Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Απορρίπτουν το νομοσχέδιο οι σπουδαστές των ΔΙΕΚ - Απαιτούν πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους (VIDEO)

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που έχει στόχο την παροχή δεξιοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες των ομίλων σε κάθε φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εξέφρασαν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, κατά την τοποθέτησή τους στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αθήνας (ΣΥΣΔΙΕΚ), η Φωτεινή Δουλή, πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ, τόνισε ότι ήδη μέσα στις σχολές το νομοσχέδιο αυτό απορρίπτεται από την πλειοψηφία των σπουδαστών, ενώ η αντίθεση αυτή θα εκφραστεί και την Πέμπτη με τη νέα κινητοποίησή τους έξω από τη Βουλή.

Στην τοποθέτησή της η Φ. Δουλή ανέφερε:

«Εκπροσωπώ τον Σύλλογο Σπουδαστών ΔΙΕΚ Αθήνας όπου στις πρόσφατες εκλογές του συμμετείχαν 4.400 περίπου σπουδαστές, να ενημερώσω επίσης ότι τα αιτήματα και οι θέσεις μας είναι οι ίδιες και με τον ΣΥΣΔΙΕΚ της Θεσσαλονίκης.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ήδη μέσα στις σχολές με Γενικές Συνελεύσεις το νομοσχέδιο αυτό απορρίπτεται από την πλειοψηφία των σπουδαστών, αυτό θα κάνουμε και την Πέμπτη με την κινητοποίησή μας έξω από τη Βουλή και καλά θα κάνουν όλα τα κόμματα να πάρουν θέση γιατί έχουμε συναντηθεί με τα περισσότερα από αυτά και έχουν υποσχεθεί διάφορα πάνω στα προβλήματά μας, η στάση τους θα κριθεί από τους ίδιους τους σπουδαστές.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, δεν αποτελεί παρά ακόμα μια πράξη μιας κοροϊδίας που βιώνουμε χρόνια. Σε αυτό το κακοπαιγμένο σίριαλ "της αναβάθμισης" εγώ προσωπικά το έχω βιώσει και ως σπουδάστρια των ΕΠΑΣ αλλά και τώρα στα Δημόσια ΙΕΚ ή όπως και να τα βαφτίσει το υπουργείο.

Για το ίδιο το νομοσχέδιο και τα ανέξοδα βαφτίσια που κάνει η κυβέρνηση με αυτό, έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά και με αντίστοιχη ανακοίνωση στις 9 του Γενάρη (την καταθέτουμε και στα πρακτικά), στη σημερινή μας τοποθέτηση θεωρούμε ότι χρέος μας είναι να είμαστε δημιουργικοί να θέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες άλλωστε για όλους εμάς τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές αποτελούν τους μόνους και πραγματικούς όρους αναβάθμισης των σπουδών μας:

  1. Πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης για δωρεάν και ποιοτικές σπουδές. Τα 120 εκατομμύρια που εξαγγείλατε από το Πέραμα, δεν φθάνουν όχι μόνο για την ανανέωση του εξοπλισμού, που είτε είναι ανύπαρκτος (π.χ. στην Ηλιούπολη οι μηχανοτρονικοί δεν έχουν καν εργαστήρια) ή απαρχαιωμένος (π.χ. μηχανοτρονικοί στο Περιστέρι, την εποχή της ηλεκτροκίνησης κάνουμε μάθημα με οχήματα του 1970). Όχι μόνο να καλυφθούν τα ανύπαρκτα αναλώσιμα (π.χ. στην ειδικότητα Αισθητικής το κόστος πάει γύρω στα 300 το εξάμηνο για τους σπουδαστές, αντίστοιχα σε κομμωτές, μάγειρες κλπ.). Ούτε καν για τις επισκευές στα κτίρια-πολλές φορές φαντάσματα, που κάνουμε μάθημα δεν φτάνουν (π.χ. κλείνουν 2 χρόνια πλέον τα τζάμια  με κόλλες Α4 του ΔΙΕΚ Πειραιά και άλλα ατελείωτα παραδείγματα).

  2. Πραγματική αναβάθμιση του πτυχίου μας. Και αυτό είναι το πιο βασικό. Γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τη φοίτηση και την πρακτική άσκηση αντί για πτυχίο, παίρνουν μία βεβαίωση σπουδών. Αυτό εσείς το λέτε αναβάθμιση; Λες και έχουμε παρακολουθήσει κάποιο μηνιαίο σεμινάριο και πρέπει να πάμε στον ΕΟΠΠΕΠ για να το πιστοποιήσουμε. Μάλιστα με το άρθρο 4 και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θεωρούμαστε ως εργαζόμενοι ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Δηλαδή τελειώσαμε το Λύκειο, κάναμε μηχανογραφικό, σπουδάσαμε 4 εξάμηνα στα ΙΕΚ, κάναμε και πρακτική και τελικά πήραμε …απολυτήριο Λυκείου. Δεν σας φαίνεται αστείο;

  3. Να καθιερωθεί η υποχρεωτική πληρωμή της πρακτικής άσκησης, στο 100% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, ταυτόχρονα στους εργασιακούς κλάδους που υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ευνοϊκότερους όρους να εντάσσονται εκεί όλοι οι σπουδαστές. Η πρακτική να είναι με πλήρη ένσημα και ασφάλιση, να είναι μετρήσιμος χρόνος για το ταμείο ανεργίας, να μετράει ως προϋπηρεσία. Να υπάρχει ουσιαστική και τακτική επίβλεψη της διεξαγωγής πρακτικής από το υπουργείο Εργασίας. Είναι κοροϊδία να λέτε ότι οι σπουδαστές δεν είναι εργαζόμενοι, ας πάρουμε για παράδειγμα τον Τουρισμό… Χιλιάδες πρακτικάριοι βγάζουν τη δουλειά μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας και μακριά από κάθε έννοια εκπαιδευτικής διαδικασίας.

  4. Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού. 

  5. Να υπάρξει ενιαία ύλη και πρόγραμμα σπουδών πανελλαδικά ανά ειδικότητα, με αντίστοιχα συγγράμματα.

  6. Να αυξηθεί το όριο των απουσιών κατά 30% για τους εργαζόμενους σπουδαστές και για τους σπουδαστές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας. 

  7. Να καταργηθεί το ηλικιακό όριο των 22 ετών για το σπουδαστικό πάσο. Να δρομολογηθεί η έκδοση κάρτας αντίστοιχης της φοιτητικής.

  8. Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της ΔΥΠΑ να κόβει ασφαλιστικά δικαιώματα από ανέργους που ξεκινάνε σχολές ΙΕΚ. Είναι πολλές οι καταγγελίες ήδη από άνεργες μητέρες, από μονογονεϊκές οικογένειες που έχασαν την ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών τους από αυτή την πρακτική. Να σταματήσει η άθλια πρακτική να μας κόβει ή και να μας ζητάει πίσω επιδόματα ανεργίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω αιτήματά μας.

Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να τα παλεύουμε όσο χρειαστεί μέχρι την πλήρη ικανοποίησή τους. Καλούμε τους σπουδαστές και την επόμενη περίοδο μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε κάθε ΙΕΚ να δώσουν δύναμη σε αυτή την προσπάθεια!

Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε!».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου