του Njabulo Dlamini*
Εισαγωγή
Το 2018 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που η Σουαζιλάνδη απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η ανεξαρτησία, από απόσταση, φαίνεται να είναι του λαού μα στην πραγματικότητα αφορά την κυρίαρχη βασιλική οικογένεια.
Ο Βασιλιάς Mswati III κυβερνά τη Σουαζιλάνδη σαν απόλυτος μονάρχης. Τα πολιτικά κόμματα και οι δραστηριότητες απαγορεύτηκαν από το νεκρό σήμερα πατέρα του Sobhuza II, στις 12 Απρίλη 1973. Στη διακήρυξή του ο Sobhuza παρέδωσε όλες τις νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές αρμοδιότητες στο μονάρχη.
Ως απάντηση στη βασιλική δικτατορία, ο λαός της Σουαζιλάνδης οργανώθηκε σε διάφορες οργανώσεις, μερικές απ’ αυτές νόμιμες μη κυβερνητικές. Ο Mswati απάντησε πάντα απολυταρχικά σε τέτοιες κινήσεις με βία και συλλήψεις. Οι φωνές διαμαρτυρίας γρήγορα καταπνίγηκαν μέσω της βασιλικής αστυνομίας.
Το σύστημα Tinkhundla
Το σύστημα Tinkhundla δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δικτατορία του μονάρχη. Το 2013, ο Mswati σε μια αμήχανη προσπάθεια απλοποίησης του συστήματος στους Ευρωπαίους και στους Αμερικάνους, επαναπροσδιόρισε το σύστημα ως ”μοναρχική δημοκρατία· ο γάμος μεταξύ του μονάρχη και της κάλπης.” Λέγοντας το διαφορετικά, συμφώνα με τον Mswati, το σύστημα Τinkhundla είναι η δημοκρατία του μονάρχη, από τον μονάρχη για τον μονάρχη· ένα σύστημα για το συμφέρον και το όφελος του μονάρχη! Δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην αλήθεια! Έτσι ακριβώς λειτουργεί το σύστημα Tinkhundla. Η μετονομασία του συστήματος απέδειξε και στον πιο συντηρητικό στη Σουαζιλάνδη ότι είναι μια απόλυτη μοναρχία, η τελευταία απόλυτη μοναρχία στην υποσαχάρια Αφρική.
Περίπου το 77% του πληθυσμού στη Σουαζιλάνδη ζει σε αγροτικές περιοχές όπου υφίσταται εκμετάλλευση ενώ στους εργάτες απαγορεύεται να απεργήσουν. Η πλειονότητα του λαού θέλει να τερματίσουν όλες οι καθυστερημένες τάσεις όπως η πατριαρχία αλλά ο μονάρχης εργάζεται για να τις εμβαθύνει έτσι ώστε να διατηρήσει την εξουσία του.
Σε αυτό το πλαίσιο, της βασιλικής κυριαρχίας, καταπίεσης και εκμετάλλευσης των εργατών και των φτωχών αγροτών, της εμβάθυνσης της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, είναι που δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουαζιλάνδης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης ιδρύθηκε στις 9 Απρίλη 2011 στην επαρχία Mpumalanga της Νότιας Αφρικής. Αγωνίζεται να είναι η πρωτοπορία της εργατικής τάξης και των φτωχών, τα συμφέροντα των οποίων προωθεί στον αγώνα για μια εθνική δημοκρατική επανάσταση και για την επίτευξη του σοσιαλισμού ως απαραίτητου σταδίου στο δρόμο προς τον κομμουνισμό.
Στον αγώνα για την ελευθερία της Σουαζιλάνδης το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει, να οργανώσει και να κινητοποιήσει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της να υποστηρίξουν το Κόμμα στο στόχο του να πραγματοποιήσει την εθνική δημοκρατική επανάσταση που θα φέρει στη Σουαζιλάνδη το σοσιαλισμό. Επιδιώκει να κερδίσει την αποδοχή και την υποστήριξη, σαν πρωτοπόρο κόμμα, με δημοκρατικά μέσα, συμμετέχοντας σε μαζικούς αγώνες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών, και σε ιδεολογικές συζητήσεις με άλλα πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς.
Ο απώτερος στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουαζιλάνδης είναι η οικοδόμηση μιας κομμουνιστικής κοινωνίας στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στην οποία όλα τα προϊόντα θα διανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες. Η επίτευξη μιας τέτοιας κοινωνίας απαιτεί ένα μεσοδιάστημα σοσιαλιστικού σχηματισμού στο οποίο η αμοιβή θα μετριέται με τη συμβολή.
Καθοδηγητικές Αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουαζιλάνδης
Στην κινητοποίηση και την καθοδήγηση της εργατικής τάξης για την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης καθοδηγείται από τις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού του οποίου η παγκόσμια εγκυρότητα έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία. Τα θεμέλια αυτών των αρχών διατυπώθηκαν από τον Καρλ Μαρξ, τον Φρίντριχ Ένγκελς και τον Λένιν και εμπλουτίστηκαν από άλλους μεγάλους επαναστάτες. Εφαρμόζοντας τις γενικές αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης ασχολείται πρωτίστως με την εγχώρια εφαρμογή τους στις συγκεκριμένες πραγματικότητες της αναπτυσσόμενης κατάστασής μας.
Πιο συγκεκριμένα, Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης συμβάλλει στον αγώνα για:
Να τερματιστεί στη Σουαζιλάνδη το σύστημα φεουδαρχικοαπολυταρχικής και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να εγκαθιδρυθεί μια σοσιαλιστική κοινωνία που θα βασίζεται στην κοινή ιδιοκτησία, στη συμμετοχή και στον έλεγχο από τους παραγωγούς των βασικών μέσων παραγωγής.
Την οργάνωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση της εργατικής τάξης στον αγώνα για το σοσιαλισμό και τους πιο άμεσους στόχους, της υπεράσπιση και την εμβάθυνση της εθνικής δημοκρατικής επανάστασης και την επίτευξη εθνικής και κοινωνικής χειραφέτησης.
Συμμετέχοντας σε αυτήν την επανάσταση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης στοχεύει στην εξάλειψη των πατριαρχικών σχέσεων, στην αποδυνάμωση και στην τελική καταστροφή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της άρχουσας τάξης μέσα από τον αγώνα για την ηγεμονία της εργατικής τάξης στην κοινωνία. Το Κόμμα στοχεύει ειδικότερα στην εξάλειψη της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, στον έλεγχο της οικονομίας και στην επίτευξη της λαϊκής εξουσίας.
Συμπέρασμα
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης θα συνεχίσει να εργάζεται για να ενώσει τις καταπιεζόμενες μάζες της Σουαζιλάνδης. Θα εργαστεί επίσης για να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, στις οποίες καταπιεσμένοι μετέχουν και να οργανώσει τους ανοργάνωτους προς έναν κοινό στόχο – την πολυκομματική δημοκρατία.
Το μέλλον της Σουαζιλάνδης θα είναι σοσιαλιστικό, τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο λαό. Ωστόσο, εκκινώντας από τις τρέχουσες συνθήκες του αγώνα, η πρώτη φάση της επανάστασης πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δημοκρατικής λαϊκής δημοκρατίας στην οποία οι κύριες βιομηχανίες θα ελέγχονται από το κράτος, για λογαριασμό του λαού, προβάλλοντας όμως όλους τους στόχους για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική φάση που θα εγγυηθεί καλύτερα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα και κατά συνέπεια το μέλλον της εργατικής τάξης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης έχει ήδη ένα μεταβατικό πρόγραμμα προς το προαναφερθέν «πρώτο» στάδιο. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η κατάργηση της βασιλικής κυβέρνησης Tinkhundla και η δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης του λαού που θα εργαστεί για τη σύνταξη ενός νέου λαϊκού συντάγματος και για την προετοιμασία δημοκρατικών εκλογών.
http://www.katiousa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου