Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

«Γη και ύδωρ» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων


Η «επόμενη μέρα» φέρνει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οι θεσμικές διαδικασίες για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών επενδύσεων στο Φάρμακο και την Υγεία, η «απελευθέρωση» της αγοράς και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί ήταν τα κεντρικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου με τίτλο «Η επόμενη μέρα στο επιχειρείν στην Υγεία», που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων φαρμακοβιομηχανιών, ομίλων ιδιωτικής Υγείας.

Πρόκειται βέβαια για την «επόμενη μέρα» στην πολιτική που μετατρέπει σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και το Φάρμακο, ενισχύοντας παραπέρα την κερδοφορία του κεφαλαίου.
«Μεγαλύτερη ελευθερία» για τη στήριξη του κεφαλαίου σε Φάρμακο - Υγεία
Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, επιχείρησε να πασπαλίσει με «φιλολαϊκή» φρασεολογία την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και το Φάρμακο.


Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο, αντί για κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών, για «μείωση των ανισοτήτων», εννοώντας το κατέβασμα του πήχη προς τα κάτω, με ελάχιστες δημόσιες δωρεάν παροχές κι αυξημένες πληρωμές, όπως και με περιορισμό της υποτυπώδους δωρεάν κρατικής παροχής στο κομμάτι του πληθυσμού που εντάσσεται στην ακραία φτώχεια.

Αντίστοιχα, αναπαράγοντας το «μεταμνημονιακό» αφήγημα, ο υπουργός μίλησε για «επίτευξη μεγαλύτερης ελευθερίας στην εφαρμογή πολιτικών», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν τομείς όπου δεν καταφέραμε να παρέμβουμε όσο ουσιαστικά θα θέλαμε, όπως το Φάρμακο, που ήταν υπό τον στενό έλεγχο των θεσμών». Στην πραγματικότητα, η «μεγαλύτερη ελευθερία» και η «ουσιαστική παρέμβαση» αφορούν στην προσπάθεια διασφάλισης μεγαλύτερων δυνατοτήτων για κρατική στήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και στον τομέα της Υγείας.
Προσπαθώντας εξάλλου να αποσιωπήσει τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, το γεγονός ότι αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακα, ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε την προωθούμενη κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, όπως και του περιορισμού των τριών φαρμάκων ανά συνταγή.

Στο τραπέζι όλη η γκάμα με τα αντιλαϊκά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών
 
Με «ευαγγέλιο» την παραπέρα στήριξη των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε λόγος για πλήρη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, για μετατροπή των φαρμακείων σε... κέντρα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κάτι για το οποίο, όπως αναφέρθηκε, έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση και υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίησή του), για φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στους επιχειρηματίες απ' το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, εκτιμήθηκε ως θετικός ο απολογισμός από την «απελευθέρωση» της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ υποστηρίχθηκε η «ανάγκη» διεύρυνσής τους ώστε να πιαστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Aπ' όλες τις πλευρές προβλήθηκε ως επιτακτικό το «άλμα» βαθύτερης και πλήρους προσαρμογής της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της «αγοράς» μέσω των DRGs (σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών).

Με δυο λόγια άνοιξε διάπλατα όλη η γκάμα των μέτρων για την παραπέρα ενίσχυση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και το Φάρμακο, η οποία «πάει πακέτο» με την ολοένα μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζομένων και του λαού...

Ριζοσπάστης    Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου