Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Το μέρισμα

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Την ίδια μέρα που 73 επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ανακοίνωναν μέρισμα - ρεκόρ την τελευταία 12ετία στους μετόχους τους, επισφραγίζοντας μια κερδοφόρα χρονιά, η κυβέρνηση «διέρρεε» ότι σχεδιάζει την ...ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, αναμασώντας γνωστές εξαγγελίες για «αύξηση» του κατώτατου μισθού, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επιδόματα σε γιατρούς και στρατιωτικούς...

«Άνθρακες ο θησαυρός» για τους εργαζόμενους, που το «μέρισμα» από τις θυσίες τους για την περίφημη ανάπτυξη αρχίζει και τελειώνει σε φραγκοδίφραγκα, κι αυτά για λίγους. Σε συνθήκες μάλιστα γενικευμένης ακρίβειας, οι όποιες αυξήσεις εξαϋλώνονται πριν καν φτάσουν στην τσέπη! Δεν είναι όμως αυτό το μόνο «μέρισμα» των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών από την πολιτική που εναλλάσσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι.

Το «μέρισμά» τους από την «πράσινη μετάβαση» είναι το ακριβότερο ρεύμα και τα καύσιμα, τα «πράσινα» χαράτσια. Είναι η απαξίωση πηγών και μονάδων Ενέργειας, που θα μπορούσαν κάτω από άλλες προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν φτηνό ρεύμα και ενεργειακή επάρκεια στη χώρα. Είναι τα ακριβότερα προϊόντα που ενσωματώνουν την «πράσινη» τεχνολογία, αλλά και η καταστροφή του περιβάλλοντος που συνεχίζεται στον βωμό της «πράσινης» κερδοφορίας.

Το «μέρισμά» τους από τον «εκσυγχρονισμό» της αγοράς εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, είναι η γιγάντωση της μερικής και περιστασιακής απασχόλησης. Η ανακύκλωση του προσωπικού με εκατομμύρια απολύσεις κάθε χρόνο και 7.000 κάθε μέρα (!), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Είναι το αίσχος τη τηλεργασίας, που διευρύνθηκε στην πανδημία και εκτοξεύει την εκμετάλλευση.

Το «μέρισμά» τους από την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος και την απορρόφηση των «κόκκινων» δανείων είναι περισσότεροι πλειστηριασμοί, να γίνεται ο λαός νοικάρης στο σπίτι του. Είναι η κλιμάκωση των εκβιασμών από τα κοράκια των funds, που σχεδιάζουν μέχρι και 600.000 νέους πλειστηριασμούς τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Το «μέρισμά» τους από την πολυπόθητη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «επενδυτική βαθμίδα» είναι η φοροαφαίμαξη που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Τα δυο δισ. επιπλέον φόροι που θα πληρώσουν φέτος τα λαϊκά νοικοκυριά για να πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι όμως και οι περικοπές που συνεχίζονται σε κρατικές δαπάνες, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Το «μέρισμά» τους από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι η μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, με τεράστιους κινδύνους για τον λαό, που γίνεται θύτης και ταυτόχρονα θύμα, στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Είναι η βαθύτερη εμπλοκή των Ελληνοτουρκικών στα ΝΑΤΟικά παζάρια για διευθετήσεις στην περιοχή, που βάζουν σε μόνιμο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτό το «μέρισμα» θα σωρεύεται στην πλάτη του λαού όσο συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όποια κυβέρνηση κι αν αναδειχθεί από τις ερχόμενες εκλογές. Το κοινό τους πρόγραμμα είναι άλλωστε γνωστό και αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα υπερμνημόνια της ΕΕ, στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Αποτυπώνεται όμως και στα πάνω από τα μισά νομοσχέδια που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την τετραετία που πέρασε.

Αυτό το «μέρισμα» λοιπόν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Να απαντηθούν και στην κάλπη τα ψευτοδιλήμματα της «σταθερότητας» που προβάλλει η ΝΔ από τη μια και της «πιο δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, που εκβιάζουν τον λαό να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει.

Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αδύναμη θα είναι η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, τόσο πιο δυνατός ο λαός και οι αγώνες του. Και αυτό είναι το πιο σίγουρο και ελπιδοφόρο «μέρισμα» που έχει να κερδίσει από την ψήφο του!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 1 Φλεβάρη 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου