Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα!

 



ΚΟΒ Μυγδονίας: Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα!

 

Άλλο ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου υποφέρουμε από καθημερινές διακοπές νερού. Απ’ το σημείο να έχουμε νερό και να μην μπορούμε να το πιούμε  λόγω υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών (όπως και στην Λητή) , τώρα φτάσαμε να μην έχουμε καθόλου νερό για μεγάλα διαστήματα.

Και ταυτόχρονα από τους αρμόδιους , όταν δεν μας κουνάνε το δάχτυλο , εισπράττουμε δικαιολογίες και εμπαιγμό . Όπως πέρυσι σε συγκέντρωση που διοργάνωσε  η Τοπική Κοινότητα Μελισσοχωρίου όσα  επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή και η  τότε πρόεδρος της   ΔΕΥΑΩ ,έτσι  και φέτος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβούλιου τα ίδια ακούσαμε απ την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δρυμού και την νέα πρόεδρο της ΔΕΥΑΩ. Ενώ στην Λητή  εδώ και ένα χρόνο ακόμα περιμένουμε τον κύριο Δήμαρχο να παραβρεθεί σε μια σύσκεψη των Συλλόγων του χωριού . Όπου πολύ πιθανόν  να ακούσουμε τα ίδια.

  • ‘’Φταίει η κλιματική αλλαγή’’. Η ‘κλιματική αλλαγή’ και κατ επέκταση η λειψυδρία , που επικαλούνται, δεν είναι νέα φαινόμενα και πολύ περισσότερο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν καραμέλα, αλλά σαν αφορμή ώστε πιο επιτακτικά να παρθούν μέτρα θωράκισης.
  • ’Να μάθουμε να ξοδεύουμε λιγότερο νερό’’ .Οι συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης , αλλαγή συμπεριφοράς κτλ δήθεν για προστασία του περιβάλλοντος, πέραν του ότι είναι πλήρως  ευθυγραμμισμένες με την λογική της κοινοτικής οδηγίας-πλαίσιο της ΕΕ (του 2000) για εξοικονόμηση της ζήτησης νερού (έναντι της μεγιστοποίησης της προσφοράς), είναι τουλάχιστον αστείο όταν ακούγονται  από εκπροσώπους κομμάτων που έχουν αποδείξει ότι όταν  πρόκειται για μπίζνες δεν λογαριάζουν κανένα περιβάλλον (πχ βλέπε περιβαλλοντοκτόνο νόμο ΝΔ 4685/2020 σε συνέχεια του 4519/2018 του ΣΥΡΙΖΑ) .
  • ‘’ Κάντε υπομονή μέχρι να συνδεθούμε με την ΕΥΑΘ (ΑΕ)’’ . Και προεκλογικά ο Δήμαρχος διαφήμιζε ότι κοντοζυγώνει η ώρα  της σύνδεσης με την ΕΥΑΘ ΑΕ, στηριζόμενος στην ολοκλήρωση  της κατασκευής της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ)  σε 18 μήνες (ήταν να ολοκληρωθεί το 2024 και τώρα έχει ήδη πάει για το 2025). Τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν στέκει αυτό το χρονοδιάγραμμα και επιβεβαιωνόμαστε καθώς σύμφωνα με την ‘λογοδοσία’ της διοίκησης το έργο αυτό της ΕΥΑΘ ΑΕ ΘΑ ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Συν ότι πρέπει να γίνουν και τα αναγκαία έργα για την μεταφορά του νερού στην ΔΕ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ.  Οπότε συν τοις άλλοις μπαίνει και το ερώτημα πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων ώσπου να ολοκληρωθεί η σύνδεση με την ΕΥΑΘ ΑΕ; Η οποία, παρεμπίπτοντος ,ετοιμάζει και νέα αύξηση των τιμολογίων της.

Κανένας συμβιβασμός μ’ αυτήν την κατάσταση!

Οι περισσότεροι  συμφωνούμε πως το 2024 είναι αδιανόητο να υπάρχουν χωριά στην Ελλάδα χωρίς ποιοτικό, ελεγμένο και  επαρκές νερό. Ποιος όμως φταίει για τα όσα ζούμε  σήμερα  , με τις περικοπές στην ύδρευση, την χρόνια  ακαταλληλότητα του νερού  λόγω υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών, τους  φουσκωμένους λογαριασμούς; Είναι  μόνον οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές διαχρονικά, είναι οι κυβερνήσεις; Είναι η ΕΕ;

Είναι η πολιτική που θεώρει και αντιμετωπίζει το νερό σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Αυτή την πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και η οποία από το 2003 επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού, διαμορφώνει το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησης του με δικαιολογία την “ανάκτηση περιβαλλοντικού κόστους”, την ασπάζονται και την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές αρχές των τελευταίων χρόνων. 

Τώρα ο νέος αντιδραστικός νόμος της ΝΔ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) στοχεύει στην πιο αποτελεσματική, γρήγορη και νομικά θωρακισμένη  εφαρμογή των  κοινοτικών Οδηγιών. Γι’ αυτό προβλέπει κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση των δημοτικών επιχειρήσεων με τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού,  σφίγγει το πλαίσιο ελέγχου της τιμολόγησης σχετικά με την ανάκτηση απ’ τις εταιρείες «του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης» και δίνει ώθηση στη συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων, για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης.Γι αυτό πριν από την ψήφιση του νόμου, βουλευτές της ΝΔ σαν λαγοί δήλωναν ότι η τιμή του νερού πρέπει να γίνει φόβητρο για να περιοριστεί η σπατάλη του.

Στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης η διαχείριση του νερού, ενός αναντικατάστατου και ζωτικής σημασίας κοινωνικού αγαθού, γίνεται με όρους «κόστους – οφέλους», όπως και κάθε άλλη ανάγκη του λαού. Με άλλα λόγια, σήμερα δεν υπάρχει αδυναμία προσδιορισμού τεχνικών και οργανωτικών λύσεων απέναντι στη λειψυδρία. Υπάρχουν έργα η υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί και αναλυθεί πριν από δεκαετίες σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ διαχρονικά αποτελούν και αντικείμενο διεκδίκησης των μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος.

Υπάρχουν επίσης τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν την αναγκαία εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι με μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους.Ενδεικτικά αναφέρουμε την τεχνική δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου νερού με διαχωρισμό των χρήσεών του, τα συστήματα ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης νερού για οικιακή χρήση, τα συστήματα περισυλλογής βρόχινου νερού, την αλλαγή μεθόδων άρδευσης, την επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής, τα δασονομικά και τα φυτοτεχνικά έργα, τις δασώσεις και τις αναδασώσεις.

Να μην κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια!

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά μπροστά στους αγώνες για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για το λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, με όποιον τρόπο και από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχεται.

Παλεύουμε για έναν ριζικά  διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης , αυτόν της εργατικής εξουσίας, και της κοινωνικής ιδιοκτησίας που θα καταργήσει την εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού θα αξιοποιεί το σύνολο των υδάτινων πόρων για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για ασφαλές, ποιοτικό και φθηνό νερό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα ανήκουν στον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της εργατικής εξουσίας.

            Ταυτόχρονα, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όλα αυτά τα χρόνια κατέθεσε  ερωτήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου και στο Περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για το νερό της Μυγδονίας, ενώ το ΚΚΕ πέρυσι κατέθεσε αναφορά  στο Κοινοβούλιο συγκεκριμένα για το  νερό της Λητής. Εννοείται πως  θα   κάνουμε ότι άλλο  μπορούμε για να αναδείξουμε το ζήτημα.

Όμως χρειάζεται πάλη όχι μόνο  μέσα αλλά κυρίως έξω από τα συμβούλια και τους άλλους θεσμούς. Για να έρθει πιο κοντά η λύση του προβλήματος και για να παρθούν μέτρα ανακούφισης είναι αναγκαίος ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της περιοχής με όλα τα μέσα. Χρειάζεται να απαλλαγούμε από τις αυταπάτες και την προσμονή ότι αυτοί που είναι μέρος του προβλήματος, θα μας το λύσουν .

Από αυτήν την άποψη, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες των συλλόγων και λοιπών φορέων της περιοχής και τους καλούμε να συνεχίσουν εμπλουτίζοντας το πλαίσιο τους με αιτήματα ενάντια στην πορεία εμπορευματοποίησης  αλλά και άμεσης ανακούφισης με απαλλαγή από τέλη και με επιδότηση αγοράς νερού για όσο είναι αδύνατη η κατανάλωση του  .

                            Μόνο ο Λαός σώζει τον Λαό!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου