Γραφόταν τότε ότι οι συνομιλίες σε Νέο Δελχί και Πεκίνο υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ντάκα για την «εξισορρόπηση των ανταγωνιστικών συμφερόντων μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων», όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Οπως αποδείχθηκε, η …«εξισορρόπηση» αυτή σε συνθήκες κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και παγκόσμια είχε πολύ κοντά ποδάρια.
Λίγο νωρίτερα, στα μέσα Μάη, βρέθηκε στο Μπανγκλαντές ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Νότια Ασία, Ντόναλντ Λου, γνωστός για τα «μαγειρέματα» και τη «σκηνοθεσία» αναταραχών και «χρωματιστών επαναστάσεων» σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα.
«Γνωρίζουμε ότι πέρυσι υπήρχαν πολλές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μπανγκλαντές. Οι ΗΠΑ εργάστηκαν πολύ σκληρά για να προωθήσουν ελεύθερες, δίκαιες και μη βίαιες εκλογές και προκάλεσαν κάποιες εντάσεις», δήλωνε τότε ο Λου, καλώντας την κυβέρνηση Χασίνα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ «για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»…
Η Κίνα έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία σε πολλά έργα υποδομής στο Μπανγκλαντές, επεκτείνοντας την κινεζική γεωπολιτική επιρροή και προκαλώντας το «ενδιαφέρον» τόσο της Ινδίας όσο και των ΗΠΑ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Χασίνα στο Πεκίνο, οι σχέσεις Κίνας – Μπανγκλαντές αναβαθμίστηκαν σε «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση». Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την «εξωτερική παρέμβαση» στις υποθέσεις του Μπανγκλαντές και η Χασίνα επιβεβαίωσε τη θέση της για την «αρχή της μίας Κίνας» αναφορικά με την Ταϊβάν.
Αλλά και η Ινδία έχει στενές σχέσεις με το Μπανγκλαντές. Τον περασμένο Ιούνη το Μπανγκλαντές εντάχθηκε στο Συνέδριο Ασφαλείας του Κολόμπο (CSC), μια «συμμαχία ασφαλείας» που ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Ινδίας, για να αντισταθμίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
Τέλος, ο ρόλος του Μπανγκλαντές στη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς επιδιώκουν να προωθήσουν τα δικά τους επενδυτικά και στρατιωτικά σχέδια έναντι του κινεζικού «Δρόμου του Μεταξιού» (BRI).
Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η αστυνομία και ο στρατός του Μπανγκλαντές δεν κατέστειλαν τις διαδηλώσεις του Αυγούστου, σε αντίθεση με αυτές του Ιούλη, κάνοντας πολλούς αναλυτές να μιλάνε για πραξικόπημα ή και για «χρωματιστή επανάσταση». Οπως αναμενόταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη, εξέφρασαν όμως άμεσα την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις και «ενέκριναν» τη μεταβατική πρωθυπουργία του Γιουνούς, ο οποίος κατηγορείται στη χώρα του για διαφθορά και απάτες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου