Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ούτε κουβέντα για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών



Με μια δισέλιδη συνέντευξη στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, η οποία, «όλως τυχαίως», δόθηκε μία μέρα πριν ξεκινήσει το στήσιμο των αγροτικών μπλόκων σ' όλη τη χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, επιχειρεί ν' απαντήσει στα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις που θέτουν οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες, με στόχο, βεβαίως, όχι την ικανοποίησή τους, αλλά να τα αποδομήσει, εμφανίζοντάς τα ως αστήρικτα, υπερβολικά και, εν πολλοίς, άδικα. Κοντολογίς, ο υπουργός στη συνέντευξή του υπερασπίστηκε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών, τους οποίους προσπαθεί να παραπλανήσει, με άμεσο στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Απ' αυτήν την άποψη, τα μπλόκα που στήνονται από Δευτέρα και ο συνολικότερος σχεδιασμός του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος δίνουν απάντηση και δείχνουν το δρόμο για τη μικρομεσαία αγροτιά. Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά επιχειρήματα του υπουργού.


***
 
Για το αγροτικό εισόδημα, είπε ότι το 2017 όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά, σύμφωνα με την Eurostat, αυξήθηκε. Δεν εξήγησε, όμως, πώς μπορεί ν' αυξήθηκε το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, όταν οι τιμές παραγωγού στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων παρέμειναν στα εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, ή και μειώθηκαν (π.χ., στο γάλα, στα σιτηρά και τα δημητριακά, στα ροδάκινα, στα κηπευτικά κ.α.), οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις περικόπηκαν κατά 8,5%, υπήρξαν μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή που δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ (π.χ., από τον παγετό σε μήλα, ροδάκινα, ζώα, από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι σε αροτριαίες καλλιέργειες κ.α.); Κι επιπλέον, στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων οι έμποροι επιβάλλουν «ανοιχτές τιμές», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για τις σοδειές που παραδίνουν, ενώ η απληρωσιά «πάει σύννεφο». Βεβαίως, κάποιοι είχαν αύξηση εισοδήματος και κερδών. Οχι όμως οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, αλλά μια χούφτα ιδιοκτήτες μεγάλων καπιταλιστικών αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που τσεπώνουν πάνω από το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων και, ελέω «ελεύθερης» αγοράς, κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών από τα λαϊκά στρώματα.

***
 
Σχετικά με τη φορολόγηση, δεν επανέλαβε τα ψέματα που είχε πει πριν από τα περσινά μπλόκα ότι τάχα πάνω από το 90% των μικρομεσαίων αγροτών όχι μόνο δεν θα πληρώσουν φόρο, αλλά θα πάρουν επιστροφή, γιατί αυτά τα ψέματα ξεσκεπάστηκαν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Είπε, όμως, ότι για το εισόδημα του 2016 οι αγρότες, συνολικά, πλήρωσαν 50 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το εισόδημα του 2015, ενώ ιδιαίτερα οι «κατ' επάγγελμα» αγρότες πλήρωσαν κατά μέσο όρο μόνο 120 ευρώ φόρο ο καθένας. Τι δεν είπε; Οτι φόρο πλήρωσαν σχεδόν όλοι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι - κι αυτοί που έχουν εισοδήματα πολύ κάτω από το αφορολόγητο όριο - αφού συνεχίζεται η φορολόγησή τους με βάση τεκμήρια διαβίωσης, που σημαίνει ότι, ακόμα και χωρίς εισόδημα, όποιος φτωχός αγρότης έχει ένα σπίτι στο χωριό κι ένα αυτοκίνητο πέφτει στην τσιμπίδα της Εφορίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση, τοις... δανειστών ρήμασι πειθόμενη, προωθεί νέο βαρύ «τσεκούρι» στο αφορολόγητο, που οι αγρότες κέρδισαν με σκληρό αγώνα στα μπλόκα, μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, ενώ οσονούπω ακόμη και όσοι από τους αγρότες δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα φόρο επιτηδεύματος, θα κληθούν να πληρώσουν και αυτόν, αφού τελειώνει το πενταετές διάστημα αναβολής που κέρδισαν, πάλι, στα μπλόκα.

***
 
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχει επιβάρυνση, αλλά ισχυρίστηκε πως είναι «μικρή» και «δικαιολογημένη», αφού θα μπορούν και οι αγρότες να παίρνουν την «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ. Τώρα, κατά πόσο είναι μικρή για τον φτωχό αγρότη μια αύξηση στις ετήσιες εισφορές του στον ΕΦΚΑ της τάξης των 160 έως 1.184 ευρώ και ενώ η ελάχιστη ετήσια εισφορά θα είναι 1.213 ευρώ (101 ευρώ το μήνα), δεν μας είπε ο υπουργός. Οπως δεν είπε ότι αυτή η «μικρή» αύξηση θα επιβαρύνει και φορολογικά τους αγρότες, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται εισόδημα, το οποίο φορολογείται στο 85% φέτος και στο 100% από του χρόνου. Και φυσικά τα 384 ευρώ της «εθνικής σύνταξης» (συν κάτι ψιλά από τα ανταποδοτικά) που θα πάρουν οι συνταξιούχοι στα 67 τους χρόνια και μετά το έτος 2032, δεν είναι δα και καμιά μεγάλη σύνταξη. Αφήστε που πολλοί κινδυνεύουν να μην την πάρουν καν, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τις υψηλές εισφορές για 20 χρόνια (ολόκληρη), ή 15 χρόνια (μειωμένη). Ενώ όσοι βγαίνουν από σήμερα (2018) μέχρι το 2032, παίρνουν μικρότερη σύνταξη κι από εκείνη που έπαιρναν όσοι βγήκαν στη σύνταξη το 2016.

***
 
Για το κόστος παραγωγής, δέχτηκε ότι είναι διογκωμένο, αλλά το απέδωσε στα «διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος». Κουβέντα για τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των παραγωγών, αυξάνοντας «κατά το δοκούν» τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.λπ.). Κουβέντα και για τις ευθύνες του κράτους, που πουλάει σε πανάκριβες τιμές αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα και νερό. Χώρια που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί το αίτημα της μικρομεσαίας αγροτιάς για αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνει στους εφοπλιστές, αλλά κατάργησε και αυτήν την κουτσουρεμένη επιστροφή φόρου την οποία χρωστάει το κράτος από το 2015.

***
 
Σχετικά, τέλος, με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, σημείωσε ότι τη χρονιά που πέρασε ο Οργανισμός πλήρωσε για ζημιές 145 εκατ. ευρώ και ισχυρίστηκε ότι μειώθηκε ο χρόνος καταβολής στο μισό. Η αλήθεια που δεν είπε, είναι ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν το 2017 για ζημιές προηγούμενων ετών είναι λεφτά που προέρχονται από τις τσουχτερές εισφορές των ίδιων των αγροτών, αφού το κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, ο ΕΛΓΑ εξασφάλισε και περίσσευμα, αφού από τα 160 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε από τις εισφορές του 2017, διέθεσε τα 145 εκατ., ενώ παραμένουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων. Οσον αφορά στο αίτημα των αγροτών για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις, κάτι ψέλλισε ότι μέσα στο 2018 κάτι θ' αλλάξει στον αναχρονιστικό κανονισμό του, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο. Με άλλα λόγια, «τι είχαμε, τι χάσαμε»...


Π. Ρ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου