Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πανεργατικό «όχι» στο έκτρωμα και από τους απεργούς της Θεσσαλονίκης

 

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη, με μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, χιλιάδες εργαζόμενοι από πάρα πολλούς χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα διαμήνυσαν την απόφασή τους να στείλουν στα αζήτητα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, να δυναμώσουν τον αγώνα για να ακυρώσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, που τους θέλουν σύγχρονους σκλάβους.

Παράλληλα έδωσαν απάντηση, σμπαραλιάζοντας τον υπονομευτικό ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΕΚΘ, που με όλες τις δυνάμεις τους έβαζαν εμπόδια στην απεργία. Επίσης, μέσα από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση έστειλαν μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης των δράσεων αλληλεγγύης στον λαό της Θεσσαλίας.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς στους χώρους δουλειάς, με μαζικές εξορμήσεις και κινητοποιήσεις. Στα ΕΛΠΕ, σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εργοστάσια, αποθήκες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, όπως στον ΟΤΕ και στην TASKUS, τα σωματεία ξεσήκωναν τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της απεργίας οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη», απαιτώντας την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης των 3 συναδέλφων τους, μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΙΕ). Με συνθήματα όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία, από τους διδασκαλικούς συλλόγους (ΣΕΠΕ) και τις ΕΛΜΕ.

 

Χιλιάδες στη συγκέντρωση


MotionTeam

Στην πλατεία και στον δρόμο μπροστά από το Αγαλμα Βενιζέλου απλώθηκαν οι χιλιάδες απεργοί εργάτες και υπάλληλοι, συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων τους. Εργαζόμενοι από τους νέους αναπτυσσόμενους κλάδους, των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, από τα ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΤΑ), από το Εμπόριο, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τα Τρόφιμα, το Μέταλλο, το Φάρμακο, τις Κατασκευές, που νέκρωσαν από τη συμμετοχή στην απεργία, κ.λπ.

Εκεί μαχητικά οι εργαζόμενοι από δύο επιχειρήσεις του κλάδου του Ιματισμού και του Δέρματος, που παλεύουν ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι στην «Ηλιος ΑΒΕΕ» και στην «Ιτιμούδης Βαφεία ΑΒΕΕ», που βρίσκονται σε ομηρία, εργασιακή ανασφάλεια και απληρωσιά. Στην πρώτη περίπτωση, αφού εκβιάστηκαν να αποδεχτούν είτε άδεια άνευ αποδοχών είτε εκ περιτροπής εργασίας, πριν λίγες μέρες ενημερώθηκαν ότι η βιοτεχνία θα μείνει κλειστή, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει. Στη δεύτερη περίπτωση η εργοδοσία κρατάει τις πόρτες της επιχείρησης κλειστές, αρνούμενη να δώσει εργασία στους εργαζόμενους.

Εκεί μαζί με τους εργάτες πήραν τη θέση τους και οι φοιτητές, προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις.

Με μια φωνή διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», αλλά και «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία - Δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Αλληλεγγύη στους απεργούς των ΗΠΑ

MotionTeam

Αλληλεγγύη στους απεργούς των ΗΠΑ
Στον χώρο της συγκέντρωσης ξεχώρισε μια κατασκευή που έδειχνε ένα ρολόι, με το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «5ήμερο - 8ωρο δεν μπαίνουν στα μουσεία, οργάνωση και αγώνας για Κυριακή αργία».

Επίσης, στη διάρκεια της συγκέντρωσης τα εργατικά σωματεία συγκέντρωσαν δεκάδες συμμετοχές για την αποστολή αλληλεγγύης που θα μεταβεί αύριο Σάββατο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Νιβορλής, εργαζόμενος στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», οι οποίοι και βίωσαν από πρώτο χέρι τη βία των δυνάμεων καταστολής. Και ανέδειξε ότι η πρόθεση του υπουργού να μετατρέψει την περιφρούρηση της απεργίας σε ποινικό αδίκημα, με την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων και μακρόχρονης φυλάκισης, στόχο έχει να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην απεργία. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας έως τη δικαίωσή μας στη "Μαλαματίνα" και λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε.

Η νέα ...επιγραφή στο ΕΚΘ
Η νέα ...επιγραφή στο ΕΚΘ
Ο Αλέκος Τσουραλάκης, πρόεδρος Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στο διαχρονικό έγκλημα που συντελείται με τη μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών, και έχει οδηγήσει σε τεράστια καταστροφή των δασών. Αναφέρθηκε στην εμπλοκή των εργολάβων και των βιομηχάνων στη διαχείριση των δασών, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των δασεργατών να παλέψουν για να σταματήσουν αυτούς τους σχεδιασμούς, δυναμώνοντας παράλληλα τον αγώνα ενάντια στη νέα επίθεση στα Εργασιακά.

Η Λία Μελισσίδου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των συναδέλφων της από τις εταιρείες «Ηλιος» και «Ιτιμούδης». «Το ζητούμενο και των δύο εργοδοτών δεν είναι ότι δεν έχουν δουλειά, αλλά ότι επιλέγουν κάθε φορά ποια είναι η πιο κερδοφόρα λύση για να αυξήσουν τα κέρδη τους», είπε και κάλεσε σε στήριξη του αγώνα τους.

Ο Χρήστος Ζαγανίδης, πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ, χαιρέτισε εκ μέρους των εκπαιδευτικών, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Η Κατερίνα Βλαντώνη, πρόεδρος του ΣΕΦΙΕ και απολυμένη από τα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη», αναφέρθηκε στις τρεις απολύσεις που έγιναν από τη συγκεκριμένη εργοδοσία επειδή οι εκπαιδευτικοί, μέλη του ΔΣ του Σωματείου, απήργησαν τον Μάρτη, όταν όλη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος και στην αγανάκτηση για το προμελετημένο έγκλημα στα Τέμπη. Με το νομοσχέδιο, είπε, «στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες, καθώς νομιμοποιούνται και εμβαθύνονται πρακτικές που τις εφαρμόζουν καταχρηστικά χρόνια τώρα. Βάζουν ήδη επιπλέον όρους στις ατομικές συμβάσεις, οι οποίοι προβλέπουν ότι έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν το πρόγραμμα δουλειάς όποτε και όπως θελήσουν, με γνώμονα μόνο τις δικές τους ανάγκες. Αυτούς εξυπηρετούν οι συμβάσεις κατά παραγγελία και όχι εμάς».

Ο Παύλος Γρηγόρης, γραμματέας της ΕΔΟΘ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα είναι αιτία πολέμου! Και θα πολεμήσουμε! Η σημερινή απεργία είναι ένα ακόμα βήμα από τα πολλά που θα γίνουν ώστε αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί», είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και της διοίκησης του ΕΚΘ, ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία.

Αναφέρθηκε στον ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τονίζοντας: «Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις είναι οι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, οι 78 ώρες τη βδομάδα.

Σε αυτές αναφέρεται συνεχώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που μαζί με την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του ΕΚΘ εισηγήθηκαν "όχι" στη σημερινή απεργία, βρίσκοντας πολλά ...θετικά στο νομοσχέδιο.

Αποκορύφωμα η δήλωση του προέδρου του ΕΚΘ, ότι αν μπορούσε θα ψήφιζε και ο ίδιος την ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία!

Είναι πέρα για πέρα άθλιοι! Ηρθε επιτέλους η ώρα να τους πετάξουμε έξω από το εργατικό κίνημα, να τους στείλουμε με τους συναδέλφους τους λομπίστες στις Βρυξέλλες!».

Και κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ταυτόχρονα με την οργάνωση της αλληλεγγύης των εργαζομένων και του λαού σε όσους υποφέρουν στη Θεσσαλία και όπου αλλού.

Ορμητικό ποτάμι η διαδήλωση, αλληλεγγύη στους απεργούς στις ΗΠΑ

Μετά τη συγκέντρωση ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης το ορμητικό ποτάμι των διαδηλωτών, σαλπίζοντας απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική που πνίγει τον λαό, τον καίει, θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του για την κερδοφορία των λίγων.

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο άπλωσαν και ένα τεράστιο πανό, ενώ τρεις φοιτήτριες τραγούδησαν το τραγούδι - ορόσημο της αμερικανικής εργατικής τάξης «Which Side Are You On?» («Με ποια πλευρά είσαι;»), εκφράζοντας την ταξική τους αλληλεγγύη στους απεργούς των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, που εδώ και μια βδομάδα δίνουν μια σπουδαία μάχη ενάντια στα μεγάλα μονοπώλια.

«Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»

Ακολούθως, η μεγάλη πορεία πέρασε μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και συνεχίστηκε μέχρι το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εκεί οι εργαζόμενοι βροντοφώναξαν «συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών».

Μια ομάδα απεργών ανέβηκε στο κτίριο και έγραψε «Απεργοσπάστες» έξω από τα γραφεία του προέδρου και του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για να καταδείξουν τον υπονομευτικό ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, καυτηρίαζε τη στάση της πλειοψηφίας λέγοντας: «Μη φωνάζετε, θα τους ξυπνήσετε, απόκαμαν από το ψάξιμο για να βρουν τρόπους να πείσουν τους εργάτες ότι έχει θετικά αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα, ότι η ΕΕ μεριμνά για τη δική μας ευημερία και ασφάλεια. Μα κι αν ξυπνήσατε, βγείτε έξω και δείτε! Είναι χιλιάδες οι εργάτες και είναι απεργοί! Τελικά ποιους και πώς εκπροσωπείτε;».

Και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, με συνεδριάσεις των ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση στους χώρους δουλειάς και καθορισμό των νέων δράσεων για να μείνουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργοδοσίας.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου