Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Γκανιάν

 

Θυμάστε τα κυβερνητικά - και όχι μόνο - παραμύθια περί «ευέλικτων ασφαλιστικών συστημάτων» που ισχύουν σε όλη την ΕΕ και τα οποία, με ένα «μικρό ρίσκο», δίνουν στους ασφαλισμένους καλύτερες παροχές; Τα επιστράτευε η κυβέρνηση προ μηνών, όταν ολοκλήρωνε το έγκλημα που ξεκίνησε ο νόμος Κατρούγκαλου, επιταχύνοντας την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων. Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με αφορμή την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Ενας από τους πρώτους χαμένους ήταν το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, το Alecta, που ούτε λίγο ούτε πολύ είχε επενδύσει στη μετοχή της τράπεζας 650 εκατ. ευρώ. Μετά την κατρακύλα της μετοχής, 370 εκατ. έγιναν «αέρας», όλα λεφτά των Σουηδών ασφαλισμένων! Μερικούς μήνες πριν, ίδιες «επιδόσεις» ανακοίνωνε και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων της γειτονικής Δανίας: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν χάσει μεταξύ 7% και 15% από τις «επενδύσεις» τους το πρώτο εξάμηνο του 2022 και γι' αυτό οι συνταξιούχοι θα πρέπει από φέτος να περιμένουν τις «αναπόφευκτες συνέπειες» στις συντάξεις τους. Πραγματικό «γκανιάν» λοιπόν και όχι «εύλογο ρίσκο» η χασούρα των ασφαλισμένων στα ιδιωτικοποιημένα συστήματα Ασφάλισης, που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν για «πρότυπο».

Πασούλες

«Πασούλες» αντάλλασσαν χθες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης και ο Κ. Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για το έγκλημα στα Τέμπη. «Φταίει που δεν υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων», έλεγε με θράσος ο πρώτος, κάνοντας «γαργάρα» ότι το προσωπικό υπολείπεται ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών και όρων ασφάλειας. «Εσείς φέρατε νομοσχέδιο για την αξιολόγηση πέρυσι και εμείς σας λέγαμε ότι αυτό δεν είναι αξιολόγηση», ανταπαντούσε λίγο - πολύ ο δεύτερος, ρίχνοντας νεράκι στον κυβερνητικό μύλο. «Ο ΟΣΕ είναι βαθύ κράτος», γι' αυτό είναι έτσι, έλεγε ο πρώτος και διαφήμιζε τις «πετυχημένες» ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, «Ολυμπιακή». «Υπάρχουν ασφαλείς δημόσιοι και ιδιωτικοί σιδηρόδρομοι σε όλη την ΕΕ», έλεγε ο δεύτερος, για να χρεώσει αποκλειστικά στην κυβέρνηση της ΝΔ τα χάλια του σιδηρόδρομου και να βγάλει την «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ απέξω, ξεπλένοντας και την ΕΕ. Με κάτι τέτοια «τρικ» προσπαθούν οι συνένοχοι να στείλουν την μπάλα στην «εξέδρα» και να κρύψουν τις ευθύνες τους για το έγκλημα, παρουσιάζοντας ως λύση το πρόβλημα: Το κεφάλαιο και την κερδοφορία του, που αποτελούν τον «κοινό παρανομαστή» όλων των τραγωδιών που καθημερινά βιώνει ο λαός. Το άγχος τους δεν κρύβεται με τίποτα: Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, που με τα συνθήματά τους δείχνουν καθαρά τους ενόχους, είναι οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί».


Καθαρό

«Οσο και να χρειαστεί, όμως, θα συνεχίσω. Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους από τους συλλόγους της Καλαμαριάς και τη γειτονιά, που μου στάθηκαν, και κυρίως το ΚΚΕ, τους ανθρώπους του, οι οποίοι μου συμπαραστάθηκαν εμπράκτως, αν και δεν ήμουν καν ψηφοφόρος του Κόμματος, και ήρθανε και μου σταθήκανε με βουλευτές και έκαναν ό,τι μπορούσαν. Κανένας άλλος δεν με βοήθησε και αυτό δεν το ξεχνώ». Είναι οι καθαρές κουβέντες ενός αυτοαπασχολούμενου στη Θεσσαλονίκη, που τον ξεσπίτωσαν τα funds μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και με αστυνομική επιχείρηση πάνω από 40 αστυνομικών. Την ίδια μέρα, η κινητοποίηση σωματείων και φορέων, με τη στήριξη εκλεγμένων του ΚΚΕ, απέτρεπε το ξήλωμα του ρολογιού της ΕΥΔΑΠ (!) ως μέσο πίεσης για την έξωση της ιδιοκτήτριας από σπίτι στου Ζωγράφου, ενώ έξωση απέτρεψε και στην Κυψέλη ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ. Αθήνας, μαζί με κατοίκους και φορείς. Αυτή είναι λοιπόν η «μεγάλη εικόνα», που γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη: Από τη μια το αστικό κράτος, «αστραπιαίο» και «ετοιμοπόλεμο» όταν διακυβεύονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έτοιμο να υλοποιήσει σε χρόνο dt όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και τους δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς για να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Και από την άλλη ο λαός, που «μόνο αυτός σώζει τον λαό» και με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του μπορεί να βάζει εμπόδια, οργανώνοντας την αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική για τις δικές του ανάγκες. Αυτό είναι το καθαρό δίλημμα για το σήμερα και το αύριο.


Απροσμέτρητο

Ο παλαίμαχος Βρετανός ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ τέθηκε εκτός BBC εξαιτίας ενός σχολίου του στο Twitter για τη μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Το σχόλιό του δεν άρεσε στο κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης, όπου ο Λίνεκερ παρουσιάζει μία από τις δημοφιλέστερες αθλητικές εκπομπές, και έτσι η διοίκηση του σταθμού τού έδειξε την πόρτα. Οι αντιδράσεις του κοινού, αλλά και των συνεργατών του, ανάγκασαν το BBC κακήν κακώς να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να επαναφέρει τον Λίνεκερ. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η κατάληξη αν δεν υπήρχε τόση κατακραυγή και ζημιά στην τηλεθέαση του σταθμού. Το αποκαλυπτικότερο όμως είναι ο λόγος για τον οποίο το BBC έδιωξε αρχικά τον Λίνεκερ: Τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τους κανόνες «περί αμεροληψίας»! Δηλαδή, ένα σχόλιο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την απάνθρωπη πολιτική του βρετανικού κράτους, το οποίο συνάπτει συμφωνίες απέλασης με χώρες της Αφρικής (!) για οποιονδήποτε μετανάστη εισέλθει σε βρετανικό έδαφος, θεωρήθηκε «μεροληπτικό» με τα κριτήρια του BBC! Πραγματικά απροσμέτρητο το βάθος της ...«αμεροληψίας» και της «αντικειμενικότητας» των αστικών ΜΜΕ, είτε ανήκουν στο κράτος είτε σε μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιώτες.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου