Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Όταν ένα ναυάγιο φέρνει (ξανά) στο προσκήνιο έναν «σκοτεινό βυθό»

 

 

Μετά το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ «Bayesian» ανοιχτά του Παλέρμο έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Το γεγονός ότι επέβαινε σε αυτό ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος από την δραστηριότητα του στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής Μάικ Λιντς, έγινε αφορμή να έρθουν στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από στοιχεία της ζωής και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. 

Προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να «ερευνήσουμε» τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν σε ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε διάφορους κροίσους, μέλη της οικογένειάς τους και σε μέλη του πληρώματος. Ούτως ή άλλως οι πληροφορίες που θα δίνονται και οι όποιες έρευνες, θα «φιλτράρονται» από αρμόδιες αρχές και διάφορα κέντρα κατά το δοκούν. Όμως, ακριβώς λόγω της «διαδρομής» του Λιντς, των σχέσεών του με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, «μαθαίνουμε» ορισμένα εξόχως αποκαλυπτικά στοιχεία για ένα φλέγον ζήτημα: Τη σχέση κολοσσών της τεχνολογίας -και ειδικά αυτών που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων, σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια κ.λπ- με κάθε λογής ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. 

Συγκεκριμένα, για τις εταιρείες που είχε κατά καιρούς, όπως οι «Cambridge Neurodynamics», «Autonomy», «Darktrace» κ.λπ γράφτηκε πως στα διοικητικά τους συμβούλια ήταν μέλη, διευθυντές υπηρεσιών ασφαλείας της Μεγάλης Βρετανίας, στελέχη της NSA των ΗΠΑ, πως αυτές οι εταιρείες συνεργάζονταν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ και κέρδιζαν πολλά χρήματα από τον πόλεμο στο Ιράκ και άλλα. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μια είδηση που έδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό μέσο «Agenzia Nova» και αναπαράχθηκε και σε ελληνικά site πως η «Darktrace» παρέχει υπηρεσίες στις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (για να εντοπίζουν στόχους) αλλά και στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου - με το δημοσίευμα να μην αποκλείει λογισμικά της εταιρείας να αξιοποιήθηκαν και για την επίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ της Ρωσίας.  

Ένα «θαυμαστός κόσμος νέων τεχνολογιών»... αγγελικά πλασμένος, δηλαδή. 

Όμως, τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με αυτόν τον «βρώμικο κόσμο». Να θυμίσουμε πως πριν λίγους μήνες είχε δημοσιευτεί πως ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Πολ Μ. Νακασόν, τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που κυριαρχεί στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της OpenAΙ του Σαμ Άλτμαν, που έχει δημιουργήσει το γνωστό ChatGPT.

Ο Νακασόν είναι απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού, που τοποθετήθηκε στο τιμόνι της NSA από τον Τράμπ και παρέμεινε επικεφαλής της και κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν. Αποχώρησε από την θέση του τον Φεβρουάριο του 2024. Οι εξελίξεις (αποχωρήσεις στελεχών, οι παρεμβάσεις της Microsoft κ.λπ) στο συγκεκριμένο μεγαθήριο στον κλάδο της τεχνικής νοημοσύνης - που κατά τα άλλα είναι... Open- είναι πυκνές και σχετίζονται και με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς κολοσσών του χώρου για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι σε αυτό τον κρίσιμο τομέα για την καπιταλιστική κερδοφορία και εξουσία. 

Ενδεικτικά, ο γνωστός «δημοκράτης» και «αφιλοκερδής» Ίλον Μασκ της Tesla δήλωσε πως «δεν μπορώ να περιμένω η Open AI να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο μου…», δίνοντας σήμα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να... αποκτήσει αυτός πρόσβαση σε άλλα τηλέφωνα. 

Και μιας που αναφερθήκαμε στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου που στο «πρόσωπο» του κάποιοι βλέπουν τον... «σωτήρα της ανθρωπότητας» και κάποιοι άλλοι τον «δαίμονα» (επειδή -όπως λένε- από τότε που αγόρασε το Twitter αυτό έχει γίνει «τοξικό». Πριν βλέπετε ήταν «επαναστατικό μέσο πάλης» για αυτούς...) θα κάνουμε «σύνδεση» και για το τελευταίο περιστατικό που σχετίζεται με το θέμα που καταπιαστήκαμε σε αυτό το σχόλιο. Την σύλληψη από τις γαλλικές αρχές του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της διαδικτυακής πλατφόρμας «Telegram» Πάβελ Ντούροφ, ζήτημα για το οποίο ο Ίλον Μασκ εξαπολύει «μύδρους» για την «ελευθερία του λόγου» και εμμέσως πλην σαφώς αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ένας άλλος ανταγωνιστής του, ο ιδιοκτήτης της Meta, Μ. Ζούκενμπερκ. 

Ο Π. Ντούροφ, λοιπόν, που έχει και την ρωσική υπηκοότητα, είχε δηλώσει σε συνέντευξη του, πως το FBI των ΗΠΑ του είχε ζητήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα και λειτουργίες της πλατφόρμας του...

Κλείνοντας με τις αναφορές σε περιστατικά του τελευταίου διαστήματος, που απλά επιβεβαιώνουν την πασιφανή αλήθεια της σχέσης επιχειρηματικών κολοσσών της τεχνολογίας με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κράτη και υπηρεσίες, θα κάνουμε 2 επισημάνσεις:

Πρώτον, όπως είναι απολύτως λογικό, όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οι εκατέρωθεν τοποθετήσεις στη βάση τους, έχουν επιχειρηματικούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Δηλαδή, ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα και ανάλογα με το «γεγονός», πότε ο ένας ντύνεται «προστάτης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων» και πότε ο άλλος. 

Δεύτερον, δεν έχει περάσει και πολύς καιρός, μόνο λίγα χρόνια, από τότε που όταν το ΚΚΕ μιλούσε για τον «χαφιέδικο» χαρακτήρα όλων αυτών των, κατά τα άλλα «ελεύθερων προϊόντων που βοηθούν την επικοινωνία και την εργασία των ανθρώπων», ορισμένοι ευρυμαθείς «προοδευτικοί» γίγαντες το λοιδορούσαν, λέγοντας πως είναι «προσκολλημένο στον μεσαίωνα».

Ύστερα μεσολάβησε ένας Σνόουντεν, μια ταινία του Jason Bourn και άρχισαν τα σενάρια του Χόλιγουντ να γίνονται πραγματικότητα.

Συμπέρασμα: Το ΚΚΕ ξέρει... Όταν τοποθετείται, για οποιοδήποτε θέμα, το κάνει μελετημένα και με υπευθυνότητα. Τα θαύματα της ανθρώπινης, χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας, στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που βυθίζεται στη δίνη σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών θα γίνονται ΚΑΙ εφιάλτες.  

 

 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου