Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Μηνύματα αλληλεγγύης από το εξωτερικό προς τον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών

 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 
Κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης
Κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζουν Οργανώσεις από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα:

Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας (ΚΝΒ) χαιρετίζουμε τους αγώνες ενάντια στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Εμείς οι νέοι που βιώνουμε την καπιταλιστική κρίση, θα αγωνιζόμαστε πάντα για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση στις χώρες μας και παγκόσμια. Ιδιαίτερα σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους νέους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους της Ελλάδας που βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να αγωνιστούν για δημόσια Παιδεία, από την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα περάσει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συζητηθεί ακόμη, ούτε έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση με κανένα τμήμα της φοιτητικής κοινότητας.

Κάθε νέος και νέα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του. Η ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να εξαρτάται από τις όποιες αστικές βλέψεις. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι προνόμιο. Αν ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για οικονομικούς λόγους, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί «προνόμιο των λίγων».

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών δυσφημώντας, ασκώντας πίεση, τρομοκρατώντας και χειραγωγώντας όποιους κατεβαίνουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν.

Για ακόμα μια φορά εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές της Ελλάδας.

Για μια δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση! Κάτω οι μεταρρυθμίσεις της αστικής τάξης!

Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

Η Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στην «Πανσπουδαστική» και σε όλους τους φοιτητές της Ελλάδας που συμμετέχουν αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις ενάντια στις άδικες προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας επιχειρεί σήμερα να δικαιολογήσει αυτά τα μέτρα με αναφορά σε κάποιο απατηλό «σκανδιναβικό μοντέλο» εκπαίδευσης, εμείς θεωρούμε απαραίτητο να διαψεύσουμε όλους τους ισχυρισμούς για δήθεν επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις του εκπαιδευτικού τομέα στη Δανία.

Ενώ τα δανέζικα πανεπιστήμια στοχοποιούνται από την αστική κοινοβουλευτική μας πολιτική - από την ενασχόλησή της με κοντόφθαλμες εργασιακές πολιτικές και τη μακροπρόθεσμη απομείωση του κρατικού Εκπαιδευτικού Επιδόματος (SU) - οι παρεμβάσεις στην ευημερία των Δανών φοιτητών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δεν ήταν ποτέ θετικές. Το πρόσφατο σχέδιο της αντιδραστικής κυβέρνησής μας (με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα) για τη μετατροπή πολλών διετών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε μονοετή, μαζί με την υποκατάσταση του δικαιώματος στη χορήγηση κρατικού εκπαιδευτικού επιδόματος με φοιτητικά δάνεια για ένα ολόκληρο έτος, έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί την πλατιά αντίδραση όλων των συλλόγων ακαδημαϊκών και φοιτητών. Το σχέδιο αυτό όχι μόνο μοιάζει με αυτό που προτάθηκε στην Ελλάδα στην κατεύθυνση διαστρωμάτωσης της πανεπιστημιακής προοπτικής βάσει ταξικών κριτηρίων, αλλά υποβαθμίζει την ποιότητα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης συνολικά. Εμείς στην Κομμουνιστική Νεολαία της Δανίας εναντιωνόμαστε σε τέτοιες κυνικές εκπαιδευτικές πολιτικές. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να πολεμήσουμε όλες τις ενδεχόμενες προτάσεις σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Δανία, προτάσεις που ευτυχώς δεν έχουν κατατεθεί ακόμα. Όλες οι σημερινές και προηγούμενες απόπειρες υπονόμευσης των δημόσιων ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της οικονομικής σταθερότητας του φοιτητικού σώματος έχουν πάντα ωφελήσει μόνο τις κυρίαρχες τάξεις της Δανίας, καθώς έχουν οξύνει τις ταξικές διαιρέσεις και έχουν αναγκάσει τους εργαζόμενους που ήδη ζουν σε αβέβαιες οικονομικές συνθήκες να υποταχθούν στα βραχυπρόθεσμα καπρίτσια του δανέζικου και του υπερεθνικού κεφαλαίου. Κάθε επιτυχημένη πτυχή των δανέζικων και σκανδιναβικών συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης οριζόταν (μέχρι σήμερα) από την προσβασιμότητά τους.

Εμείς στην Κομμουνιστική Νεολαία της Δανίας λέμε: Εναντιωθείτε στην κυνική ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

Αγωνιστείτε για την ενίσχυση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!

Μέτωπο Σπουδαστών της Ισπανίας

Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Ελλάδα!

Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους, καταλαμβάνοντας πανεπιστήμια και σχολεία σε όλη την Ελλάδα, απαντώντας στην τελευταία επίθεση ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης: Σε έναν νόμο που θα θέσει τις βάσεις για την ίδρυση και γενίκευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Από την οργάνωσή μας, το Μέτωπο Σπουδαστών, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα, που από τις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να οργανώνεται σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να προχωρήσει τελικά σε μια γενική πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Φεβρουαρίου. Καταδικάζουμε τον ρόλο της κυβέρνησης και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της: Αφού δεν μπόρεσε να σταματήσει τις διαμαρτυρίες απειλώντας τους φοιτητές με την απώλεια της εξεταστικής τους στα πανεπιστήμια και του εξαμήνου, γίναμε μάρτυρες σκηνών βίαιης καταστολής και εξήγγειλαν τη διενέργεια εισαγγελικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν και να επιβληθούν κυρώσεις στους επικεφαλής και τους συμμετέχοντες φοιτητές σε αυτές τις δράσεις.

Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο επειδή το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται πολιτικά στο πλευρό των συμφερόντων της εργατικής τάξης, αλλά και επειδή ο νόμος ενάντια στον οποίο κινητοποιείται το ελληνικό φοιτητικό κίνημα απορρέει από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA), δηλαδή είναι προϊόν της εκπαιδευτικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ισπανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνουν αυτές οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με μια συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που η κυβέρνηση του Pedro Sánchez έχει πραγματοποιήσει σε κρατικό επίπεδο και συνάδει με έναν ατελείωτο αριθμό πολιτικών των φιλελεύθερων - συντηρητικών περιφερειακών κυβερνήσεων του Λαϊκού Κόμματος και του VOX. Σε αυτήν τη μεταρρύθμιση η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της έχει επανασχεδιαστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, διερευνώνται νέοι τρόποι ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης, έχει εδραιωθεί το μοντέλο της σχολικής εργασίας και διευρύνονται τα όριά του, σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης, εξαθλίωσης των οικογενειών των εργαζομένων και της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τα συμπεράσματα είναι σαφή: Το φοιτητικό - μαθητικό κίνημα στο σύνολό του πρέπει να είναι σε θέση να ενισχύεται από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, να συγκροτεί τις διεκδικήσεις που μετατρέπονται σε κατακτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και σπουδών μας και να εξασφαλίζει διαρκή δραστηριότητα και οργάνωση σε βάθος χρόνου προκειμένου να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τις καλύτερες ευχές μας στις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα! Ζήτω ο αγώνας των φοιτητών!

Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών (Κύπρος)

Το φοιτητικό τμήμα της ΕΔΟΝ, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, χαιρετίζει τους αγώνες του ελληνικού φοιτητικού κινήματος, τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εναντιώνονται στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε στενή επαφή με την ηγεσία της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μεταφέροντας την πείρα μας όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο. Συμμετείχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και όλη αυτή την περίοδο τα μέλη και τα στελέχη της «Προοδευτικής ΚΦ» που σπουδάζουν στα ελληνικά ΑΕΙ, συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις των σχολών τους. Μαζί με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες και σε όσους συντάσσονται με την κατακρεούργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πως δεν θα τους περάσει!

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Μεξικό)

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, σε ένα πλαίσιο που στερείται διαβούλευσης ή ανοίγματος στον διάλογο με τους φοιτητές και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Γίνεται προσπάθεια το νομοσχέδιο να κερδίσει αποδοχή, με το επιχείρημα ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει τον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια έχουν απορριφθεί από τους φοιτητές, που συνειδητά αναγνωρίζουν ότι αν έπρεπε να πληρώνουν για την εκπαίδευσή τους, θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Τις τελευταίες μέρες έχουν οργανωθεί διάφορες φοιτητικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ως έκφραση απόρριψης κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Παιδείας, με τον κρατικό μηχανισμό να απαντά με καταστολή, ακόμα και με προσαγωγές νέων που οργανώθηκαν με γενναιότητα για να απορρίψουν το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης.

Από το Μεξικό, καταδικάζουμε σθεναρά τον αυταρχισμό με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης της νεολαίας της εργατικής τάξης πιο επισφαλείς. Επιπλέον, εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια κοστολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Παιδεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις διαιωνίζουν μόνο την ανισότητα, αποκλείουν εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν για ποιοτική εκπαίδευση και οδηγούν τη δημόσια Παιδεία στην παραμέληση και την υποβάθμιση.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συμφοιτητές μας, τους εκπαιδευτικούς και όλα τα τμήματα της κοινωνίας που εναντιώνονται θαρραλέα σε αυτές τις οπισθοδρομικές πολιτικές. Το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας δεσμεύεται να αγωνιστεί για δωρεάν, ποιοτική, δημόσια Παιδεία για όλους τους λαούς του κόσμου. Κρατάμε ψηλά τη σημαία του προλεταριακού διεθνισμού σε κάθε περιστατικό καταστολής ενάντια στους φοιτητές, τους πρωτοπόρους εργάτες και το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα.

Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης και διαμαρτυρίας για τη νεολαία και την οργανωμένη εργατική τάξη.

Θα παραμείνουμε σταθεροί στον αγώνα μας για δημόσια, χωρίς αποκλεισμούς και ποιοτική Παιδεία για όλους.

Για δημόσια και επιστημονική Εκπαίδευση, στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού!

Νέοι εργαζόμενοι του Ρωσικού Εργατικού Μετώπου

Εμείς, οι νέοι εργαζόμενοι του Ρωσικού Εργατικού Μετώπου, εκφράζουμε τη βαθύτατη αλληλεγγύη μας προς όλους τους φοιτητές που διαδηλώνουν στην Ελλάδα. Σας υποστηρίζουμε απόλυτα στον αγώνα σας για δικαιοσύνη και το δικαίωμα σε πραγματικά δωρεάν, υψηλής ποιότητας Εκπαίδευση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε έχουν αντίκτυπο στους φοιτητές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ως φοιτητές μέχρι πρότινος, στεκόμαστε δίπλα σας στην επιδίωξή σας για δίκαιες εκπαιδευτικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν αποκλειστικά δημόσια Εκπαίδευση, η οποία θα χρηματοδοτείται σωστά και θα παρέχεται με αξιοπρέπεια. Κάτω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Δεν μας είναι ξένα τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών. Βιώνουμε παρόμοιες διεργασίες στο δικό μας σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, στη Ρωσία, ο αριθμός των μη κρατικών πανεπιστημίων από το 1991 που θεσπίστηκαν αυξάνεται. Η εκπαίδευση μετατρέπεται αδιάκοπα σε εμπόρευμα, σε υπηρεσία. Οι φοιτητές, όλο και περισσότερο, αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Ακόμη και στα κρατικά πανεπιστήμια, παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες επί πληρωμή, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί, επιβαρύνοντας σημαντικά τους φοιτητές. Από το 2012, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «βελτιστοποίησης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μείωσε στο μισό τον αριθμό των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα σε σύγκριση με το 2000. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φτωχοί και οι πλούσιοι διαχωρίζονται σκόπιμα. Για παράδειγμα, στα ακριβά ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου άνθρωποι από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

Επιπλέον, η Ανώτατη Εκπαίδευση στη Ρωσία χαρακτηρίζεται από ένα χάσμα μεταξύ των όσων διδάσκονται στα πανεπιστήμια και των πρακτικών αναγκών της κοινωνίας. Με χαρακτηριστική τη σύγχρονη αναρχία της παραγωγής, το πλήθος και ο τύπος των κενών θέσεων εργασίας δεν αντιστοιχούν στους αποφοίτους που παράγουν τα πανεπιστήμια. Ως αποτέλεσμα, το ένα τρίτο των αποφοίτων πανεπιστημίων και κολεγίων δεν απασχολούνται στον επαγγελματικό τους τομέα. Χρόνια ζωής που ξοδεύονται για σπουδές πάνε χαμένα! Ποια είναι η αξία ενός πτυχίου;

Η οργάνωσή μας υπερασπίζεται την προστασία του δικαιώματος του καθενός σε υψηλής ποιότητας και δωρεάν εκπαίδευση όλων των επιπέδων, συμπεριλαμβανομένης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η παρατηρούμενη μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα, καθώς και η κοινωνική ανισότητα, εμποδίζουν τους μη προνομιούχους φοιτητές να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα. Όχι στις διακρίσεις με βάση το εισόδημα! Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να διατίθενται για τις κοινωνικές ανάγκες, για τη δημόσια εκπαίδευση!

Απ' ό,τι φαίνεται, οι διαδηλώσεις των φοιτητών στην Ελλάδα αποτελούν μέρος ευρύτερων κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών αγώνων. Οι διαδηλώσεις των φοιτητών δείχνουν την ακλόνητη απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη, αντανακλούν ευρύτερη δυσαρέσκεια για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τις κυβερνητικές πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας. Στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης εκδηλώνεται ένα μεγαλύτερο, κραυγαλέο κοινωνικό ζήτημα. Το σημερινό σύστημα δίνει προτεραιότητα στον πλουτισμό των λίγων σε σχέση με τις ανάγκες της πλειοψηφίας. Οι φοιτητές που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην εκπαίδευση θα πρέπει να παίρνουν δάνεια, υποδουλώνοντας έτσι κυριολεκτικά τους εαυτούς τους στις τράπεζες. Ποιανού το συμφέρον εξυπηρετεί αυτό;! Σίγουρα όχι των λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά στην αυξανόμενη ανισότητα, τα μέτρα λιτότητας και τις επιθέσεις στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απαραίτητο να ενωθούν όλοι μαζί. Η δύναμη του ελληνικού φοιτητικού κινήματος έγκειται τώρα στην ενότητα, στην οργάνωση και τη σαφή κατανόηση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών θα υπερτερούν της απληστίας των λίγων. Το γεγονός ότι οι Έλληνες φοιτητές συνεχίζουν να αγωνίζονται παρά τις κυβερνητικές απειλές και την καταστολή αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα για το φοιτητικό κίνημα παγκοσμίως. Μας εμπνέει η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητά σας απέναντι στις αντιξοότητες. Η ακλόνητη δέσμευσή σας στην αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση αποτελεί φάρο ελπίδας για τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Οι αγώνες σας είναι και δικοί μας αγώνες και οι νίκες σας είναι και δικές μας νίκες. Καθώς συνεχίζετε να αγωνίζεστε, να ξέρετε ότι έχετε συμμάχους που στέκονται στο πλευρό σας.

Κομμουνιστική Νεολαία της Σουηδίας

Οι συμφοιτητές σας στη Σουηδία, σας στέλνουμε αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα σας ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ελληνικής αστικής τάξης και των εκπροσώπων της στην κυβέρνηση.

Στη Σουηδία, η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τη σουηδική νεολαία, που έχει δει την εκπαίδευσή της να υποβαθμίζεται σταθερά από τη δεκαετία του '90.

Στο σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής, που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια των πειραμάτων της ελεύθερης αγοράς που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της «ελευθερίας επιλογής».

Αυτό δεν επηρεάζει απλώς εκείνους τους μαθητές και τους φοιτητές από την πρώτη έως την τελευταία τάξη που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους εις βάρος των καταρτισμένων εκπαιδευτικών, του μεγέθους των τάξεων, της έλλειψης σχολικών εστιατορίων και γυμναστηρίων φυσικής αγωγής, αλλά στερεί επίσης πόρους από τα δημόσια σχολεία, καθώς οι πόροι τους διανέμονται από την ίδια πηγή, τους δήμους.

Επιπλέον, προκειμένου να αυξήσουν το κύρος τους, για να διαφημιστούν σε γονείς και δυνητικούς μαθητές, συχνά δίνονται υπερβολικές βαθμολογίες στους μαθητές, με συνέπεια λιγότερο μορφωμένους μαθητές όταν έρθει η ώρα να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, η επιλεκτική και διαλογική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος στον καπιταλισμό γίνεται ακόμα πιο εμφανής, καθώς τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι υποχρεωμένα να δέχονται τα άτομα με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, αλλά αντίθετα τους οδηγούν στα δημόσια σχολεία, των οποίων οι πόροι στερεύουν, καθώς αυτοί κατευθύνονται από τους δήμους στα πρώτα, και αντ’ αυτού δέχονται μαθητές με υψηλή επίδοση οι οποίοι απαιτούν λιγότερους πόρους.

Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας έχει επίσης εκδηλωθεί με εκδηλώσεις μεγάλης καταστολής στη Σουηδία. Στο μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers, οι πολιτικές εκδηλώσεις και οι οργανώσεις απαγορεύτηκαν προσωρινά στα τέλη του 2023 ως κατασταλτικό μέτρο εναντίον των φοιτητών που υποστήριζαν την Παλαιστίνη, οι οποίοι διαδήλωσαν και εμπόδισαν τη επιτυχώς τη συμμετοχή Ισραηλινών κατασκευαστών οπλικών συστημάτων στην ετήσια έκθεση αγοράς εργασίας. Η απαγόρευση αυτή ανακλήθηκε μόνο μετά από έντονη αντίδραση από τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύντροφοι και συμφοιτητές στην Ελλάδα,

Ήδη καταφέρατε να καθυστερήσετε την εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου μέχρι αυτήν τη στιγμή, και οι εντυπωσιακές σας διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου είναι ενδεικτικά της δύναμής σας και της ικανότητάς σας και της προθυμίας σας να αγωνιστείτε για αυτό που είναι το δικαίωμά σας σε μια δίκαιη και ελεύθερη εκπαίδευση, μακριά από τα νύχια των αρπακτικών.

Ας είναι το σουηδικό σύστημα Εκπαίδευσης μια προειδοποίηση για το τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης στην πραγματικότητα: Περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πλουσίων και λιγότερη γνώση στα μυαλά της νεολαίας.

Συνεχίστε τον αγώνα σύντροφοι, μέχρι τη νίκη!

Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας - Σύλλογοι Τουρκικών Ιδρυμάτων

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους μας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και στους φοιτητές στην Ελλάδα που αγωνίζονται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παρόλο που η εκπαίδευση στην πράξη ήδη κοστολογείται, παρόλο που θεωρητικά είναι δωρεάν, η νομοθέτηση της εμπορευματοποίησής της θα βλάψει την εργατική τάξη. Ως πολίτες μιας χώρας γεμάτης από ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει η εκπαίδευση εμπόρευμα και νομοθετικά δημιουργούνται ανεπαρκή ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στους ακαδημαϊκούς θα επιβληθούν χαμηλοί μισθοί και θα υποστούν εκφοβισμό σε πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, και οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που θα πληρώνουν πολλά χρήματα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πάρουν μια καλή εκπαίδευση, θα βρίσκουν πανεπιστήμια που δεν θα έχουν καν δημόσιες φοιτητικές λέσχες.

Υποστηρίζουμε το αίτημά σας για αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που υπερασπίζεστε ότι η εκπαίδευση ως κοινωνικό δικαίωμα πρέπει να είναι δωρεάν. Υποστηρίζουμε την πάλη σας ενάντια στην καπιταλιστική πολιτική που αντιμετωπίζει τα πανεπιστήμια ως επιχειρήσεις και τους φοιτητές ως πελάτες.

Πανεπιστήμιο Άγκυρας, Σύλλογος Διαφώτισης και Κοινωνικών Σπουδών. Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, Σύλλογος Σοσιαλιστικής Ιδέας. Πανεπιστήμιο Χασετέπ, Σύλλογος Επιστημονικής Σκέψης. Πανεπιστήμιο Αναντολού, Δίκτυο Αλληλεγγύης. Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, Πλατφόρμα «Το Μπιλγκί δεν θα σιωπήσει». Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι, Σύλλογος Σοσιαλιστικής Ιδέας. Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι, Το Πνεύμα του Μπογάζιτσι. Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Η Φωνή του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης. Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Πλατφόρμα Εστιών και Φοιτητικής Λέσχης. Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, Η φωνή του Μαρμαρά. Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, Λέσχη Πολιτισμού και Τεχνών. Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι, Λέσχη Κοινωνικών Επιστημών. Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Λέσχη Κοινωνικών Σπουδών. Τεχνικό Πανεπιστήμιο Γιλντίζ, Η Φωνή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Σμύρνης, Κοινότητα Σκέψης. 

Μάλιστα στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης έγινε και κινητοποίηση. «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των φοιτητών στην Ελλάδα», γράφει το πλακάτ στην κεντρική φωτογραφία.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου