Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

«Κερδισμένους» και «χαμένους» ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα ψάχνουν τα επιτελεία τους με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.


Υποθήκες

«Κερδισμένους» και «χαμένους» ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα ψάχνουν τα επιτελεία τους με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. «Πονοκέφαλος για τη ΝΔ οι διεργασίες στα δεξιά της» ισχυρίζονται οι μεν, «η στάση της κυβέρνησης ενώνει την πατριωτική δεξιά» γράφουν οι άλλοι, περιλαμβάνοντας σε αυτές τις δυνάμεις και τη ΝΔ. Αλλοι βλέπουν πρόβλημα στο «Κίνημα Αλλαγής» να ασκήσει «διμέτωπη κριτική» σε κυβέρνηση και ΝΔ, αφού δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ολοι μαζί προσπαθούν να διαχωριστούν από τον παραληρηματικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής, ενώ αποτέλεσαν το ακροατήριο εμετικών συνθημάτων και σοβινιστικών «αναλύσεων» από τον Φράγκο Φραγκούλη και τους άλλους ομιλητές. Πού συγκλίνουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν συντάσσονται με το ρεύμα του κοσμοπολιτισμού ή αν ενισχύουν άμεσα και έμμεσα το εθνικιστικό μπλοκ; Στο γεγονός ότι αποδέχονται την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα στη διευθέτηση του ζητήματος. Στο ότι δεν αμφισβητούν, αντίθετα στηρίζουν ο καθένας από τη θέση του τα «οράματα» της ελληνικής αστικής τάξης, να αποτελέσει σημαιοφόρο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, διεκδικώντας για την ίδια τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Από εκεί και πέρα, οι πολιτικές διεργασίες με «καταλύτη» το ονοματολογικό και την αντιπαράθεση για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με επάρκεια, είναι κάτι που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, μιας και παραμένουν μεγάλες εκκρεμότητες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, κυρίως στο κομμάτι του φάσματος δεξιά της δεξιάς. Με άλλα λόγια, το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του φαίνεται πως εγγράφει υποθήκες για το άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ.

Από νίκη σε νίκη

Από νίκη σε νίκη πηγαίνουν οι «μαχητές» κατά της διαφθοράς και των «εξωχώριων παραδείσων». Ετσι, μετά τον πρωθυπουργό, που στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» μάς ενημέρωσε ότι στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «σταμάτησε όχι μόνο η καταστροφή αλλά και η διαπλοκή» (!), ήρθε χτες και μία ...διεθνής νίκη. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών αποφάσισε να «ελαφρύνει» κι άλλο την κουτσουρεμένη «μαύρη λίστα» των «εξωχώριων παραδείσων» που είχε εγκρίνει πριν από περίπου ένα μήνα και από την οποία ήδη τότε απουσίαζαν «κραγμένες» περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων τα νησιά Κέιμαν, που ήταν η έδρα και των «Paradise papers», ενώ δεν περιλαμβάνεται και καμία χώρα - μέλος της ΕΕ. Δεν περιμέναμε βέβαια και τίποτα διαφορετικό, αφού οι «εξωχώριοι παράδεισοι» είναι απλά ο καθρέφτης των «παραδείσων» της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς και γι' αυτό απολαμβάνουν κάθε προστασίας από τις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αλλά ας τα 'χουν αυτά κατά νου οι εργαζόμενοι τώρα που η κυβέρνηση ξαναφουντώνει το παραμύθι ότι τάχα μέσα από την καταπολέμηση της «διαφθοράς» που το ίδιο το σύστημα γεννά, θα βρεθεί και τίποτα για να ελεήσουν τα λαϊκά στρώματα...

Μεγάλη εικόνα

Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας σχετικά με την «Εθνική Στρατηγική Αμυνας» των ΗΠΑ, όπου ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα αποκτά προτεραιότητα έναντι του κινδύνου της τρομοκρατίας, στις απειλές που ιεραρχούν οι ΗΠΑ για την εθνική τους ασφάλεια. Η «Εθνική Στρατηγική Αμυνας» είναι η πρώτη σε μία δεκαετία και έρχεται σε συνέχεια της «Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας», που ανακοίνωσε στις 18/12 ο Πρόεδρος Τραμπ. Σύμφωνα με το νέο «δόγμα» των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν «να υποβαθμίσουν την ικανότητα των ΗΠΑ για αποτροπή επίθεσης» και «να διακυβεύσουν την ελεύθερη και ανοικτή τάξη» πραγμάτων που επιχειρούν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους. Μάλιστα, τα τρία βασικά πεδία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που ξεχωρίζει η νέα στρατηγική, είναι η Ευρώπη, η περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού Ωκεανού και η Μέση Ανατολή. Οι ανακοινώσεις αυτές δίνουν τη «μεγάλη εικόνα» των εξελίξεων που παρακολουθούμε από πρώτο χέρι στην ευρύτερη γειτονιά μας, δηλαδή στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Στη Βαλκανική, ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» συνδέεται άμεσα με τον «εξοστρακισμό» της ρωσικής επιρροής, ενώ στη Μέση Ανατολή, εδώ και πολλά χρόνια, «μιλούν τα όπλα», με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα να προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα δικά τους σχέδια, ή να ακυρώσουν τα σχέδια του άλλου. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι οι αντιθέσεις οξύνονται και να υπενθυμίσουν τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.

«Αντ' αυτού»... 

«Ετος μέριμνας προσωπικού» των Ενόπλων Δυνάμεων ανακήρυξε ο Π. Καμμένος το 2018 και μία από τις πρώτες εξαγγελίες του ήταν ότι τάχα το υπουργείο θα αγοράσει τα δάνεια των στρατιωτικών από τις τράπεζες, μέσω του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), «ώστε να διευκολυνθούν οι στρατιωτικοί που χρωστάνε και να μην κινδυνεύσει κάποιος από τα δάνεια που είχε πάρει σε άλλες εποχές και με άλλο μισθό», όπως γράφτηκε σχετικά. Βέβαια, από εξαγγελίες, κοροϊδία και προσδοκίες έχουν χορτάσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός απ' όταν η σημερινή κυβέρνηση έλεγε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει για τους στρατιωτικούς, είναι να τους επιστρέψει όσα το κράτος τους χρωστάει, με τον σημερινό υπουργό Αμυνας να δεσμεύεται κιόλας ότι έχει έτοιμο τον κωδικό για τα λεφτά. Αντ' αυτού οι στρατιωτικοί είδαν νέες μειώσεις, πάνω στις προηγούμενες που η κυβέρνηση διατηρεί, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι καμιά ανάκτηση απωλειών δεν προβλέπεται. Επομένως, όπως και όλος ο λαός, τους καλεί να μάθουν να ζουν με τις δυσκολίες και τα χρέη τους, αλλά και με τους πλειστηριασμούς, που κλιμακώνονται από φέτος, καθώς η προστασία ακόμα και της πρώτης κατοικίας τείνει να εκλείψει.

... των τραπεζών

Επίσης, με εξαγγελίες όπως αυτή, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμιά πρόθεση δεν έχει να νομοθετήσει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες, ανάμεσα σε αυτά και των στρατιωτικών, και ότι ο ρόλος που επιφυλάσσει για τον εαυτό της είναι αυτός του μεσολαβητή ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες, στο πλαίσιο πάντα που ορίζουν οι αποφάσεις των μνημονίων και της ΕΚΤ. Στην προκειμένη περίπτωση, το υπουργείο θα διερευνήσει τη δυνατότητα να πάρει ο ΑΟΟΑ τη θέση του «fund» που θα αγόραζε τα «κόκκινα» δάνεια, ξαλαφρώνοντας την τράπεζα με λεφτά των στρατιωτικών, ενώ οι ίδιοι δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τις οφειλές, αλλά θα επαναδιαπραγματευθούν τη ρύθμιση του δανείου τους με τον νέο «ιδιοκτήτη». Θυμίζουμε ότι ανάλογες κινήσεις κάνουν και διάφοροι δήμοι, προδίδοντας ότι εξαγγελίες όπως αυτές υπακούν σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, που μένει να αποδειχτεί ποια συγκεκριμένα συμφέροντα υπηρετεί, πέρα από αυτά των τραπεζών, που κάνουν και με το παραπάνω τη δουλειά τους.



Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου