Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Δεδομένα


«Επισκέψεις» και όχι «αξιολογήσεις» θα κάνουν κατά τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, οι EE, EKT και ΔΝΤ, μετά το πέρας του τρέχοντος μνημονίου. Κι όσο για το περιεχόμενο των... επισκέψεων, η μεγάλη διαφορά σύμφωνα με τον υπουργό είναι ότι «μετά το πρόγραμμα θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα». Στα κάλπικα βαφτίσια, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστεύσει προ πολλού. Την ίδια ώρα, όμως, με όλους τους τρόπους υπηρετεί τα «δεδομένα» του κεφαλαίου, δηλαδή την αντεργατική κλιμάκωση, με παραπέρα ανατροπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα, γενίκευση της «ευελιξίας», φοροαπαλλαγές και μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί βέβαια με τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών. Ολα αυτά περιγράφονται με ακρίβεια στις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ και αποτελούν προϋπόθεση για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά, όπως και η βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, είναι τα «δεδομένα» τους και μικρή σημασία έχει για το λαό το ποιος θα πρωτοβάζει την «τζίφρα» για την εφαρμογή τους. Για τους εργαζόμενους και το λαό είναι ακριβώς αυτά που δεν πρέπει να αποδεχτούν ως δεδομένα, βάζοντας στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου και διεκδικώντας ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Πάτος
 
Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, συνέβη στη Χαλκίδα ένα επεισόδιο ανάμεσα σε συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου και τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ακριώτη. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής προπηλακίστηκε φραστικά από ομάδα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που διαφωνούσε με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην αναιμική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση τους είχε προσκαλέσει επίσημα! Γι' αυτό το περιστατικό, η ΝΕ Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει τους εργατοπατέρες ως επίδοξους «συνιδιοκτήτες του κινήματος», αναπαράγοντας έμμεσα τις βρωμιές περί «ιδιοκτησίας του κινήματος» από το ΠΑΜΕ, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε μαζική απεργιακή συγκέντρωση σε άλλο σημείο απ' αυτό που έστησαν την ολιγομελή Πρωτομαγιάτικη φιέστα τους οι εργατοπατέρες του ΕΚ Χαλκίδας, μαζί με την κυβερνητική αντιπροσωπεία. Κι επειδή τα υπονοούμενα των ΣΥΡΙΖΑίων της Εύβοιας μάλλον δεν έγιναν κατανοητά απ' όλους, φρόντισε η «Αυγή» στο χτεσινό της ρεπορτάζ να μας ενημερώσει ότι η επίθεση στον βουλευτή της κυβέρνησης έγινε από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! Με το ζόρι, δηλαδή, να χώσουν και το ΠΑΜΕ στο «οικογενειακό» καβγαδάκι τους με τους εργατοπατέρες. Το συμπέρασμα; «Πάτος» οι συγκεντρώσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για την 1η Μάη, «πάτος» και η «Αυγή» με τις σκόπιμες ψευτιές της.

Κοινοί στόχοι... 
 
Μιλώντας τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η ανάπτυξη των περιφερειακών δρόμων, του σιδηρόδρομου, των ενεργειακών διασυνδέσεων, θα ωφελήσει την Ελλάδα και θα φέρει την ευρύτερη περιοχή πιο κοντά (...) Η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί, σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο από τις πράξεις που κάνετε εδώ, αλλά από την οικονομική ευρωστία της ευρύτερης γειτονιάς. Με έχετε ακούσει να αναφέρομαι στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιφέρεια (...) Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση στην ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - ένας στόχος που εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα ασφάλειας. Εχοντας όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, θα κάνει τη συμμαχία δυνατότερη και την περιοχή πιο σταθερή».

... «κουμπώνουν» στο παζλ
 
Οσο κι αν τα βασικά στοιχεία των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά, έως ότου... αφομοιωθούν οι «κοινοί στόχοι» που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ, όταν όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν δίπλα - δίπλα, η εικόνα δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Γιατί επιβεβαιώνει ότι η περιβόητη ανάκαμψη του κεφαλαίου πηγαίνει χέρι - χέρι όχι μόνο με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και με τη βαθύτερη εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπου η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις», που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών. Γι' αυτό, το μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες λαού από τη φετινή Πρωτομαγιά, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και την πολεμική εμπλοκή, πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου