Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «Eurodrip» για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου | Κινητοποιήσεις και σε άλλους χώρους δουλειάς
Η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που διευκολύνει συνολικά τις απολύσεις, με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» να καταγράφουν για το 2022 το αστρονομικό νούμερο των 2.838.458, δηλαδή κάθε μέρα έχαναν τη δουλειά τους 7.776 μισθωτοί!
Πολλές από τις απολύσεις αυτές μάλιστα αποτελούν την εκδικητική απάντηση της εργοδοσίας απέναντι σε μαχητές εργαζόμενους, συνδικαλιστικά στελέχη που πρωτοστατούν στην οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση για αυξήσεις μισθών και για άλλα δικαιώματα.
Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκδικητική απόλυση, από την εργοδοσία της «Eurodrip», του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου, Γιώργου Νικολάου, σε μια ευθεία προσπάθεια να χτυπηθούν το Σωματείο και οι διεκδικήσεις του.
Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια, συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, με τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συνεχίζουν τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης και για την προστασία του Σωματείου τους.
Στο πλευρό του προέδρου και του Σωματείου της «Eurodrip» θα βρεθούν το Εργατικό Κέντρο Θήβας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, κάνοντας παρέμβαση στο ΣΕΠΕ Θήβας, ενώ παράλληλα αναμένεται παρουσία εκπροσώπων συνδικάτων που όλες αυτές τις μέρες εκφράζουν πλατιά και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας εργατικά σωματεία και εργαζόμενοι από την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, στηρίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου, και αντιμετώπισαν την τρομοκρατία της εργοδοσίας και τις μηνύσεις, που οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα εργαζόμενους και συνδικαλιστές, όπως ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών.
Η πλατιά έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, στο Σωματείο στη «Eurodrip» και στον πρόεδρο συνεχίστηκε και χθες, με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία να απαιτούν την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης και να καταγγέλλουν το όργιο τρομοκρατίας, την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σε άλλη μια «δυναμική εταιρεία», αυτήν τη φορά από τον κλάδο των Κατασκευών, πριν από μερικές μέρες απολύθηκαν 11 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι και μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Το Σωματείο κάνει λόγο για εκδικητικές απολύσεις, αφού πρόκειται για εργαζόμενους που διεκδίκησαν συλλογικά τα δικαιώματά τους.
Δίνοντας άμεση απάντηση, το Σωματείο χθες πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από την έδρα της εταιρείας «Green Properties» στην Καλλιθέα Αττικής με απαίτηση να επαναπροσληφθούν άμεσα. Η εργοδοσία όμως όχι μόνο αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση, αλλά «υποδέχτηκε» τα συγκεντρωμένα μέλη του Σωματείου με αστυνομικές δυνάμεις και μπράβους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναδεικνύει το Σωματείο, «για να εξασφαλίσει η εργοδοσία ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν θα έρθουν σε επαφή με τους συγκεντρωμένους και τον κίνδυνο να "μολυνθούν" από το μικρόβιο της διεκδίκησης ανθρώπινων όρων εργασίας και αμοιβής, προέβη σε εκτεταμένη εφαρμογή τηλεργασίας για σήμερα 31/1 (σ.σ. χτες) όπου ήταν εφικτό, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους έδωσε οδηγία για προσέλευση στην εργασία αργότερα μέσα στη μέρα».
Το Σωματείο σημειώνει ότι οι απολυμένοι βγήκαν μπροστά στον αγώνα αμφισβητώντας την πραγματικότητα των μηνιαία ανανεούμενων συμβάσεων για μισθούς - «φιλοδωρήματα», της καθυστέρησης καταβολής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για το «μπλοκάκι», της παραβίασης των αδειών και του ωραρίου, της εντατικοποίησης. «Επέλεξαν να βγουν μπροστά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και "τιμωρήθηκαν" προς παραδειγματισμό των υπολοίπων για την επιλογή τους αυτή», προσθέτει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας για την ακύρωση των απολύσεων, για την κατοχύρωση αυξήσεων σε μισθούς και δικαιωμάτων, «είναι ταυτόχρονα αγώνας για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να αποτραπεί η επέκταση της αντεργατικής πολιτικής, και θα συνεχιστεί για τη δικαίωσή μας. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!».
Ξεπερνούν τις 80 οι απολύσεις στην εταιρεία «Raycap» στη Δράμα, με την εργοδοσία να επικαλείται μείωση παραγγελιών και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. Το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλες απολύσεις.
Η «Raycap», που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρικής προστασίας και της Ενέργειας. Διατηρεί 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Αμερική και Ευρώπη, εξάγει τα εμπορεύματά της σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζει καθαρά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα, σε αξιοποίηση του αντεργατικού οπλοστασίου που έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί (σε εργολαβική εταιρεία του ίδιου ομίλου), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τον βασικό μισθό, δουλεύοντας 6ήμερο και πολλές φορές, όταν υπάρχει «ανάγκη» να βγει η παραγγελία, ατελείωτες υπερωρίες, ακόμα και τις γιορτές. Την ίδια ώρα η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί «ευεργέτης» της πόλης της Δράμας για το 2022, καθώς στο πλαίσιο της «εταιρικής ευθύνης» έχει προβεί σε διάφορες δωρεές στην πόλη, οι οποίες προήλθαν από τη δουλειά και τον ιδρώτα των εργαζομένων.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της "υγιούς επιχειρηματικότητας" και της "ανάπτυξης για όλους" που ευαγγελίζεται η ΝΔ, της "δίκαιης ανάπτυξης" που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει σχετικά η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ. Καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση, να μετατρέψουν τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους σε οργάνωση και αγώνα διεκδικώντας να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς επίσης τα σωματεία του νομού να καταδικάσουν τις απολύσεις και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Raycap».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου