπτυξης», τη συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενώ σχολιάζοντας και τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μεγαλύτερο μοίρασμα χρήματος, ο ομιλητής υποστήριξε ότι αυτό το πληρώνει ήδη ο λαός με την αύξηση του πληθωρισμού, την ακρίβεια που θα φουντώσει το επόμενο διάστημα ακόμη περισσότερο από τη μείωση της αξίας του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων και την αύξηση των επιτοκίων γιατί, όπως είπε, το να μοιράζεις λεφτά δεν βοηθάει να απαξιωθεί τμήμα του συσσωρευμένου κεφαλαίου - να αντιμετωπιστεί δηλαδή το βασικό πρόβλημα της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά αντίθετα το επιδεινώνει.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η έλλειψη αξιοποίησης κάποιας τεχνολογίας, ανέφερε, για να υπογραμμίσει ότι όλα τα προβλήματα προέρχονται από τις σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής που επιβάλλουν ο κόπος των πολλών και ο πλούτος που παράγεται να συγκεντρώνονται σε ελάχιστα χέρια.

Κλείνοντας τόνισε πως σήμερα απαιτείται ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, πως μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει τα σύγχρονα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες

Προηγουμένως, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γρηγόρης Λιονής βρέθηκε στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας στις εγκαταστάσεις της AVRAMAR. Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε ότι αμείβονται με 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ έχουν να δουν αυξήσεις στους μισθούς εδώ και 13 χρόνια. Παράλληλα όχι μόνο δεν είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αλλά ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αγρότες, με το «τυράκι» ότι είναι μικρότερες οι κρατήσεις, ενώ μεγάλος αριθμός εργάζεται σε εργολάβο. Τέλος, κατήγγειλαν ότι ενώ έχουν γίνει προσπάθειες από την πλευρά των σωματείων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εταιρεία αρνείται ακόμη και να συνομιλήσει μαζί τους.

Στις επισημάνσεις των εργαζομένων ο Γρηγόρης Λιονής σχολίασε ότι είναι προκλητικό στον κλάδο με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη βιομηχανία τροφίμων να δίνονται μισθοί των 500 ευρώ, για ειδικευμένη εργασία σε συνθήκες με πολλούς κινδύνους, για να επαναλάβει ότι αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς που έχουν θεσμοθετήσει όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η λύση δεν είναι σε μία δήθεν φιλολαϊκή κυβέρνηση αφού αυτή δεν μπορεί να υπάρξει.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να βαδίσουν με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής αφού αυτοί παράγουν τον πλούτο, ενώ οι μέτοχοι είναι τα παράσιτα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου