Το άρθρο 3 πρόσφατης τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας (Γεν. Αριθμό 14 και Ειδ. Αριθμό 1) είχε τίτλο “Απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων νια παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel»”. Μία αυτονόητη, έστω και καθυστερημένη “παροχή” θα έλεγε κάποιος.
Για να αξιολογήσουμε τον χαρακτήρα αυτής της “παροχής” από την κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να έχουμε ως κριτήριο ότι αρκετές χιλιάδες πληθυσμού της περιοχής έχουν υποστεί πλήρη καταστροφή, δηλαδή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, έχει καταστραφεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα (αγρότες, κτηνοτρόφοι), χωρίς να υπάρχει πιθανότητα αποκατάστασης στο άμεσο μέλλον. Αυτή η κατάσταση επίσης έχει άμεση αρνητική επίδραση και σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που ενδεχομένως δεν είχε άμεση επίπτωση από τις πλημμύρες.
Με βάση τα παραπάνω έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
1. Με βάση την τροπολογία οι ίδιοι οι κατεστραμμένοι άνθρωποι από την πλημμύρα, με αιτία την απουσία αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη των κυβερνήσεων – τοπικών και περιφερειακών αρχών, πρέπει οι ίδιοι να αποδείξουν ότι επλήγησαν από τις πλημμύρες! Η προϋπόθεση αυτή που θέτει η τροπολογία “περί πληγέντων” εκτός της ατομικής ευθύνης της απόδειξής της αφήνει περιθώριο ελαστικών ερμηνειών με αποτέλεσμα ένα τμήμα τους να αποκλειστεί από την ρύθμιση αυτή.
2. Η ρύθμιση ισχύει μέχρι το Μάρτη του 2024, δηλαδή για 6 μήνες, όταν η καταστροφή που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί και με ερώτημα αν αυτό συμβεί.
3. Η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή της συμμετοχής σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Όμως είναι γνωστό ότι με αυτόν τον Κανονισμό δεν προβλέπεται η αποζημίωση θεραπειών καθόλου ή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό τους. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων έχει τεθεί εκτός της λίστας των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ. Επομένως οι πληγέντες – άμεσα και έμμεσα – θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξολοκλήρου για τις ανάγκες τους αυτές.
4. Στις ρυθμίσεις δεν προβλέπεται τίποτα για τις περιπτώσεις νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα που πολλοί εξαναγκάζονται να απευθύνονται λόγω της κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων, δεν προβλέπεται ενδεικτικά τίποτα για εργοθεραπείες, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ.
Αυτό που υπάρχει άμεσα ανάγκη για όλο τον πληθυσμό της Θεσσαλίας είναι η πλήρης απαλλαγή από κάθε πληρωμή -άμεση και έμμεση- για όλα όσα σχετίζονται με την υγεία τους και χωρίς τους περιορισμούς και τις περικοπές του Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ.
Η ρύθμιση δεν αντιστοιχεί με τις ανάγκες του λαού στη Θεσσαλία, αντιστοιχεί με την πολιτική των ελάχιστων ανεπαρκών παροχών, για ένα μικρό μέρος των πληγέντων και για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα σε αντιδιαστολή με τις μέγιστες και χωρίς λήξη παντός είδους παροχές του αστικού κράτους προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου