Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Κλιμάκωση «αναδιαρθρώσεων» στο φόντο «αβεβαιοτήτων» για την ανάπτυξη




Eurokinissi
Σινιάλο αντιλαϊκής κλιμάκωσης έστειλαν εκ νέου χτες τόσο το ΔΝΤ, αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων από το 2019, όσο και η πλευρά του ΟΟΣΑ, «ζεσταίνοντας» την κυβέρνηση για να προχωρήσει στο δρόμο των «αναδιαρθρώσεων» προς στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε «επενδυτές» σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, καθώς οι όποιες «επεκτατικές κινήσεις» στον προϋπολογισμό θα κινούνται εντός του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου», που ματώνει τους εργαζόμενους.
 
«Κράχτης» επενδύσεων η αντιλαϊκή πολιτική
 
Ο υπουργός Οικονομικών, εστιάζοντας στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, έδωσε έμφαση στη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος ανεξάρτητα από την εφαρμογή ή όχι του μέτρου για την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», που να σημειωθεί ότι έχει απομείνει μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάη του 2016, καθώς, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ήδη έχει καταργηθεί για τους μετέπειτα συνταξιούχους. 
Ουσιαστικά, το ισχυρό κυβερνητικό επιχείρημα συνδέει τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού με τους θανάτους σημερινών δικαιούχων, μαζί με τους οποίους θα «σβήνει» και η προσωπική διαφορά, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ.


Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν, αλλά και για την αναζήτηση «λύσεων» σε «προβλήματα», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέες παρεμβάσεις για να πιαστούν οι στόχοι για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα.

ΔΝΤ: Καρατόμηση συντάξεων από το 2019
 
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε χτεσινές δηλώσεις τόνισε πως η εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις από το 2019 θα βελτιώσει τις μακροχρόνιες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε «μεταρρυθμιστική πορεία». Επιπλέον, όπως είπε, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προνομοθετημένου μέτρου θα «απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο», με παρεμβάσεις όπως η ελάφρυνση του «φορολογικού βάρους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για άλλα «αντίμετρα», όπως αυτά που «διαφημίζει» η κυβέρνηση για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

ΟΟΣΑ: Κλιμάκωση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων
 
Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ σε έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εστιάζοντας στο ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους, επισημαίνει ότι θα απαιτήσει συνεχείς ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ, κλιμάκωση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής καθώς επίσης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και «πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους». Ενώ, ειδική αναφορά γίνεται στην «αναγκαιότητα» και για την κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, προκειμένου βέβαια να τονωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η «συνταγή» του ΟΟΣΑ στέκεται και στην εφαρμογή προγραμμάτων, που αφορούν στη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που δημιουργεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική. Σε αυτό το φόντο, ο ΟΟΣΑ ιεραρχεί τις «μεταρρυθμίσεις», όπως λένε, των «οικογενειακών παροχών» (για τις οποίες δρομολογείται και νέο ψαλίδισμα), το επίδομα στέγασης, την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Οι εν λόγω ...«παρεμβάσεις», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όπως και για την κυβέρνηση, αποτελούν «σημαντικά μέτρα για τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας, συμπληρώνοντας την κοινωνική αλληλεγγύη» (!).

Στο «διά ταύτα», ο ΟΟΣΑ, όπως και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, τονίζει:«Η στήριξη των εγχώριων και ξένων επενδύσεων θα απαιτήσει τη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας».

Για το 2018, ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 2% και για το 2019 στο 2,3%, κυρίως λόγω της τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, που βέβαια στηρίζονται στα διαδοχικά μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Ρυθμοί επιβράδυνσης σε Ευρωζώνη και παγκόσμια οικονομία
 
Παράλληλα, εξασθένιση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και σειρά από κινδύνους που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία εν μέσω των οξυμένων γεωπολιτικών ανταγωνισμών διαβλέπει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, με τίτλο «Η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη».

Ο ΟΟΣΑ ψαλίδισε κατά 0,2% τις προβλέψεις του και για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και για τις περισσότερες οικονομίες του «G20», ενώ προχώρησε και σε δραστική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2% φέτος (από 2,2% το Μάη) και και 1,9% το 2019 (από 2,1%) έναντι 2,5% που έκλεισε το 2017. Οπως επισημαίνεται, δίνοντας σινιάλο για νέα αντιλαϊκή επιδρομή, «χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης», ενώ «οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές επιλογές, όπως στην Ιταλία και τις μελλοντικές ρυθμίσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ».

Για την τουρκική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ραγδαία επιβράδυνση του ρυθμού στο 3,2% φέτος (από 5,1%) και μόλις 0,5% το 2019 (από 5% στις προηγούμενες προβλέψεις). Για την οικονομία της Αργεντινής, εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψει πτώση 1,9% για να παραμείνει στάσιμη το 2019.

Ριζοσπάστης   Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου