Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΘ «Λεφτόδεντρα» και γεμάτο καλάθι για το κεφάλαιο, μόνιμα άδειο για το λαό

 

INTIME NEWS

Πακέτο εξαγγελιών κομμένο και ραμμένο πάνω στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στον ελληνικό λαό, ετοιμάζουν στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ το Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικά, σήμερα αναμένεται μια πρώτη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπου υποτίθεται θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, και τι θα πει εκεί ο πρωθυπουργός στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, στην καθιερωμένη ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου την επομένη αντίστοιχα.

Το καλάθι βέβαια για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι απλά μικρό αλλά τρύπιο, αφού σε κάθε ευκαιρία αρμόδιοι παράγοντες σπεύδουν να κόψουν τις όποιες ελάχιστες προσδοκίες καλλιεργούν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα κεφάλαιο και εταίρους στο εξωτερικό ότι μπούσουλας της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και παραμένουν οι «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ματωμένα πλεονάσματα.

«Τα όποια μέτρα δεν θα ξεπερνούν τις δυνατότητες του προϋπολογισμού αφού τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα και "λεφτόδεντρα" δεν υπάρχουν», επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά την ώρα που ετοιμάζουν και νέους παχυλούς «μποναμάδες» στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ τονίζουν ότι οι «παρεμβάσεις» που θα ανακοινωθούν «δεν έχουν απαραίτητα δημοσιονομικό αποτύπωμα», οπότε επιβεβαιώνεται πως ό,τι δίνουν με το ένα χέρι, το έχουν πάρει από την τσέπη του λαού με το άλλο.

«Τσουνάμι» αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» από Σεπτέμβρη

Η κυβέρνηση άλλωστε σε όλους τους τόνους δηλώνει αποφασισμένη να πατήσει εκ νέου «γκάζι» και σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που περνάει από τη Βουλή με ρυθμούς πολυβόλου. Πρόκειται για τα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που συνοδεύουν τα λεφτά και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους - με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να πιέζουν την κυβέρνηση για επιτάχυνση και «μεγαλύτερη απορρόφηση» από το Ταμείο - ενώ αποτυπώνονται και στο αναθεωρημένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που έχει καταθέσει στην ΕΕ.

Ετσι, σύμφωνα με όσα καταγράφονται εκεί σε ό,τι αφορά π.χ. το υπουργείο Οικονομικών, μετά από μια σειρά «μεταρρυθμίσεις» που φορτώθηκαν στον λαό, όπως η «αποεπένδυση» του ΤΧΣ από το τραπεζικό σύστημα, αφού πρώτα ο λαός πλήρωσε δεκάδες δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 475 εκατομμύρια τώρα, μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά φιλέτα, π.χ. τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Καβάλας, την Εγνατία κ.ο.κ., σειρά παίρνουν:

  • Νέες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια και «δωράκια» για την «προσέλκυση επενδυτών», με το «Στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου», το «Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» για την «απλοποίηση» και τον «εξορθολογισμό» των πακέτων και την «ταχύτερη απορρόφηση» των πακτωλών από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • «Υπερ-εκπτώσεις δαπανών που αφορούν πράσινη οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση», με τα «πράσινα» αρπακτικά να τρώνε τον αγλέορα, την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια και συνολικά οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται για τον λαό.
  • «Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων - εξαγορών και μετασχηματισμών», διευκολύνοντας με «ξένα κόλλυβα» την παραπέρα συγκέντρωση σε μια σειρά κλάδους και με στόχο επίσης τον περιβόητο «εξαγωγικό προσανατολισμό», ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και με άμεση συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.
  • Την ίδια ώρα, σειρά στις ιδιωτικοποιήσεις παίρνουν και 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
  • Ενώ, στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στα κυβερνητικά «κιτάπια» των «μεταρρυθμίσεων», πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκεται η «μείωση των ληξιπρόθεσμων» δανείων και υποχρεώσεων, εξαγγέλλοντας δηλαδή ένα νέο πογκρόμ εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», το γνωστό πρόσχημα για νέα φορο-επίθεση στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες, που μόνο φέτος πλήρωσαν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, με βάση τα περιβόητα «τεκμήρια» που θέσπισε η κυβέρνηση. Η οποία, μάλιστα, την ίδια ώρα ισχυρίζεται με θράσος ότι ο προϋπολογισμός του 2025 «θα δώσει 120 εκατομμύρια ευρώ για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» για τους επαγγελματίες, δηλαδή του άλλου άθλιου χαρατσιού που «καταργείται» και στη θέση του έρχεται το ...τετραπλό χαράτσωμα από την άλλη τσέπη.
Και νέο αντεργατικό προγκρόμ ενόψει

Από το μενού, φυσικά, μαζί με τα υπόλοιπα δώρα στο κεφάλαιο δεν λείπουν και τα νέα αντεργατικά μέτρα, μετά τα όσα άθλια έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις απλήρωτες υπερωρίες, τη 10ωρη και 6ήμερη δουλειά, τη«διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ και όλα τα υπόλοιπα. Σειρά παίρνουν:

  • Τα σχέδια «με σφραγίδα ΕΕ» να αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα κάθε χρόνο, βάσει ενός αλγόριθμου, με βασικό κριτήριο τον «δείκτη παραγωγικότητας», «λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά επίπεδα και τις εξελίξεις μακροπρόθεσμα όσον αφορά την παραγωγικότητα», χωρίς καμία συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων. Πρόκειται για όσα καταγράφονται στην Οδηγία 2022/2041 «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση», την οποία σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στην ελληνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Οι νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 0,5% ή περίπου 215 εκατομμύρια, με τις νέες τρύπες που θα ανοίξουν στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτονται και πάλι από τους εργαζόμενους, που επιπλέον οδηγούνται και στα νύχια της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Ο «εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου εποχικής εργασίας», σε συνέχεια και των δουλεμπορικών συμφωνιών που έχει κλείσει η κυβέρνηση με μια σειρά χώρες, αλλά και λύνοντας παραπέρα τα χέρια στους επιχειρηματίες για το εποχικό «στύψιμο» του εργατικού δυναμικού.
  • Το νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας με τη «μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών της αγοράς εργασίας» και την «πιο λελογισμένη χρήση του επιδόματος ανεργίας», ώστε κι αυτό το γλίσχρο να δίδεται σε ακόμα λιγότερους. Με θράσος μάλιστα διαχέουν ότι σκοπός του μέτρου είναι «να πηγαίνει σε όσους το χρειάζονται πραγματικά και όχι να αποτελεί "κίνητρο" για να μην αναζητά κάποιος εργασία», την ώρα που δεν το παίρνει ούτε ένας στους εννιά και δε φτάνει ούτε για να βγει η εβδομάδα!
  • Ενώ στα σκαριά είναι και οι νέοι «κόφτες» στα επιδόματα αναπηρίας που με μαθηματική ακρίβεια φέρνει η «δημιουργία ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης αναπηρίας».
«Τρέχουν» η «απελευθέρωση» και η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε βασικές λαϊκές ανάγκες

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην παραπέρα «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση μιας σειράς τομέων και κλάδων, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια σηματοδοτούν νέα βάρη στον λαό αλλά και νέα πολύ μεγάλα προβλήματα σε μια σειρά ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Ανάμεσα στα σχέδια αυτά ξεχωρίζουν:

  • Εκείνα που αφορούν τη λεγόμενη «στρατηγική διαχείρισης υδάτων», για τον υποτιθέμενο «εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της λειτουργίας και της στελέχωσης στον τομέα των υδάτων και λυμάτων των δήμων της χώρας» με «επέκταση της αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και συνένωση των ΔΕΥΑ», η σύσταση του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», που οδηγεί τον λαό στη μισή Ελλάδα να λέει «το νερό νεράκι» ώστε να βρουν και νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Οι παρεμβάσεις που δίνουν «αέρα στα πανιά» των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, π.χ. το «θεσμικό πλαίσιο για το Repower EU» (τη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση»), η «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ», η «αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας», οι παρεμβάσεις για τη γεωθερμία κ.ά., την ώρα που οι όμιλοι σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο και ο λαός βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια.
  • Τα σχέδια για το λεγόμενο «Παραγωγικό Δάσος», που με προμετωπίδα την υποτιθέμενη πρόληψη των πυρκαγιών προχωρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών, των Δασικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας, ανοίγοντας και νέους δρόμους κερδοφορίας σε βάρος του περιβάλλοντος.
  • Την «κωδικοποίηση» της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και την ολοκλήρωση του «1ου Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου», που σηματοδοτεί νέα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος.
  • Την υλοποίηση του λεγόμενου «masterplan» για την περιοχή της Θεσσαλίας, δηλαδή του τελειωτικού χτυπήματος για τους φτωχούς αγρότες και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, για τις «ευκαιρίες» κερδοφορίας μιας σειράς ομίλων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε νέες τραγωδίες για τον θεσσαλικό λαό.
  • Την επέκταση των παρεμβάσεων για μία ακόμα πιο αντιλαϊκή, ταξική Δικαιοσύνη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα «επενδυτών» και μεγαλοεπιχειρηματιών.
Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου